RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

På denne bloggen kan du lese om ungdomsbøker i alle sjangere. Jeg er ikke sponset. Her får du ærlige meninger om bøker jeg har lest.
hex hall

Ingen er ei øy

Moren gjør meg så inn i hampen forbannet.

hex hall

Tung tids tale

Noen ganger kan det som skal være en av livets gleder bli vanskeligere enn hva vi kunne evne og forestille oss.

Søk

lørdag 20. oktober 2012

Bli kjent med: ForfatterFruen

ForfatterFruen har lekt litt med bloggkonvensjonene - les intervjuet for å finne ut av hvordan bloggen hennes skiller seg ut i mengden. Det blir også bokprat, selvsagt.

"Bli kjent med"-spalten er tilbake i en litt oppdatert versjon og i dag er det meg en glede å få lov til å presentere dere for Karen, damen bak bloggen Forfatterfruen! Blogginnlegget er forresten redigert og skrevet fra et hotellrom i Nordens Paris, hvor jeg befinner meg i dag.


Bloggen din og deg


FORTELL OSS LITT OM DEG SELV OG BLOGGEN DIN

Jeg har vært en lesehest og en bokorm så lenge jeg kan huske, og har alltid, alltid, alltid interessert meg for litteratur. Dessuten har jeg som mangeårig student- og ungdomspolitiker - pluss utdannet statsviter - et stort samfunnsengasjement jeg trenger å få utløp for. På toppen av dette, er skriving både en hobby og en lidenskap - det har det alltid vært. Så da jeg plutselig fikk mer fritid etter å ha satt min politiske virksomhet litt på vent, fant jeg ut at "pokker heller, jeg starter en blogg!". Og det har jeg ikke angret på en dag! Nå er bloggen mest en bokblogg, ganske personlig og litt politisk. Hvordan styrkeforholdet blir mellom disse temaene etterhvert, vil tiden og livet vise. Foreløpig liker jeg det som det er, og bloggingen har gitt meg både en verdifull hobby og ikke minst et nytt nettverk av flott mennesker som deler mine interesser!


Har du et mål med bloggingen din?

Det er klart. Jeg vil for det første ha en kanal for å fronte synspunktene mine om bøker, litteratur, politikk og samfunn. Jeg har alltid hatt sterke meninger og behov for å uttrykke dem, og det kan jeg jo gjøre akkurat som jeg vil på bloggen min. Dessuten vil jeg gjerne gå i dybden på bøkene jeg leser. Jeg vil kose meg med å skrive lange anmeldelser som går inn på akkurat det jeg syns er fascinerende, og leke litteraturkritiker i Morgenbladet (min store drøm den tiden jeg var pur ung litteraturstudent). Et annet mål er å holde oversikt over bøkene jeg leser og ikke minst tipse andre om dem. Og mitt siste uttalte prosjekt, er å gi heder og oppmerksomhet til de "glemte" sjangene dikt- og novellesamlinger. De får nesten ingen plass verken i $avisenes kultursider eller i de bestselgerfylte bokhandlene, og da kan i alle fall jeg gjøre mitt for å omtale dem.

Hva får din blogg til å skille seg ut i mengden?

Utgangspunktet mitt var å starte en blogg som både var personlig og seriøs. For å få til den rette miksen ville jeg leke litt med bloggkonvensjonene. På den ene siden skulle den ha design som en interiør- eller rosablogg, mens den på innholdssiden hadde lange innlegg med substans innen litteratur og samfunnsspørsmål. Og ikke minst skulle den være en arena for å publisere mine egne tekster. Så bloggen min er hovedsaklig blitt en lillablogg om litteratur og likestilling - og det er kanskje ikke så helt vanlig? :)

Flotte forfatterfruen! Foto: Karen/Forfatterfruen privat.

Når du er på jakt etter en ny bok leter du etter anbefalinger?

Det gjør jeg! Da leser jeg både andre bokblogger og bokanmeldelsene i Morgenbladet. Som regel treffer begge de omtalesjangrene smaken min rimelig godt.


Bruker du ditt lokale bibliotek? Hvorfor/hvorfor ikke?

Ja, men dessverre ikke så ofte her i Oslo som jeg gjorde i Bergen. Da jeg var student der, var jeg nemlig flittig bibliotekbruker - kanskje aller mest av økonomiske årsaker, da men.. Nå blir det som regel kjappere å ta turen innom bokhandelen på senteret enn Deichmanske, og med voksenlønn har jeg endelig råd til å handle bøker også. Jeg liker vel kanskje helst å eie bøkene mine selv, men syns biblioteket kanskje er den mest fantastiske oppfinnelsen som noensinne er gjort, og jeg vil slåss med nebb og klør for at det skal forbli et bredt, offentlig tilbud til alle.

Om litteratur

Fem favoritt bøker?
Knut Hamsun - Sult (Høyt elsket klassiker som alle bare er nødt til å lese, fordi sånn er verden.)

Tiger Garte - Fuglehotellet (Ja, jeg vet jeg er subjektiv og partisk, men jeg bare elsker den boka så høyt.)

