RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

mandag 25. juni 2012

Tips og triks: Bruk av bilder på blogger
- hva er lov?

Er du usikker på hvordan du lovlig kan benytte deg av andres bilder på din blogg? Det kan være vrient å forstå hva man har lov til, og ikke, når det gjelder bruk av bilder som ligger ute på internett. De aller fleste ønsker å piffe opp blogginnleggene sine med bilder, derfor er det lurt å vite hvordan man kan gjøre dette på lovlig vis.


Bilder gir liv til bloggposter!
Bilde: © Flickr/SML.
Først og fremst kan jeg jo begynne med å si at hvis du har gjort noe galt så er du ikke alene om det. Jeg har selv syndet på dette området og jeg har også lært av mine feiltrinn. Det er aldri for sent å lære seg å gjøre dette på riktig måte.

1. © - Copyright
Fordi om du ikke ser den velkjente C'en med en sirkel rundt betyr ikke dette at bildet du har funnet bare er å ta. Selv om bildet ikke er merket så er det beskyttet, det er ingenting som tilsier at man må legge ved C'en for å beholde opphavsretten til et bilde.

2. Ikke ta bilder fra andre nettsider.
Trodde du det var greit å legge inn bilder fra f.eks. weheartit og Pintrest på din blogg?
Det er det ikke, disse sidene har ikke opphavsretten til bildene som ligger samlet  der. Man må ha tillatelse fra den som opprinnelig har tatt bildet for å få bruke det.  Linker tilbake til weheartit eller lignende holder ikke.

3. Ikke kopiere bildeadressen fra en annen nettside for å så legge inn bildet på din blogg.
Da stjeler du faktisk kapasitet fra nettsiden du har tatt bildet fra.
Da jeg begynte å blogge i 2007 visste jeg så og si ingenting om bruk av bilder på nett. Jeg tenkte vel såpass enkelt at er det på nett, ja så er det fritt vilt. Jeg tenkte det var helt greit å legge inn et bilde via en link fra en annen side(så kalt hotlinking). Nå vet jeg at det er fy, fy og stjeler kapasitet på siden man har linket bilde fra.

På en nettside hvor de så seg lei av denne slags praksis byttet de faktisk ut bildene som lå på bildeadresse med et nytt bilde. Et bilde med teksten "This image is stolen" dukket da opp på bloggene/nettsidene som bare hadde kopiert bildet inn på sin blogg. En original måte å få fram poenget sitt på.


4. Vil du være på den sikre siden? Ta egne bilder!
Den sikreste måten å bruke bilder på er å ta sine egne, da vet man at man har rettigheten til å bruke bildene.

5. Jeg er ingen god fotograf, betyr det at bloggen min må være uten bilder det da? Fortvil ikke, redningen er nær!
Det finnes en rekke flotte sider som du, helt gratis, kan laste ned bilder fra, om du følger spillereglene.
Flickr og stock.xchng er to sider som jeg selv ofte benytter meg av, her har man nemlig mulighet til å søke etter bilder man lovlig kan benytte seg av.

Slik ser lisensene på Flickr ut, her står det klart å tydelig
 hvordan du kan benytte deg av bildet.
Bilde: © Flickr/.
Finn bilder du kan bruke på f.eks. Flickr - bruk avansert søk og huk av i alle de tre boksene helt nederst under Creative Commons feltet. Da får du opp alle bildene du kan benytte deg av. I menyen på høyre side vil du se det står License, klikker du der ser du hvordan du lovlig kan benytte deg av bildet. De fleste nettsidene som tilbyr bilder man kan bruke har søkemuligheter som gjør at du enkelt kan finne bilder du kan bruke. Selv ikke på disse nettsidene er alle bildene bare å ta.

Blogging with Amy har faktisk laget en video som viser hvordan du finner bilder du kan bruke på bloggen din på Flickr.

Det finnes også sider hvor du kan kjøpe bilder du kan bruke på din nettside. Selv har jeg benyttet istockphoto.com til dette av og til.

6. Når du bruker andres bilder - link til kilden.
Har du brukt et bilde som ikke er ditt eget så bør du linke tilbake til fotografens profil på nettsiden(eller hjemmesiden hvis du har fått tillatelse til å bruke et bilde som har opphavsrett)og nettsiden bildet er hentet fra. Enkelte steder krever dette, men det er uansett god skikk å alltid gjøre det under bildet. Fotografen lar deg bruke av sine bilder, så litt må han/hun få tilbake. Se hvordan jeg har gjort det i bildene jeg har benyttet meg av i dette blogg innlegget.

