RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

søndag 30. september 2012

Banned Books - En smakebit på søndag.

Dagens smakebit kommer fra boken "Speak" av Laurie Halse Anderson. "Speak" har flere ganger blitt forsøkt fjernet fra skolebibliotek i USA grunnet sitt "umoralske innhold". Banned Books?
30.september - 6.oktober er det Banned Books Week i USA, siden Silje fra Så Rart og jeg blogger sammen på engelsk på Escape In A Book vil vi være med å markere denne uken. Ta en titt innom Escape In A Book i morgen hvor Silje legger ut en flott post om hva dette faktisk er for noe. Helt kort kan jeg si at det dreier seg om å vise at man ikke ønsker at barn og unge skal miste tilgangen til bøker [enkelte]voksne mener er upassende for dem.

Man er selvsagt i sin fulle rett til å mene noe om hvilken litteratur som er passende og ikke, men å fjerne unge menneskers tilgang til enkelte bøker(tror du meg hvis jeg sier at Harry Potter - bøkene er blant noen av mange bøker som har blitt fjernet enkelte seter fordi de er upassende?) er ikke veien å gå.

Over til "Speak"
I 2010 var en professor fra Missouri ute i media og mente at boken, blant annet, burde bli klassifisert som "soft porn" og derfor fjernes fra engelsk pensum. Det vakte reaksjoner, mange bloggere skrev om saken og det ble twitret med hastagen #speakloud. Det er vanskelig for meg å tro at en bok som handler om et så viktig tema ville blitt omtalt på en slik måte her hjemme i Norge.

Jeg har ikke kommet så veldig langt inn i boken enda, men så langt kan jeg si at forfatteren imponerer meg ved bruk av humor som virkemiddel sammen med det mørke og alvorlige. "Speak" er forløpig ikke oversatt til norsk, men Cappelen Damm har oversatt en annen bok av forfatteren. Boken som er oversatt har fått tittelen "Vinterjenter" og handler om det å ha anoreksia. Vel, vel, nok om det. Her er dagens smakebit:
You don't understand my headvoice answers. Too bad she can't hear it. My throat squeezes shut, as if two hands of black fingernails are clamped on my windpipe. I have worked so hard to forget every second of that stupid party, and here I am in the middle of a hostile crowd that hates me for what I had to do. I can't tell them what really happened. I can't even look at that part of myself. An animal noise rustles in my stomach.
Nå skal jeg se om jeg får surret meg til sengs, kjenner behovet for litt skjønnhetssøvn her nå. God natt fra meg. Med et ønske om at dere alle får en riktig GOD SØNDAG!

Tror du boken du leser denne helgen kunne blitt beslaglagt på et skolebibliotek?

Svensk, dansk eller norsk blogger? Alle er velkomne til å delta(eller bare lese om man heller vil det) på denne ukentlige bloggutfordringen . Oppdag spennende bøker og finn nye bloggfavoritter.


Hvordan delta på en "En smakebit på søndag"?
 • Skriv en bloggpost hvor du deler noen valgfrie setninger fra boken du leser nå.
  OBS! Vennligst ingen spoilere. Legg inn linken til ditt innlegg i linkefunksjonen på denne siden for å få besøk av andre "En smakebit på søndag"-deltakere/lesere.
 • Du behøver ikke å følge noen fast formel på innleggene dine, her er det bare å slå seg løs :) 
 • Twitrer du postene dine så bruk gjerne hastagen #smakebit.
 • Utfordringen er inspirert av den engelske bloggen Should Be Readings faste utfordring Teaser Tuesday.  

 Om bloggeren
Mari elsker bøker(selvsagt!) og har blogget her siden sommeren 2008. Hun håper noe av sin leseglede kan smitte over på andre.

Det er ikke bare bøker som Mari er lidenskaplig opptatt av, hun er en nysgjerrig sjel og hva er vel en mer naturlig for en nysgjerrigper enn å beskjeftige seg med slektsgranskning?

Barns sikkerhet i bil er et annet tema som ligger hennes hjerte nært og Mari står bak den prisbelønnende bloggen Sikring av barn i bil.

