RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

onsdag 25. januar 2012

Bokanmeldelse: Weetzy Bat av Francesca Lia Block

Weetzy Bat er en original ungdomsroman. Forfatteren tar opp alvorlige tema som sex før ekteskapet , dop, HIV og homoseksualitet. Som du kanskje forstår ut i fra beskrivelsen er dette en roman skrevet av en amerikansk forfatter, noe jeg mener merkes godt.


Weetzy Bat liker ikke livet på videregående, de andre elevene setter ikke pris på de samme gode tingene her i livet som Weetzy. En dag blir hun kjent med den kjekke medeleven Dirk, det viser seg at han er homofil. Fra den dag av er Dirk og Weetzy uadskillelige, de gjør alt sammen. Bestemoren til Dirk dør og sammen arver de to huset hennes. Der lever de lykkelige sammen og etterhvert får de også følge med sine respektive partnere. De er kort fortalt en stor, lykkelig familie, nesten...

Mine tanker om boken?
Jeg hadde ingen spesielle forventinger til Weetzie Bat da jeg plukket den med meg fra biblioteket. Forfatteren har jeg hørt om tidligere men det var det hele. Etter å ha lest boken kan jeg trygt si at den nok havner på listen over de merkeligste bøkene jeg noen gang har lest. Det føltes nærmest som om jeg leste en reiseguide til L.A. skrevet av en person som var påvirket av et eller annet. For oss som er gamle nok til å ha sett den franske ungdomsserien Helene og gutta så utviklet denne historien seg på samme måte, alle endte opp i samme hus tilslutt og selvsagt med påfølgende drama.

Historien kunne for meg fint vært manuset til en David Lynch film. Dette var, for meg en historie om kjærlighet, dysfunksjonelle familier og sorg. Ispedd i historien kunne man finne små spor av magi, men om det var magi som i fantasy eller om årsaken var en hovedperson som led av vrangforestiller er jeg usikker på. Dette var ingen A4 roman, det er sikkert.Forfatteren Francesca Lia Block har skapet et sett med figurer med noen av de mest uvanlige navnene du kan tenke deg. Jeg skulle ønske jeg hadde latt meg fascinere av mer enn bare det, men det var svært vanskelig. Hele historien virket som om den ble fortalt med et skjørt skall over seg, det var vanskelig å trenge igjennom det ytre. Som når man våkner opp fra en drøm og den slipper taker og forsvinner, samme hvor mye du forsøker å huske den.


Jeg anbefaler deg faktisk å lese boken og å komme tilbake hit når du har gjort det. Boken er ganske kort og tar ikke mange timene av ditt liv. Kanskje får du bedre tak på den enn meg?

Bokomslaget: 
Jeg føler det passer perfekt til min beskrivelse over her.Oppsummering:
Original og underlig.


Om bloggeren
Sommeren 2007 startet Mari bloggen Flukten fra virkeligheten. Mari elsker bøker(selvsagt!) og håper noe av sin leseglede kan smitte over på andre. Til daglig jobber hun på kontor.

25 kommentarer:

 1. Så spennende! Jeg tror jammen jeg må lese denne boken, har sansen for det som er litt annerledes. Har du forresten lest "The Future Of Us" av Jay Asher og Carolyn Mackler? Hvis ikke syns jeg absolutt du burde sjekke den ut :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, gjør det Anette. Jeg vil gjerne høre hva andre får ut av denne historien :)

   Nei, jeg har ikke lest boken men den har stått på ønskelisten min en stund. Mulig den kommer seg i hus ved en senere anledning :) Den høres egentlig midt i blinken ut for de av oss som husker internettes gryende start.

   Slett
  2. Jag kan också rekommendera "The Future of Us".

   OCH - Francesca Lia Block nämns i boken. :-D Jag har aldrig läst henne, men det känns om amerikaner ofta har haft henne som favoritförfattare i tonåren och att det är ganska vanligt för karaktärer i amerikanska ungdomsböcker att läsa henne.

   Slett
 2. Foruten å få meg nysgjerrig fikk du meg også nostalgisk. Helene og gutta var var virkelig ettermiddagens høydepunkt før i tiden... Alt man har brukt tiden sin på må jeg si....

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå ble jeg lettet over å se at det ikke bare var meg som kastet bort tiden på den måten. Du verden hvor spennende det var, det var liksom drømmelivet den gangen. Jeg og søsteren min skyndte oss som regel av bussen for å lage oss ostesmørbrød til Helene og gutta he he.

