RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

søndag 16. desember 2012

Catching up - En smakebit på søndag

Det finnes mange typer lesere, som nevnt tidligere er jeg av den utro typen, som biene flagrer jeg fra blomst til blomst. I år har jeg begynt på minst 20 bøker som jeg av forskjellige grunner enda ikke har fullført. Hvordan er det med deg? Har du lest ferdig alle bøkene du har begynt på i 2012?
Akkurat nå har jeg begynt plukket opp igjen Doppler av Erlend Loe som jeg begynte på for lenge, lenge siden. Det er den boken dere skal få en smakebit av i dag. Boken er godt skrevet, jeg forstår alvoret bak historien og ja, enkelte ganger får den meg til å trekke på smilebåndet. Allikevel har vi ikke helt funnet kjemien, Herr Doppler og jeg. Jeg skal gi han noen sider til før jeg tar avgjørelsen om hvor veien vår skal gå videre. Jeg har sakset et lite stykke fra boken hvor Dopler funderer over farens merkelig ønske om å få bli begravet med et rytmeegg på innsiden av dressen sin. Boken leser jeg på lesebrettet mitt, så jeg vet ikke helt sidetallet sitatet mitt er fra, men det er fra 26 % ut i boken.
Jeg spekulerer naturligvis. Men jeg vet at han leste mye. Og det han leste holdt han stort sett for seg selv. Han leste klassisk litteratur. Og der er det mye død, har jeg skjønt, og heller ikke lite om ulike dødsriker og hva som skal til for å komme dit og videre. Men det er sikkert få rytmeegg i den klassiske litteraturen. Ingen rytmeegg hos de gamle grekerne, gjetter jeg. Og knapt nok noen hos romerne. Så hvor min far hentet dette fra, er intet mindre enn en gåte. Men nå ligger de i jorden begge to. Far. Og rytmeegget. Jeg håper de finner ut av det etter hvert.

Feil bok til feil tid

Jeg har bestemt meg for at desember er måneden for å forsøke å fullføre noen av bøkene jeg har begynt på i løpet av 2012. Jeg blir sprø av å ha så mye halvveis påbegynte bøker her, og jeg har jo valgt meg ut disse bøkene fordi jeg ønsker å lese dem alle sammen. Ingen av bøkene har blitt avbrutt fordi jeg ikke likte dem. Enten så var det jeg ikke i rette stemningen til den sjangeren ellers så oppdaget jeg en bok som jeg hadde mer lyst til å lese der og da. Det er vel egentlig meg i et nøtteskall, så det burde jeg gjøre noe med.

Her er min skammens liste, jeg poster den til skrekk og advarsel(dette er bøkene jeg husker, kanskje har jeg også begynt på noen som har gått helt i glemmeboken)! Ikke bli som meg.

Stolen av Lucy Christopher - skulle leses til bokbloggturneen, men jeg rakk aldri fristen og konsentrerte meg om å lese ferdig en annen bok jeg holdt på med.

Captivate av Carrie Jones - holder på med boken, men har lest mye annet innimellom.

Flukten av Ally Condie - en enda mer spennende tittel kom inn døra, så da måtte flukten vike.

The Gathering Dark/Shadow and Boneav Leigh Bardugo - knallspennende åpning, men jeg ble distrahert.

Song for Eirabu. Bok 2: Vargtid av Kristine Tofte - har bare pause til roligere tider, rett og slett fordi dette er en bok som fortjener min fulle oppmerksomhet.

Hestenes Klan av Live Bonnevie - baderomsboka. Får jeg ikke sove så setter jeg meg gjerne på det varme badet for å lese, derfor har jeg en egen bok der ;) Det hender av og til jeg våkner om natten og sliter litt med å sovene igjen.

Casual Vacancy av J.K. Rowling - jeg kunne bare ikke motstå å lese noen sider i boka da den kom inn døra her. Leste på en annen bok egentlig, derfor måtte denne vike litt.

Ready Player One av Ernest Cline - høytlesningsprosjekt med samboeren. Vi har bare lagt oss så alt for sent den siste tiden, så vi har begge omtrent sovet før vi har truffet puta. Slik blir det lite lesing av.

Revolution av Jennifer Donnelly - dette er lydboken jeg lutter til på iPhonen. Har blitt lite lyttetid i det siste, da jeg ikke kan huske hvor jeg har lagt ørepluggene mine.