27 kommentarer:

 1. Nå har det seg slik at jeg jobber på et kombinasjonsbibliotek (et kombinert skole- og folkebiliotek). Boken jeg har smakebit fra er lånt der :-)
  Vi har ikke for vane å sensurere bøker i kommunen hvor jeg jobber. Og takk og lov for det!
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er godt å høre, Astrid Terese :)

   Slett
 2. Har lest både Vinterjenter og Speak, og er begeistret for begge to :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du skal ikke se bort i fra at jeg plukker opp Vinterjenter senere hvis inntrykket av Speak ender opp med å være like positivt når siste side er vendt om :)

   Slett
 3. Om forfatteren Robinson Jeffers kunne blitt sensurert i Norge, nei. I USA? Ja. Han skriver om politikk og han har også et rart syn på Hitler. Jeg har ikke satt meg ordentlig inn i det da dette er den første diktsamlingen(Be angry at the sun) jeg leser av forfatteren.

  Smakebiten fikk meg til å vurdere å slutte med svart neglelakk! Hehe, nei da.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ser ikke ut til at det er mye som skal til før en eller annen roper ut om at en bok må fjernes i USA. Det er sikkert ikke noe spesielt med USA på dette området, men det er kanskje et land vi sammenligner oss mer med enn andre hvor bannlysning av bøker(og annet) forekommer?

   Slett
  2. Ja, det tror jeg: at vi har lett for å sammenligne oss med USA, vi og alle de andre rike nordiske landene. Det er vel det landet med ekstrem religion(noen steder, skal ikke dra alle under samme kam) og slikt som er mest 'lik' oss i hvordan de lever. Lettere å se likhetene med de enn med for eksempel Korea. Lettere for en nordmann/kvinne å sammenligne seg med (andre, igjen skal ikke dra alle under en kam) kristne enn med muslimer.

   Jeg kom på en bok jeg HAR lest som er sensurert og det er Sataniske vers. Kjempe bra bok! Tung er den men goooood litteratur.

   Slett
 4. Interessant smakebit, samt å lese om denne boka som moralens voktere vil fjerne i USA.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dessverre er det mange bøker som tar for seg viktige tema(spesielt ungdomsbøker) som blir gjenstand for bannlysning i USA.

   Slett
 5. Det er temmelig utrolig at bøker nå til dags kan bli bannlyst! Boken jeg har lest i det siste skapte mange reaksjoner i usa da den kom ut, kanskje den kunne blitt bannlyst - hvem vet.

  SvarSlett
  Svar
  1. "Beloved" ble bannlyst fra litteraturstudier på en skole i Michigan i år faktisk(den er visst pornografisk). Her er en link til en bloggartikkel(kvass på en humoristisk måte) om saken.

   Slett
 6. Uff, nå skal jeg være litt slem; boka jeg akkurat har lest burde kanskje vært sensurert. Ikke fordi innholdet provoserer på noe som helst måte, men fordi det rett og slett er dårlig håndarbeid. Hadde den vært et strikketøy og ikke ei bok, hadde enhver rekt opp igjen alt og begynt på nytt før det ble vist fram!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, ja i den kategorien vil jeg tro det finnes mange bøker ;)

   Slett
 7. Jag vet inte hur det är med boken jag läser (författaren verkar aldrig ha blivit censurerad, men jag antar att hon skulle kunna bli det) men jag har läst "Speak" och det verkar helt vansinnigt att förbjuda den. Det känns inte som om man har förstått boken särskilt bra i så fall.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jeg enig i. Viktige tema bør belyses, ikke bli forbudt og gjort utilgjengelig for barn og unge.

   Slett
 8. Spennende smakebit! Jeg tror nok boken jeg leser akkurat nå kunne blitt beslaglagt på et bibliotek ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. "Fifty Shades" har allerede vært bannlyst i noen bibliotek i Florida ;) Det ble hevet igjen etter protester.

   Slett
 9. Boken jag läser just nu har jag svårt att se att den skulle kunna bli bortplockad, men med tanke på att blåsvädret Tintin var ute i hår i Sverige senaste veckan så kan man aldrig så noga veta.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ser mye som kan være problematisk, men å fjerne bøker er ikke veien å gå. Jeg var forresten ikke klar over bråket rundt Tintin i Stockholm, så nå lærte jeg noe nytt i dag.