Bilde: Public Domain Images .
7. Offentlig eiendom
Enkelte gamle fotografier, bilder fra ukeblader og bøker også videre er så gamle at de ikke lenger er beskyttet av noen opphavsrett. Amerikanske Karen J. Hatzigeorgiou har laget en hjemmeside hvor hun samler på illustrasjoner fra gamle bøker som ikke lenger er beskyttet av opphavsretten. NB! Før du benytter deg av disse bildene så les det som står på denne siden om hvordan du gjør dette på en skikkelig måte. Karen ønsker, forståelig nok, annet at hun får kredit for sitt arbeid.

8. Bilder som er beskyttet av opphavsretten
Finner du et bilde som bare er så sabla fint at du MÅ ha det på bloggen din så kan du sende en forespørsel til fotografen om du kan få tillatelse til å benytte deg av bildet. Sier vedkomne ja så er alt i skjønneste orden, sier vedkomne nei så har du forsøkt deg og ingen skade har skjedd(med mindre du tar bildet allikevel).

9. Bokomslag og forfatterportrett
Disse er det som regel helt greit å benytte seg av så lenge man skriver om boken. Det ser ut til at disse sklir litt utenom de vanlige reglene. Merk at dette kan variere noe fra forlag til forlag.

Oppdatert med informasjon som Bokelskerinnen bidro med i kommentarfeltet:
Portrettfoto som ligger ute på hjemmesidene til forlagene kan benyttes, de er ment for markedsføringsøyemed. Men fotografen skal krediteres. Står det ikke navn på fotograf, er det greit å skrive Foto: Aschehoug forlag, f.eks.

Bokomslag, omslag på filmplakater etc er som du skriver også greit å bruke da de er ment for markedsføringsøyemed.


Konsekvenser ved brudd på opphavsretten?
Tar man bilder man ikke har tillatelse til å bruke kan man risikere å få en såkalt cease and desist henvendelse og man risikerer faktisk å måtte fjerne hele nettsiden sin.

Andre om bruk av bilder på blogger:
Photos you can use on your blog without breaking the law…
crediting photos
Copyright Fair Use and How it Works for Online Images 

OBS. Jeg er ingen ekspert så det kan forekomme feil i posten(les: Ikke skyld på meg om du blir bura inne for ulovlig bruk av bilder ;) ;))

Har jeg glemt noe i denne posten?
Syntes du den var nyttig?
Legg gjerne igjen en kommentar med tilbakemelding på innlegget.













Om bloggeren
Sommeren 2008 startet Mari bloggen Flukten fra virkeligheten. Mari elsker bøker(selvsagt!) og håper noe av sin leseglede kan smitte over på andre. Det er ikke bare bøker som Mari er lidenskaplig opptatt av, siden høsten 2007 har hun blogget om Sikring av barn i bil. Arbeidet med denne bloggen vant hun Buskerud fylkes trafikksikkerhetspris for i 2010. Til daglig jobber Mari på kontor i et elektrikerfirma.

41 kommentarer:

  1. Din viftende pekefinger brakte med seg så mye skyldfølelse at jeg sporenstreks fortrengre den og lagret i - angår ikke meg - delen av hjerne.
    For her synder jeg - ofte.
    Kanskje spesielt med bilder av forfattere, men så lenge jeg skriver om bøkene dere lar jeg det stå.
    Mye å lære - absolutt!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har selv syndet, flere ganger, det er også litt av grunnen til at jeg tar opp dette ;) Bokomslag og slikt er det jo oftest helt greit å bruke så lenge man skal skrive om boken. Når det gjelder portrettfoto av forfatterene derimot så er jeg litt usikker, der er det jo en fotograf som har gjort jobben.

      Det kunne det vært interessant å spørre et par forlag om. Hvis de eier rettighetene til bildene er det jo mulig det er helt ok for bokbloggere å benytte seg av disse bildene.

      Slett
    2. Jeg må svare litt mer jeg, hos blant annet Aschehoug kan man laste ned forfatterportrett for pressebruk, jeg antar at PR fra bloggere går under samme regel.