Demonglass av Rachel Hawkins

A Game of Thrones av George R.R. Martin - jeg hadde glemt å synkronisere inn del 2 på iPoden, så glemte jeg hvor jeg la iPoden. Dermed var en årelang pause et faktum.

Wise man's fear av Patrick Rothfuss - her ble jeg faktisk litt lei etter hovedpersonens lange og etter min smak veldig BORING opphold hos en forførerisk fe. Forfatteren skriver helt fantastisk godt og den første boken hans slukte jeg rått. Denne gangen måtte jeg visst ha en pause.

Krøniken om Ylva A. Lyse netter av Ida S. Skjelbakken. - bare noen få sider igjen her. Boken ble ryddet bort også var det visst et litt for stort tiltak å rydde den frem igjen. Deilig avslappende underholdning som helt klart skal leses ferdig.

Himmelen begynner her av Jandy Nelson - utrolig søt og morsom historie, men mitt leseks. manglet flere sider. Så langt har jeg ikke suset meg til å kjøpe inn et helt eksemplar, men det skjer nok snart for dette var en fin og rørende historie.

Bake Sale av Sara Varon - ikke helt som forventet, derfor pausen. Det er en grafisk roman med ganske sjarmerende streker.

Betrayals av Lili St. Crow - her lurer jeg på om jeg hadde klart å sette lydboken på shuffle, historien hang ikke helt på greip = pause.

Fatso av Lars Ramslie - litt for mye gjentagelser i teksten gjorde at jeg fikk lyst på noe annet en stund.

Kronprinsen av Alexandra Beverfjord. - nok et eksempel på en bok jeg bare MÅTTE kaste meg over. Det førte til dårlig samvittighet for en annen bok, så dene ble satt på hyllen igjen for en liten stund.

Stork av Wendy Delsol - grådighet, det går dårlig når jeg sjonglerer for mange bøker på samme tid.


Doppler av Erlend Loe
- leser nu!

Det skal sies at jeg har fullført en bok som stod på denne listen tidligere denne uken. Hurra for meg! Jeg må lære meg tålmodighetens kunst og mine egne begrensninger. En bok av gangen burde kanskje vært mitt eneste mål for 2013?

Svensk, dansk, finsk eller norsk blogger? Alle er velkomne til å delta(eller bare lese om man heller vil det) på denne ukentlige bloggutfordringen . Oppdag spennende bøker og finn nye bloggfavoritter.Hvordan delta på en "En smakebit på søndag"?
 • Skriv en bloggpost hvor du deler noen valgfrie setninger fra boken du leser nå.
  OBS! Vennligst ingen spoilere. Legg inn linken til ditt innlegg i linkefunksjonen på denne siden for å få besøk av andre "En smakebit på søndag"-deltakere/lesere.
 • Du behøver ikke å følge noen fast formel på innleggene dine, her er det bare å slå seg løs :) 
 • Twitrer du postene dine så bruk gjerne hastagen #smakebit.
 • Utfordringen er inspirert av den engelske bloggen Should Be Readings faste utfordring Teaser Tuesday
Dette blir forresten siste smakebiten i 2012, men En smakebit på søndag er selvsagt på plass igjen i 2013.Om bloggeren
Mari elsker bøker(selvsagt!) og har blogget her siden sommeren 2008. Hun håper noe av sin leseglede kan smitte over på andre.

Det er ikke bare bøker som Mari er lidenskaplig opptatt av, hun er en nysgjerrig sjel og hva er vel en mer naturlig for en nysgjerrigper enn å beskjeftige seg med slektsgranskning?

Barns sikkerhet i bil er et annet tema som ligger hennes hjerte nært og Mari står bak den prisbelønnende bloggen Sikring av barn i bil.

41 kommentarer:

 1. Jeg har nok ingen skammens liste, Mari. Hyllene er fulle av bøker jeg enten ikke har hatt tid til å lese, har gitt opp, ikke har begynt på, og kanskje skal lese en gang i fremtiden - men det plager meg ikke. Hvis jeg begynner på en bok og den ikke fenger så mye at jeg leser den ferdig, da er den ikke for meg. Og jeg legger den bort med god samvittighet. Eller gir den bort til noen som vil bli glad for den. De eneste gangene jeg har fullført bøker under press, har vært på skolen og universitetet - for da måtte jeg. Det slipper jeg heldigvis nå! God søndag :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne listen er en skammens liste fordi det ikke dreier seg om bøker som ikke er for meg, for min del handler det nok om distraksjoner og fristelser :)

   Slett
 2. Erland Loe är en författare som jag hört mycket om den senaste tiden. Det kommer med all säkerhet att sluta med att jag läser något av honom :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Loe har mange trofaste lesere her i Norge. Du skal ikke se bort i fra at historiene hans vil falle i smak. Vet du forresten om han er oversatt til svensk?

