RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Nakenbilder på avveie

En snap i forelskelsens rus, en person som ikke var til å stole på. Et liv som blir endret.

hex hall

Ikke alle må ha barn

Hvorfor skal alle mene noe om andres valg om å få barn eller ikke?

Søk

lørdag 24. mars 2012

Filmskribleri: The Hunger Games

Har filmskaperne klart å bevare historien fra The Hunger Games(no. Dødslekene) av Suzanne Collins? Holder skuespillerprestasjonene mål? Her må svaret bli et rungende JA fra meg!Happy Hunger Games!
Tidligere i kveld var min samboer og jeg på kino for å få med oss The Hunger Games. Vi har lest boken begge to og var naturlig nok veldig spente på hva produsentene av filmen hadde valgt å ta med seg videre til lerretet.

I en start ble jeg sittende å saumfare hver eneste scene, passet innholdet med det jeg husket fra boken? Selv om det faktisk nesten er tre år siden jeg leste boken er det visst en del detaljer som fortsatt henger i. Naturlig nok var en del av bokens innhold kortet ned og noen av detaljene fjernet helt, men egentlig ikke noe som i mine øyne var veldig viktig for den totale fremstillingen av historien. Filmen er laget i The Hunger Games ånden. Da jeg forstod det klarte jeg å senke skuldrene og bare se filmen, av en eller annen grunn får jeg alltid prestasjonsangst på vegne av de som har laget film basert på en bok som jeg har lest. Jeg er redd for at de seerene som ikke har lest boken bak filmen, skal dømme boka ut i fra filmen, hvis filmen viser seg å være dårlig.

Et par minus for meg var det faktum at filmen har blitt litt for snill(dog fortsatt absolutt ikke noe for små barn, etter min mening er ikke dette noe for de under 15), det skal være ubehagelig. The Hunger Games er langt mer enn en historien om de "slemme mot de gode". I tillegg skulle jeg gjerne ha sett at de hadde prioritert at seeren skulle fått kommet litt mer under huden på de forskjellige rollefigurene. Sistnevnte var egentlig ikke noe stort problem for min del siden jeg kjente alle fra bøkenes verden, men det kunne vært en fordel for de som faktisk ikke har lest bøkene.

Jennifer Lawrence gjør en glimrende tolkning Katniss Everden og det er vanskelig å unngå å bli småforelsket i Josh Hutcherson som spiller rollen som Peeta Mellark. Gayle, som spilles av Liam Hemsworth, burde nok hatt en litt større rolle i denne første filmen men tanken er kanskje å ta det igjen senere? Hva vet jeg. Haymitch i skikkelsen til Woody Harrelson gir oss en god dose humor i en ellers blek og tragisk tilværelse, Effie Trinket aka. Elizabeth Banks er intet mindre enn fargesparkene(HA HA). Den som kanskje har minst å tilføre av de kjente navene på tapetet er i mine øyne Lenny Kravitz i rollen som Cinnea.

Gjenta etter meg nå: Jeg skal se denne filmen, jeg skal se denne filmen, jeg skal se denne filmen. Har du blitt hjernevasket enda? Jammen, så bra da,  du skal nemlig gå å se denne filmen. Det var nemlig en flott kinoopplevelse, faktisk så bra at jeg godt kunne tenkt meg å få sett den en gang til på kino. Kanskje jeg skvetter litt mindre den neste gangen? Det var nemlig en scene der hvor jeg hev meg bakover så sikkert hele seteraden ristet, det er ikke sikkert noen la merke til det for jeg var neppe den eneste som lot meg skremme.

En kommentar fra min kjære bror som ikke har lest boken men som så filmen i går: Filmen var veldig bra, men kanskje litt mye Romeo og Julie mot slutten av filmen.

Da var det over og ut for i kveld for min del, nå er jeg stup trett :)

Andre som har blogget om filmen:
Såpeboble
Av en annen verden
Supermia
Lesehesten fra SørlandetOm bloggeren
Sommeren 2007 startet Mari bloggen Flukten fra virkeligheten. Mari elsker bøker(selvsagt!) og håper noe av sin leseglede kan smitte over på andre. Til daglig jobber hun på kontor.