   Slett
 10. Kan aldri tenke meg at Våk over meg kunne blitt sensurert her i Norge. Her i Norge er det relativt tilbakelent. Men i USA? Tja... Vet ikke? Der sensureres det i hytt og pine - noen ganger kan jeg forstå tankegangen (hvor uenig jeg nå enn er), andre ganger kan jeg ikke fatte og begripe hva begrunnelsen kunne være... :P Synes f.eks. at det å bannlyse HP er vanvittig, men kjenner til et britisk foreldrepar (venner av familien til kjæresten min) som bannlyste HP for sine egne barn.

  Selv synes jeg nå at åpenhet rundt tematikk i bøker er en bedre vei å gå. Om man er litt tvilende til innholdet, må det vel være bedre å opprette en dialog med barnet istedenfor å skape en slags forbudt fristelse i det hele..? Definitivt når det gjelder populære utgivelser. Let's face it: Det er vanskelig å unngå å få med seg store deler av gigantiske suksesser som Harry Potter, Twilight og Fifty Shades (også denne serien leses av 14-åringer), hvor mye man enn bannlyser bøkene i hjemmet, på skolen eller øvrige bibliotek.

  Takk for smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er enig i at det finnes bøker man skulle ønske ble sensurert, men hvor skal grensen gå? Og med så mange forskjellige mennesker i verden tror jeg det ville blitt lite tilgjengelig litteratur igjen om man skulle ta hensyn til alt noen kunne føle seg støtt av på en eller annen måte.

   Åpenhet og dialog tror jeg er to veldig viktige begrep i denne sammenhengen. I tillegg syntes jeg voksne burde være flinkere til å lese bøker som deres unge håpefulle leser. På den måten kan man snakke om innholdet.

   Slett
 11. Takker for smakebiten. "Variantene" liker jeg forressten. Håper å kunne skrive om den seinere i uka. Din smakebit denne uka ble jeg litt nysgjerrig på. Kanskje ikke så mye smakebiten som selve boka?
  Hva er det den handler om?

  Jeg er generelt imot sensur. Ser ikke for meg at min bok er veldig populær i en del land. Jeg mener at sensur ofte har motsatt effekt enn hva de som sensurerer egentlig har lyst til.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg gleder meg til å lese omtalen din når den kommer :)

   Boken handler om en jente som har blitt utsatt for voldtekt, tror jeg(eller det er vel i bunn og grunn en stor del av årsaken til at boken har blitt bannlyst). Jeg har ikke kommet til selve hendelsen enda.

   At det ofte har motsatt effekt er vel jeg et flott eksempel på. Jeg kjøpt "Speak" og en bok som heter "Twenty Boy Summer" nettopp fordi begge er ungdomsbøker ble bannlyst ;)

   Slett
 12. For meg er det helt fjernt at noen kan bestemme at enkelte bøker ikke skal være tilgjengelig for barn og ungdommer på et bibliotek. Jeg kjenner at det provoserer meg!
  Akkurat nå leser jeg Burned av Ellen Hopkins og jeg kan se for meg at dette ikke er en populær bok blant enkelte miljøer i USA, men om den er blitt banned det vet jeg ikke.

  Takk for smakebiten, forresten. Jeg har bare hørt gode ting om romanene til Laurie Halse Anderson, så jeg har lyst til å bli bedre kjent med hennes bøker.

  Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er provoserende!

   Ellen Hopkins har fått boken Crank bannet(eller forsøkt fjernet, jeg er litt usikker). Hun har lagt ut en egen video på YouTube hvor hun snakker om det. Den kan du se her.

   Slett
 13. Fin smakebit.
  Dersom de ser på lista over Frequently challenged books, så ser de at m.a. Dødslekene ikkje er særleg populær i enkelte kretsar i USA. Trur ikkje nokon har vurdert å forby den i Norge, heldigvis.

  SvarSlett
  Svar
  1. De listene er fine, misforstå meg rett jeg mener ikke fine som i at det er noe flott med at alle disse bøkene har blitt forsøkt bannlyst.

   Jeg skulle likt å lese boken "My mom's having a baby" for å se hvor upassende den er. Det er et tema som kan være utfordrende å vite hvordan man skal forklare barna.

   Slett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.