   Slett
 3. Du er ikke alene, Mari! Jeg har flere påbegynte bøker i år som ikke kommer til å bli fullført fordi vi ikke var en god match, og noen som er lagt tilside for nå fordi de ikke passet akkurat da jeg begynte på dem.

  God søndag. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ante meg at det kom til å dukke opp flere som meg og godt er det. Føler meg av og til som den eneste som ikke klarer å være strukturert med min egen lesebunke.

   Slett
 4. Doppler prøvde jeg på lydbok og maktet kun et par kapittel før jeg la den bort. Loe leste selv og leste forskrekkelig, selv om jeg i etterkant har hørt andre berømme måten han gjør det på var det for meg umulig å høre på. Har hatt samme opplevelse med Dag Solstad som leser selv - så kanskje det er noe med forfattere og lesing av egne bøker.
  (unntaket må være Tore Renberg som leser som en gud)

  Det eneste jeg tenkte når jeg leste skamlista di var at Eirabu må leses - resten vet jeg lite om. Bortsett kanskje fra Hestenes Klan - der du heller kan lese omtalen min, eller Elikken sin.
  Det jeg egentlig ville si var - takk.
  Nå ga du meg ideen til en nytt punkt på 2013 liste over ekstreme ambisjoner. Stryke alle halvleste bøker og begynne helt på nytt, tilbake i rotasjonen som om jeg aldri hadde sett de før.
  Søndagsinspirasjon!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan jo være det, men det har vel kanskje noe med smak og behag å gjøre(eller rett og slett at noen ikke egner seg som opplesere?). Selv kan jeg bare komme på en forfatter jeg har lyttet til på lydbok, det er Elizabeth Gilbert som leste sin egen "Eat, Pray, Love". Hun hadde en meget behagelig stemme.

   Fantastisk å kunne være til 2013-inspirasjon på en helt vanlig søndag i desember ;)

   Slett
 5. Vi har nok ikke samme måte å lese på. Jeg er veldig organisert og leser alltid ferdig en bok jeg har begynt på. Det hender at jeg har to bøker på gang samtidig, men da er det gjerne en gammel en som jeg har lest før, eller en fagbok, eller hvis jeg får en bibliotekbok mens jeg leser en av mine egne, da må den vike en stund.
  Hvis jeg ikke leser hele boken på en gang, så er grunnen at jeg sliter med den, og da setter jeg den helt vekk, og tenker ikke mer på den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flink du er som er så strukturert, Tine. Jeg er det hvis det gjelder pliktlesning, men privat er jeg dessverre ikke like flink.

   Slett
 6. En fin smakebit i dag! Vi leser nok ganske forskjellig vi og. Jeg leser de bøkene jeg har begynt på, eller regner dem for avbrutte. Hvis jeg ikke liker en bok blir den lagt helt vekk og regnet som avbrutt. (Og ofte gitt bort) Jeg kan av og til bruke god tid på en bok, men ikke så lang tid. :-)Jeg leser også gjerne flere bøker om gangen, men de blir ikke liggende "igjen" noen av dem.
  Ønsker deg en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bøker er som sjokolade for meg og når jeg kommer over en ny type som ser fristende ut kan jeg være troende til å legge den forrige på hyllen ;)

   Slett
 7. flott smakebit. eg syntes doppler er knallgod ;) oppfølgferen volvo lastvagnar er ikkje fult like bra, men morsom den og. har du lest haren's år av arto paasilinna ? litt i samme stil ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, den har jeg ikke lest, men takk for tipset :) Jeg ser ikke ut til å fanges helt av Loe, så da spørs det om Paasilinna klarer bragden?