24 kommentarer:

 1. nå ble eg skikkelig nysjerrig på både bok & film :D
  takk for tipset :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Bøkene anbefales på det varmeste, men rydd timeplanen det er bøker som er særdeles vanskelig å legge fra seg.

   Slett
 2. Jeg så filmen i går, og ble heller ikke skuffet. Jeg tror det er viktig å huske at filmen aldri kan være helt lik som boken når det gjelder alle scener og detaljer, og hvis man aksepterer det og heller ønsker at filmen er tro mot karakterene og historien så får man en bedre opplevelse av filmen. Den eneste lille detaljen jeg kunne ønske de tok med er kanskje det øyeblikket hvor Katniss retter en pil mot hjertet til Peeta når den nye regelen blir trukket tilbake. Det synes jeg var et grusomt øyeblikk som viser godt hvor fælt the Hunger Games faktisk er.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jeg enig i, det er egentlig veldig merkelig at produsentene valgte det bort. De fokuserte kanskje, dessverre, litt for mye på romantikken i det øyeblikket istedenfor syntes jeg.

   Slett
  2. Dette var en av de få tingene jeg husket godt fra boken som de har kuttet vekk. Er enig i at det burde vært med for å få frem grusomhetene og at Katniss gjør alt for å overleve. Jeg fikk også som din bror sa litt for mye Romeo og Julie-følelse på slutten og det fikk jeg ikke i boken.

   Slett
 3. Rart hvor forskjellig man opplever bøker og filmer. Spesielt detaljen i boka om hvordan Katniss for mickingjay-nåla har mye å si på flere ting som skjer videre i fortellingen, så jeg ble sittende og lure på om de i det hele tatt hadde lest de andre bøkene. Eller om de kun hadde tenkt å lage én film, og droppe de andre? Også flere andre detaljer savnet jeg, siden de er med på å gi dybde, både til karakterene og til fortellingen i seg selv. Jeg krever på ingen måte at alt skal være likt, men enkelte ting er for meg så elementært foir handlingen, at ved å fjerne disse tingene blir det en helt annen historie. Og her synes jeg ikke de engang har klart å beholde dybden.

  Jeg synes heller ikke de får fram alt det følelsesmessige Katniss går igjennom, hennes forvirring over egne følelser, osv. Stort minus for meg. Og hvis din kjære mente at det ble litt mye "Romeo og Julie" mot slutten, viser jo det nettopp det at de ikke har fått med seg hvor taktisk det hele ble gjort.

  Annet stort minus er at vi verken blir særlig kjent med Gayle eller Haymitch i filmen. Og hele opplegget med sponsorene ble heller ikke særlig godt forklart.

  Filmen har jeg sett to ganger, da jeg hadde kjøpt billettene på forhånd. Om jeg kommer til å se den igjen? Kanskje, men det er ikke noe jeg løper etter å gjøre.


  Forøvrig, det var langt vanskeligere å ikke bli litt forelska i Jennifer Lawrence som Katniss, enn for Josh Hutcherson som Peeta. ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. De har nok lagt seg litt for mye på linjen til at det skal være en kjærlighetshistorie. Det med Mockingjay symbolet nevnte jeg straks rulleteksten begynte til samboeren min. Jeg har med vilje utelatt det i innlegget fordi jeg tenkte jeg ikke ville avsløre noe for de som enda ikke har sett filmen. De har vel skrevet vekk hele Madge(var det ikke det hun het?). Når det er sagt så er det jo egentlig ikke så mye fokus på Mockingjay før i "Catching Fire", de har enda ikke forvillet seg bort fra å få med det mener nå jeg :)

   Når det er sagt har nok du bøkene langt friskere i minnet enn meg, så en del detaljer står ikke lenger like klare.