Kristine Tofte - Song for Eirabu (Hvem skulle trodd jeg likte fantasy? Og denne fikk meg til å begynne å skrive på nynorsk igjen.)
Gunhild Øyehaug - Vente, blinke (Sår og fin og gjenkjennelig.)
George Orwell - 1984 (Nok en klassiker, og klassiker for en grunn. Vilt bra, helt enkelt.)Favoritt forfattere?

Knut Hamsun, Frode Grytten, Kristine Tofte, Helga Flatland, Tove Nilsen, Sofi Oksanen, Ragnar Hovland, Sigurd Hoel, Tiger Garte og sikkert en hel masse andre som jeg ikke kommer på i farta.


Favoritt sjanger?
Det er flere! Jeg har en sterk forkjærlighet for bøkene i de to litterære periodene nyromantikken (Hamsun, Obstfelder og gjengen) og kulturradikalismen (Bjørneboe, Hoel, Sandemose og gjengen). Dessuten er jeg ekstremt glad i samtidsromaner skrevet av kvinner på nynorsk. Og så er jeg ikke minst glad i noveller og dikt. Tja, og så kan jeg godt sette pris på en historisk (slekts-)roman i ny og ne.


En god bok som fortjener flere lesere?
Det er vel så mange at jeg nesten ikke tør å foreslå noen. Men jeg vil si enten Simon Strangers Mnem eller Ingvild Rishøis Historien om fru Berg.


En bok du ikke helt forstod?
Ja, Rosens navn av Umberto Eco. Jeg skjønte liksom aldri helt greia, og i alle fall ikke hvorfor den ble så überpopulær i sin tid, for jeg kjedet meg til slutt såpass mye at jeg gav den opp.


En bok du fikk lyst til å kaste i veggen i ren frustrasjon?
Det må være første bok i Krig og Fred av Leo Tolstoj. Ikke fordi den er dårlig på noen som helst måte - tvert imot! - men fordi det var så ufattelig mange og vanskelige og like navn i den, at jeg måtte bla fram og tilbake konstant før jeg lærte meg hvem som var hvem.


En bok du kan lese om og om igjen?
Tigers Burnout. Har elsket den siden 2007, og det var faktisk lenge før jeg elsket forfatteren selv.. ;)

Lyst til å besøke ForfatterFruens blogg? Klikk bildet.

Format


Hva slags forhold har du til lydbøker?
Et nesten ikke-eksisterende et. Bøker er til for å leses, på ørene har jeg musikk.


E-bøker?
Skjønner de er praktiske, og har lest hele en stykk på iPhonen min. Ble aldri fan og er så boknostalgisk at jeg antakelig aldri skaffer meg et lesebrett. Sorry, jeg vet jeg er utdatert. (Og det i en alder av knappe 28 år. Hvordan skal dette gå?)

Andre bokbloggere
Har du noen gang plukket opp en bok fordi en annen bokblogger anbefalte den?
Åjada, flere ganger!


Hvis du svarte ja på forrige spørsmål. Var det en vellykket leseropplevelse?Det har det stort sett vært. Jeg vet hvem jeg har felles preferanser med, og jeg vet hva jeg pleier å like, så da er det lett å velge riktig!

Del tre av dine blogg favoritter med oss?
Bare tre? Men det er jo nesten komplett umulig! Jeg har minst ti favoritter! Men okeida, etter knallhard prioritering: Lines bibliotek, Regndrope og Villkatta.


Tusen takk for at du lot oss få et lite innblikk inn i ditt private bloggunivers og fordi du delte dine boktanker med oss, Karen.

Jeg er forresten ikke helt nøgd med formatteringen på sitatene mine, men det håper jeg at jeg for endret om ikke så alt for lenge. Det har seg nemlig slik at jeg leker meg litt med formatteringen på sitatene, den snirklete skriften var fin, men hadde ikke spesielt god lesbarhet.

11 kommentarer:

 1. Åå men vad roligt att läsa och vilken bra idé!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det :) Det er veldig gøy å få lov til å vise frem de flotte bloggerne!

   Slett
 2. Så gøy å få være intervjuobjekt hos deg, Mari! :D Tusen takk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du syntes det, Karen!

   Slett
 3. Det er gøy med disse intervjuene! Jeg setter pris på at Forfatterfruen (leser og) skriver om dikt og noveller. Det har vært en savn hos meg etter at jeg begynte å lese andres bokblogger.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er så fint at vi kan dekke opp mange forskjellig arenaer innenfor litteraturen :)

   Slett
  2. Absolutt! Hvis ikke blir det raskt ensformig å lese.

   Slett
 4. Fint å bli kjent med bloggere på denne måten :)

  SvarSlett
 5. Veldig flott intervju og det er kjekt å bli kjent med andre bloggere på denne måten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er jo litt beskjeden av meg, så jeg er selvsagt helt enig med deg i det, Beathe ;)

   Slett

Tusen takk for at du tok deg tid til å legge igjen et lite spor fra ditt besøk =)