   Slett
 8. Lang liste over påbegynte bøker! Men så er det ikke alltid boken fenger, tiden er ikke rett, eller situasjonen. Sånn er det bare :)
  Jeg er også litt flagrende, men for meg er det mer at jeg ikke holder meg til planen over bøker jeg skal lese.

  Ooops, jeg ser at linken min kom med to ganger - det var ikke meningen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke nevn planer engang, jeg har forsøkt og da viker jeg garantert milevis fra mitt eget oppsett he he he ;) Det er mulig jeg burde øve litt hardere på egen selvdisiplin.

   Det går bra, ingen skade skjedd :)

   Slett
 9. Jag tror faktiskt att jag har läst ut alla böcker jag har påbörjat i år. Visst har det hänt att jag har påbörjat en bok som sedan får ligga i två månader innan jag läser klart den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra :) Hadde jeg lest alle bøkene jeg har begynt på i år hadde jeg bikket 110 bøker lest nå.

   Slett
 10. Ojdå, det var en ganska lång lista. Men jag tänker att om man brukar läsa på det här sättet (själv hör jag väl till dem som läser en, kanske två, böcker i taget) så är det ju egentligen inget konstigt med det. Inget att skämmas för i alla fall! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Marika. Jeg skal prøve å ikke skamme meg over det :)

   Slett
 11. Det ble noen bøker ja. Min 'Liste over avbrutte bøker' er ikke lang, som du vet, siden jeg alltid fullfører boka jeg har begynt på. MEN jeg er ikke perfekt. Denne boken er ikke avbrutt, det går bare treigt..Heh. Hvordan skal jeg si det uten å innrømme mitt nederlag. DEN blir LEST, det kan bare gå flere uker i mellom den blir tørket støv av og tatt frem fra mellom høytalerne i hyllen.. Grunnen til at det går så tregt med boka Be angry at the sun av Robinson Jeffers:

  1. Den er på engelsk.
  2. Det er vanskelig engelsk.
  3. Jeg fikk den glimrende ideen om å oversette de diktene i diktsamlingen som hadde mange fremmede ord.
  4. Det første diktet er på seksisyv sider.
  5. Å oversette er kjedelig (men givende).
  6. Det tar tid å oversette.

  En annen bok som jeg faktisk begynte på men ikke 'leser' er den Bokryggpoesi boka. Det er ikke min feil, jeg *skulle* ikke begynne på *den', men så hadde jeg plutselig lest ti sider og dermed er den jo på en måte avbrutt. Til min store forskrekkelse. Men dere, boka er GOD. Ikke døm den av min sniklesning.

  Forresten ligger Ipoden min INNI tredemøllen min og jeg får den IKKE UT. Det er synd for mamma trenger noe å lytte til musikkk til og jeg planla å gi den til henne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er beundringsverdig at du har tatt på deg å oversette alle diktene, Heidi. Det har jeg forståelse for at er svært tidkrevende :)

   Haha, inni tredemøllen? Hvorfor kastet du den der? ;) hi hi Jeg har funnet igjen min nå forresten, den lå i en skuff i en kommode på rommet hvor vi oppbevarer tingene vi enda ikke har pakket ut etter vi flytt(det er jo bare snart ett år siden...).

   Slett
  2. Så bra du fant din! :-D Den datt ned fra toppen på hyllen den lå på da jeg løp og øreproppene og ledning ble igjen i ørene mine og Ipod løsnet og ble med løpelerettet hele veien rundt, forså å bli inni der. Jeg må le.

   Slett
 12. Takk for smakebiten! Og jeg kjenner meg igjen i det du skriver innledningsvis! jeg er av den utro lese typen også. hehe:) Jeg har iløpet av året begynt på en god del som har blitt liggende, noen pga jeg har blitt nysjerrig på andre og andre pga jeg ikke helt har funnet kjemien. Tror jeg har ca 4-5 stykker i bokhylla som jeg påbegynt,men så har jeg en god del på pulten. Så nå skal jeg også prøve å lese ferdig alle påbegynte!

  Tror jeg også må ha det som mål i 2013 å fullføre 1 bok før jeg idet hele tatt skal "snuse" på en annen bare for å se om den er noe bra. hehe:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kommer til å fullføre de fleste av bøkene på listen, mange av disse likte jeg jo svært godt da jeg holdt på å lese i bøkene. Det er to jeg er litt usikre på og det er Doppler og Fatso. Jeg gir Doppler 10 sider til og faller den fortsatt ikke i smak så slår jeg meg til ro med at den forblir avbrutt.

