RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

På denne bloggen kan du lese om ungdomsbøker i alle sjangere. Jeg er ikke sponset. Her får du ærlige meninger om bøker jeg har lest.
hex hall

Ingen er ei øy

Moren gjør meg så inn i hampen forbannet.

hex hall

Tung tids tale

Noen ganger kan det som skal være en av livets gleder bli vanskeligere enn hva vi kunne evne og forestille oss.

Søk

mandag 27. februar 2012

Bokanmeldelse: Rosas buss av Fabrizio Silei, ill. Maurizio A.C. Quarello

Rosas buss av Fabrizio Silei er en barnebok med fine illustrasjoner som tar for seg historien om Rosa Parks. Damen som 1.desember 1955 nektet å gi fra seg sin plass på bussen til en hvit mann. En kort bok som rommer mye, det er både et dagsaktuelt og et historiske aspekt i Rosas buss. 
Anmelderkopi fra Samlaget.

Mine tanker om boken?
I Rosas buss møter vi Ben og bestefaren som er på besøk i Henry Ford museet i Detroit. Bestefar vil vise Ben noe helt spesielt, nemlig Rosas buss. Bens bestefar var tilstede i bussen da Rosa utførte sin stille protest og ble ført bort av politiet. Historien som fortelles gjennom bestefarens øyne er enkel og likefrem, den er verken poetisk eller svulstig i sine beskrivelser. Allikevel er det en veldig sterk fortelling, fremstillingen av historien grep meg virkelig på flere plan. Mot slutten av historien hadde jeg vansker for å holde tårene tilbake.

Jeg leste boken sammen med 6-åringen og for ham var tanken på forskjellsbehandling av mennesker med en annen hudfarge noe nytt og fremmed, noe som gjorde ham sint. Raseskille er noe han heldigvis aldri har opplevd. Han er nok litt i yngste laget for historien men han fulgte med og konkluderte med at det var godt at Rosa sa NEI til å reise seg på bussen den dagen. Vi kommer garantert til å lese boken igjen om et år eller så, for budskapet i boken er helt klart viktig.

Boken kan leses som historien om Rosa, men også om det å bli kuet av frykt og derfor la være å kjempe for det man tror på. Selv den dag i dag er det mennesker som hver eneste dag kjemper kampen mot urettferdighet.

Illustrasjonene fortjener å bli nevnt. Illustratør Maurizio A.C. Quarello har valgt å fremstille historien som utspiller seg i nåtiden med farger, mens tilbakeblikkene gjennom bestefar skjer i mørke farger. En kontrast mellom de mørkere og lysere tidene.

Rosa Parks kan du lese mer om hvis du klikker her.

Oppsummering:


/


 Om bloggeren
Sommeren 2007 startet Mari bloggen Flukten fra virkeligheten. Mari elsker bøker(selvsagt!) og håper noe av sin leseglede kan smitte over på andre. Til daglig jobber hun på kontor.

5 kommentarer:

 1. Høres ut som en interessant bok:) Fin bokanmeldelse:)

  SvarSlett
 2. Fint med en utgave for barn om den kjente historien.

  SvarSlett
 3. Høres ut som en viktig bok for de yngere å lese eller bli lest for:)Takk for boktipset:)

  SvarSlett
 4. Nydelig bokanmeldelse! Tusen takk for tipset :)

  SvarSlett
 5. Denne såg interessant ut. Takk for tipset! Eg skal prøve å få tak i den på engelsk.

  SvarSlett

Tusen takk for at du tok deg tid til å legge igjen et lite spor fra ditt besøk =)