   Slett
 4. Jeg leste bøkene sist sommer, og gleder meg veldig til å se filmen! Jeg og lillesøsteren min skulle på (trodde vi...) midnattspremiere i går kveld, men det viste seg at storesøster (kremt, host) hadde rotet med datoene. Premieren var naturligvis natt til fredag, ikke fredagsnatta... Takket være en snill mann som jobbet på kinoen fikk vi 2 fribilletter istedet da så vi tapte ikke noe på det, heldigvis. Så filmen skal vi få med oss senere uansett. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da blir det spennende å høre om deres opplevelse av filmen, Tone :)

   Slett
 5. Jeg skal selvfølgelig se Hunger Games :-)

  Synes det er litt merkelig at den har fått 11 - årsgrense, egentlig - det er jo en brutal historie som fortelles...

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper du vil like den like godt som hva jeg gjorde, Silje :)

   Slett
 6. JA, jeg HAR sett filmen:) (3x)
  Det er greit at det er lagd som ei kjærlighetshistorie, men noe av vitsen er at det skal være ei trist kjærlighetshistorie (Peeta elsker Katniss, Katniss later som). De fikk ikke fram på slutten at det var sterke gnisninger mellom de to, så det må de legge opp til i begynnelsen av neste film hvis de skal få det ordentlig følelsesmessig.
  Når det er sagt: jeg nøt filmen! Stor opplevelse.
  Klarer ikke å bli enig med meg selv i hva jeg syns om løsninga på mutantene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tre ganger allerede? Det er ikke verst :) ja, mutantene i filmen hadde lite å gjøre med mutantene som var i boken egentlig. Eller hvis de hadde der så fremkom ikke det av filmhistorien.

   Slett
 7. Helt enig, jeg så den i går og jeg ELSKET DEN og nå har jeg vunnet to till biletter, =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så heldig du er, Sindre :) Grattis :D

   Slett
 8. Happy Hunger Games Day :D

  Elsker også filmen.. Vi kom faktisk frem til de samme ups and downs som deg :)
  Og skal så se den igjen :D hehe

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har jeg fryktelig lyst til også :)

   Slett
 9. Jeg skal faktisk se den filmen. Ikveld :-) Gleder meg! Og gruer meg! Jeg er såååå kritisk til filmatiserte bøker jeg selv har lest og likt...

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg håper filmen svarer til forventningene, at noe er selvsagt utelatt men for min del var det tilgivelig. Gleder meg til å høre hva du syntes om boken.

   Slett
 10. Herreguuuuud jeg gleeeeeder meg!!!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har følt meg som en liten unge på lillejulaften helt siden jeg bestilte billettene våre :) Håper du får en flott filmopplevelse, Knirk.

   Slett
 11. Hei,Mari. Koselig at du var innom og kikket igjennom "Bokprat"-siden min. Må jo også si takk for at du minnet meg på "Guernsey-boken! Den leste jeg før jeg begynte å blogge, så den har jeg ikke skrevet om på bloggen.
  Og boken er jo helt fantastisk! Jeg og mannen min har vært på Jersey, så vi har litt ekstra god følelse for kanaløyene. Og så er vi nok litt over gjennomsnittlig interessert i 2. verdenskrig, så det å lære noe historie også i samme slengen var topp. (Og jeg visste jo ikke om evakueringen, isolasjonen, sulten, fangene som slapp fri om natten for å stjele mat selv, og alle andre ting som var utrolig spesielle. Gjett om boken gjorde inntrykk!
  Ha en fortsatt fin helg.

  SvarSlett
 12. Idag så jeg på "The hunger games":) wow sier jeg! Har ikke ennå lest bøkene,men har lånt først bok. litt omvendt rekkefølge endog,men det for gå!:)

  SvarSlett
 13. Jeg sitter igjen med en veldig god følelse til tross for det som gikk tapt i detaljene av Katniss indre kamp og det taktiske spillet og til tross for at lekene ble tonet en god del ned. Det kunne vært gjort bedre, men det kunne også vært så mye dårligere. Jennifer Lawrence som Katniss derimot vet jeg ikke om kunne vært gjort særlig bedre:-)

  Gleder meg til fortsettelsen!

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.