      Slett
    3. Fin post!

      Portrettfoto som ligger ute på hjemmesidene til forlagene kan benyttes, de er ment for markedsføringsøyemed. Men fotografen skal krediteres. Står det ikke navn på fotograf, er det greit å skrive Foto: Aschehoug forlag, f.eks.

      Bokomslag, omslag på filmplakater etc er som du skriver også greit å bruke da de er ment for markedsføringsøyemed.

      Jeg bruker iStockfoto endel. Jeg er veldig opptatt av disse tingene med bildebruk. Har nok syndet et par ganger da jeg startet opp dog.

      Slett
  2. Eg bruker alltid eit bilde av boka i omtalene mine, og har alltid tenkt at det er greit. Må jo være bra pr av boka?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg lurte litt på om jeg skulle legge til noe om dette og nå har jeg gjort det. Bokomslag er som regel helt ok å benytte seg av :)

      Slett
    2. Bokomslag er som regel helt ok å benytte seg av. Oppdaterte litt om det helt nederst i innlegget.

      Slett
  3. Jeg har brukt bilder fra forskjellige nett steder og linker alltid til vedkommende som har tatt bilde. Må innrømme at jeg ikke har spurt om det er greit hver gang, men ofte spørr jeg også:)

    SvarSlett
  4. Forresten synes det er fint at du tar opp slike ting:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, det er hyggelig å høre, Elin :)

      Slett
  5. Flott tema du tar opp, og jeg må bare tilstå først som sist,jeg er SKYLDIG,SKYLDIG OG ATTER SKYLDIG.Det er så greit å google og finne et fint bilde, trykke lagre som og bruke det på bloggen uten å tenke seg om det faktisk er lov til å gjøre det. Så her har jeg nok mye å lære.

    SvarSlett
    Svar
    1. Vi lærer alle noe nytt innimellom ;)

      Slett
  6. Takk for kjempeflott tema Mari:) Følte meg veldig skyldig på ALLE punkter her!Har lurt på dette, men ikke satt meg inne i noe av det. Dette innlegget må jeg lagre å lese litt flere ganger til det sitter:)Trodde det var nok å sette nettadressen hvor jeg har hentet bilde på bilde, men skjønner det ikke er nok. Skal skjerpe meg:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, takk, takk, Isabella :) Det er så hyggelig å høre at dette er nyttig informasjon.

      Slett
  7. Rød i toppen er det bare å inrømme at jeg selv synder fra tid til annen. Kjempebra at du tar opp dette! :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tenkte at det helt sikkert var flere enn meg som ville gjøre dette riktig, hvis man visste at man tok feil. Slik som jeg selv oppdaget engang, jeg ville jo gjøre det rette da jeg fant ut av at jeg gjorde noe ulovlig.

      Slett
  8. Jeg synder ikke bare fra tid til annen, jeg synder OFTE. Og punkt 3 ante jeg faktisk ikke noe om... Yikes.

    SvarSlett
    Svar
    1. Men fra nå av gjør du jo ikke det ;)

      Slett
  9. Dette er en kjempefin bloggpost Mari!! Gjett om jeg har syndet, men det kommer til å bli mindre nå!! Og så er det en trøst at det ikke er bare meg... - nå skal jeg ta meg sammen altså :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for det, Gro. Ja, jeg er på ingen måter perfekt på dette området så det var på sin plass å innrømme at jeg også har syndet

      Slett
  10. Jeg visste heller ikke noe om punkt 3 og det er vel der jeg har syndet mest i forhold til disse punktene. Jeg bruker stort sett kun bokomslag og har tenkt at det er greit. Jeg tenkte forøvrig på det da jeg lånte logoen til Escape in a Book her om dagen i et blogginnlegg:-)Jeg kjenner spesielt på det siden jeg er skolebibliotekar og lærer elevene at de ikke skal stjele andres arbeid.

    Hva med bilder fra for eksempel bokelskere.no og Goodreads.com?

    SvarSlett
    Svar
    1. Å låne logoen min var helt greit ;) Syntes det falt seg naturlig, jeg har jo kjøpt den så jeg burde kunne si det var greit. Artisten er Parajunkee's design skal man være helt nøyaktig der.

