RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

tirsdag 26. juni 2012

Bokanmeldelse: Sammen skal vi holde himmelen av Ellen Fjestad.

Mørkt, realistisk, vondt og vakkert er noen av de adjektivene jeg vil bruke til å beskrive "Sammen skal vi holde himmelen", debutromanen til Ellen Fjestad. Boken handler om en 17 åring og en 19 åring som forelsker seg, hodestups.


Et vakkert bokomslag til en historie
som vekker følelsene i deg.
Omslag: Schibsted/The Graphic Lady
Luka og Gard føres sammen av en motorsykkelulykke. I tiden etterpå tilbringer de mye tid sammen, Luka og Gard har begge hatt en vanskelig oppvekst og de evner begge å se hva den andre virkelig er god for. Det er intenst på godt og vondt, det utvikler seg følelser mellom de to, men hvor mye lykke kan et hjerte egentlig tåle?

Ekte
Jeg tenker Romeo og Juliet, jeg tenker Brittany og Alex, jeg tenker West-Side Story og allikevel ikke, Luka og Gard er noe helt for seg selv! De er ekte tenåringer, de er representative for alle de som engang har følt seg litt utenfor, de som ikke har trodd på seg selv.

Enkelt språk
Språket Ellen Fjestad benytter i romanen er enkelt, her pyntes det ikke på noe. Det er kanskje også derfor det er så slagkraftig? Fjestad mesterer å skape vakre og dype setninger uten å bruke store, svulstige ord. Her er det setninger som man virkelig kjenner langt ned i magen. Skal jeg klage på noe må det bli det kan bli litt vel mange korte setninger til tider, men det virker som dette er et veldig bevisst valgt språkligvirkemiddel fra forfatterens side.

Et sjokk
Mot slutten av romanen sjokkerer Ellen Fjestad, her har hun lagt inn en skarp sving i veien som jeg virkelig aldri så komme. En stund lurte jeg veldig på om jeg taklet å lese videre, dette var jo bare helt uvirkelig, galskap fra ende til annen. Jeg tenkte umiddelbart til diverse religiøse sekter, lurer på om flere vil dra det dithen? Men så kan jo også forelskede tenåringer(eller voksne for den saksskyld bli blendet av kjærligheten). Jeg la fra meg tvilen og fortsatte, heldigvis. Historien var så god, gripende.

Slutten
Samboeren min snakket til meg da jeg var på siste side, jeg svarte "Ikke snakk til meg nå, jeg er på siste side og nå MÅ jeg gråte litt". Da siden var lest satt jeg igjen som et spørsmålstegn, ikke fordi slutten var vanskelig å forstå, men fordi jeg tok meg i å undre om det var noe jeg hadde gått glipp av mellom linjene i historien. Jeg fikk lyst til å spole tilbake og studere historien mer inngående, jeg må lese boken om igjen og lete etter spor som støtter opp om min tolkning av de siste siden. Det kan hende min oppfatning av historien vil være anderledes nå som jeg vet hvordan det hele ender.

Nå er jeg utrolig spent på hvor Ellen Fjestad velger å ta Luka-trilogien videre. Veien ligger åpen og det er mange stier man kan velge å følge herfra.

Anbefales!


Andre bloggere om Sammen skal vi holde himmelen:

Har du lest boken eller står den på leselisten din kanskje?
Om bloggeren
Sommeren 2008 startet Mari bloggen Flukten fra virkeligheten. Mari elsker bøker(selvsagt!) og håper noe av sin leseglede kan smitte over på andre. Det er ikke bare bøker som Mari er lidenskaplig opptatt av, siden høsten 2007 har hun blogget om Sikring av barn i bil. Arbeidet med denne bloggen vant hun Buskerud fylkes trafikksikkerhetspris for i 2010. Til daglig jobber Mari på kontor i et elektrikerfirma.

8 kommentarer:

 1. Nå ble jeg veldig nysgjerrig på denne! Har den hjemme i bokhyllen og må få lest den i sommer en gang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da gleder jeg meg til å høre din omtale, Silje :) Jeg likte som sagt boken veldig godt.

   Slett
 2. Denne har jeg også stående i bokhylla! Den blir nok tatt frem snart på grunn av denne omtalen, ble litt nysgjerrig nå!

  SvarSlett
 3. Høres veldig spennende ut, denne fikk jeg lyst til å lese:)

  SvarSlett
 4. Helt enig med deg - flott bok. Leste den i en fei, og satt målbundet igjen. Og når jeg prøver å fortelle om den, blir det bare platt og overfladisk - for det er jo bare "enda en bok om kjærlighet og livet og to i overkant romantiske tenåringer". Men boka klarte iallfall å røre meg (ti år etter jeg sist kunne kalle meg tenåring). Og ble veldig spent på hvordan historien skal fortsette...

  SvarSlett
 5. (og blogget om den i dag - http://bfkleser.blogspot.no/2012/06/sammen-skal-vi-holde-himmelen-av-ellen.html)

  SvarSlett
 6. Boken høres utrolig flott ut:) Den skal jeg virkelig få lest en dag:) Notert ned og står høyt oppe på leselisten:) Ønsker deg en flott dag og takk for flott anmeldelse som gjorde meg veldig nysgjerrig og lot meg bli fristet:)

  SvarSlett
 7. Denne har jeg også stående. Fofatteren var student der jeg går nå (Norsk barnebokinstitutt sin forfatterutdanning) - så det er godt å se at det blir resultater! Hun vant vel Schibsted sin skrivekonkurranse med denne boka, tror jeg.

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.