   Slett
  2. Haha, jeg brukte språket som et skalkeskjul for hvorfor jeg så på serien ovenfor min storebror:-) Fin omtale, ble både nysgjerrig og ikke lysten på å lese boken.

   Slett
  3. Det er det jeg burde gjort også når jeg tar opp dette nå he he.

   Slett
 3. Helene og gutta, ja :-)Jeg er veldig glad i David Lynch, så du skal ikke se bort i fra at denne romanen blir lest etterhvert ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg venter i spenning til den dagen du plukker den opp :D

   Slett
 4. Den virker da sannelig litt interessant likevel.. selv om du ikke fikk helt taket på den. ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje det er noe med det som nettopp gjør den så interessant, det er jo bare bra :)

   Noen ganger gjør negative omtaler én nesten mer nysgjerrig enn utelukkende positive omtaler.

   Slett
 5. Jeg leste en novelle av denne forfatteren og den var også ganske underlig, men veldig veldig fin. Er enig i at det er ne David Lynch - aktiv over måten hun skriver på.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da gjelder det tydeligvis ikke bare denne serien. Det ble litt for mye for min smak.

   Slett
 6. Hei! Jeg er bare veldig nysgjerrig på hvordan du har fått lagd kategorier som du har øverst på bloggen din? (Lest i 2012 osv) Har blogspot jeg også, men skjønner ikke hvordan. :b

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ane,

   Gå i menyen på bloggen din og velg pages(eller sider). Der kan du velge om du vil opprette kategorier eller sider som det heter. Bare spør om noe er uklart.

   Slett
 7. Jeg leste flere av Lia Block sine bøker (Weetzie Bat, Angel Juan, Drager på Manhatten og Cherokee Bat) når jeg gikk på ungdomsskolen(?) og den gangen falt de absolutt i smak. Vet derimot ikke om det hadde vært det helt store nå.

  Det er noe med hvor man er i livet når man leser visse bøker. Noen treffer en rett i hjertet fordi de er så riktige der og da, men om man heller hadde lest de et par år senere så hadde man kanskje ikke sagt mer enn ja og ha, og gått videre uten å bemerke seg med forfatteren eller boka.

  Men ihvertfall leste jeg for et par år siden Lia Blocks roman Guarding the Moon, om hvordan hun opplever å være gravid og bli mor for første gang. Den var mye mer dempet, men veldig fin og full av kjærlighet til livet og barnet :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg leser en overvekt av ungdomsbøker og føler at jeg ikke har store vanskene med å sette hjernen i ungdomsmodus men jeg forstår hva du mener. Det er med hånden på hjertet jeg kan si at mitt 15-årige jeg hadde mislikt denne boken ganske sterkt. Nå fikk den nok en langt bedre karakter enn hva den ville gjort når jeg var yngre. For min del tror jeg dette har mer med smak og behag å gjøre ;)

   Guarding the Moon hørtes interessant ut, kanskje jeg må ta en titt på den en eller annen gang. Tusen takk for tipset, Stine Marie :)

   Slett
 8. Jøss det hørtes ut som litt av en bok:) Var en av dem som så på Helene å gutta etter skoletid, så boken pirret min nyskjerrighet:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er godt vi er flere om å ha sett den serien ;)

   Slett
 9. Wow, blast from the past! Husker jeg leste deler av denne bokserien da jeg var yngre. Syns det var noe kjent med navnet. Husker i alle fall at jeg likte den veldig godt, mulig jeg må spore den opp igjen. :)

  Og så vil jeg bare si til slutt at jeg liker bloggen din veldig godt og at jeg tok den med på en liste over ting jeg liker i dag på bloggen min :) Ha en fin kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Morsomt å se at det er så forskjellige meninger om disse bøkene. Serien er nok ikke skapt for meg, verken 15-årige meg eller den 28-årige meg :)

   Tusen, tusen takk, Kake :) You made my day!

   Slett
 10. Det hørtes ut som underlige greier gitt! "Det føltes nærmest som om jeg leste en reiseguide til L.A. skrevet av en person som var påvirket av et eller annet." Ugh! Jeg har jo fått forfatteren innprentet på hjernen etter å ha lest bloggen til Sukkerrør, hun er svært begeistret for ungdomsbøkene. Morsomt å få lese en annen synsvinkel!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan godt være at du vil la deg begeistre også altså, for meg ble det bare way out there ;) Som man ser i kommentarfeltet her så har forfatteren flere fan.

   Slett
 11. Godt du likte den, Ine :) Selv fant jeg ikke magien her, men at boken kan glede andre lesere er flott.

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.