      Bilder fra bokelskere og Goodreads er jo fra forlagenes bokomslag. Så å bruke bildene er ikke noe problem, men du må laste bildene ned på din egen pc også laste de ned igjen på din blogg for å bruke disse.

      Slett
    2. Det var bra:-) Jeg pleier vel å kopiere dem nå får tiden, men det tar kanskje kapasitet det også? Når jeg tenker med om siterer også forlagene bokbloggere uten å gi beskjed (selv om de jo krediterer oss), så da må det jo være greit.

      Slett
    3. Det går nok under sitatretten, så det tror jeg de står helt fritt til å gjøre :)

      Slett
  11. Det er alltid noe å lære hos deg, Mari! Takk for at du deler!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er hyggelig å høre, Bokofilia. Jeg har blogget en stund og har gjort mine feil opp igjennom. Tenker som så at det sikkert finnes fler der ute som enten lurer på dette eller som kanskje ikke vet at det er noe man bør tenke over :)

      Slett
  12. Veldig bra at du tar opp dette med opphavsrett og at du gir så mange gode tips! Jeg har selv alltid vært svært nøye med dette, og selv om jeg stort sett bruker egne bilder har jeg likevel fått pepper for feil bruk av bilder. Et usedvanlig nyttig innlegg :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Du tar jo så flotte bilder, Melusine. Har noen gitt deg pepper for egen bildebruk?

      Takk takk :)

      Slett
  13. Wow, så mange regler det er! Jeg bruker jo ofte bilder fra weheartit og tenker ikke over at det faktisk er en som har tatt bildene. Så takk for all informasjonen:) Ha en fin kveld :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig :) Det kan være godt å vite så man ikke risikerer å miste bloggen sin f.eks.

      Slett
  14. Kjempe bra post:) er nok ikke mange som tenker på det med weheartit.com. Jeg bruker helst ikke bilder hvor jeg ikke er sikre på kilden,men krediterer fotografen. Jeg skal huske på det med å bildeadressen, tenker ikke noe over det.Men skal huske på det nå heretter!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Nina :) Det er bra å kreditere fotografen, men hvis man ikke har fått tillatelse til å benytte seg av bildet så sliter man nok litt allikevel skulle det bli en sak ut av det.

      Slett
  15. Veldig nyttig innlegg,jeg har alltid vært veldig opptatt av bilder og kilder og derfor bruker jeg nesten aldri noe annet en bokomslag og av og til et forfatterportrett som jeg henter fra wikipedia (og lenker opp). Jeg må si jeg reagerer når jeg ser noen henter bilder og kaller kilden sin for google, uten å skrive noe mer eller lenke noe mer opp!!! Ellers så er jeg ikke så glad i illustrasjonsfoto egentlig og tenker at den dagen jeg får litt bedre tid skal jeg bruke mer tid på å ta egne bilder til bloggen slik som feks siljes skriblerier gjør og som gjør bloggen mer gjennomført. Uansett var dette veldig nyttig info!

    SvarSlett
    Svar
    1. Silje har alltid så flotte bilder, det har jo du også! Syntes da virkelig jeg har sett flere egne bilder hos deg også, eller husker jeg helt feil nå?

      Jeg er en skikkelig dårlig fotograf så jeg er utrolig takknemlig for at andre deler sine blinkskudd.

      Slett
  16. Oi, her var det mye nyttig å lære! Ser at det er mye jeg ikke har vært klar over, tusen takk for gode tips :) Og "Lottomillionæren" kan du glede deg til, den var utrolig fin. Klem fra Anette :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra, jeg må si det er hyggelig å få være til nytte :)

      Slett
  17. Kjempebra innlegg! :) Alle punktene tas til etterretning her i gården. Ha en super dag!

    SvarSlett
  18. Takk for nyttig innlegg! Har nok syndet ved et par anledninger jeg også...

    Har begynt å ta bilder selv til min bokblogg etter å ha lest dette. I tillegg benytter jeg lovlige omslagsbilder av bøker fra forlagene. :)

    SvarSlett
  19. Så bra da :) Og ingenting er som egne bilder, da får bloggpostene et preg som er bare ditt.

    SvarSlett
  20. Takk for god info Mari - tror jeg er litt klokere nå:) Åndsverksloven er ikke helt oppdatert i forhold til blogging synes jeg. Fortsatt fin kveld til deg:)

    SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.