   Slett
 13. "Song for Eirabu. Bok 2: Vargtid av Kristine Tofte - har bare pause til roligere tider, rett og slett fordi dette er en bok som fortjener min fulle oppmerksomhet."

  Pjuh, der ble jeg jammen meg nervøs et øyeblikk! ;) God søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Beklager at jeg skremte deg litt der, Karen ;) Det går bare rett og slett ikke an å få prioritert nok tid til å nyte Eirabu i fred og ro nå i den siste innspurten i julestria.

   Slett
 14. Så herlig det ikke bare er meg tenker jeg nå:) Måtte sitte å tenke litt på mine synder og det er jo litt synder som er gjort. Hovedgrunnen min er vel litt dårlig struktur på lesevanene mine. Kan jo lese på veeeeldig mange bøker om gangen, og kommer det en ny bok som er spennende inn i hus, ja da blir den en av gjengen. Ett nylig eksempel er "Dracula", som jeg storkoste meg med, men så kom "Rubinrød" i hus. Skulle bare lese bittelitte, men jafs der var den boka slukt og da MÅ man jo starte rett på "Safirblå" etterpå. Også ble det jo Desember og julebøkene skulle fram og der ligg nu stakkars Dracula i dvale og venter på ett nytt år:) Kanskje jeg må ordne meg mål om å ikke lese så mange bøker av gangen, men den viktigste er å ikke låne så mange bøker om gangen på biblioteket. Det hoper seg jo opp, også rekker man jo ikke å lese alle før de må inn igjen:) Med andre ord mye bortkastet ivrig låning her i hus:) Ha en god søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det føles deilig å bekjenne sine synder offentlig ;) Jeg kjenner meg veldig igjen i det du skriver, Isabella.

   Slett
 15. I motsetning til deg så fant herr Doppler og jeg tonen umiddelbart. Men enig, spesiell bok - og type, definitivt! Doppler minner meg imidlertid veldig mye om min egen samboer, så kanskje det ligger der.. Han er nemlig også skogens sønn, irriterer seg over resultatet av pengesamfunnet, finner helst roen i ei fiskestang og ei bok. Joda, her er likhetspunkter så det holder. Tobleronen har sambo og Doppler til felles også. Jeg bør helst ikke tenke mer nå, hehe...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hm... dette var jo nesten mistenkelige mange likheter her, Marianne. Kan det være at forfatteren egentlig er din samboer men har fått låne Loes navn på boken? He he he ;)

   Godt du likte boken, jeg er sikker på at Loe fortjener sine fans, men jeg er fortatt veldig usikker på om jeg havnet i den gruppen.

   Slett
 16. Jeg er også av den utro typen og har 13, snart 12 påbegynte bøker. Jeg har som mål å lese de ferdig i 2013. Ellers sliter jeg med linkene i dag. Hvis jeg prøver å gå inn på de ulike linkene så kommer det siden kan ikke vises. Så da får jeg se smakebiter fra bokbloggere jeg husker bloggadressen i hodet på.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så dumt at det ble noe feil. Jeg testet linkene fra en annen PC og en annen nettleser enn den jeg selv bruker, men fant ingen feil der. Så jeg hadde dessverre ingen løsning på problemet.

   Slett
 17. Kun ei bok med status "avbrutt" i år; Gravlunden i Praha av Umberto Eco. Den fekk eg ikkje "tak på".

  Livet er for kort til å lesa bøker ein ikkje likar.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har "Rosens navn" stående her, ulest for tiende året på rad nå tror jeg. Har du lest den?

   Jeg er helt enig med deg i at man ikke skal kaste bort tiden på bøker man ikke leser, men bøkene på min liste er ikke avbrutt fordi de ikke har fenget. Jeg har latt meg distrahere.

   Slett
 18. Det er livsfarlig å lese flere bøker på en gang. Du burde ha en grense, det har jeg. Max tre bøker samtidig, og da må de være veldig ulike også. Kan ikke lese tre fantasybøker på en gang liksom. Men en fantasy og en norsk samtidsroman går fint.
  Ellers kan du glede deg til Rowling. Jeg er halvveis og liker godt. God jul forresten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Egentlig har jeg en grense om tre bøker jeg også(en på øret, en i hånden og en på lesebrettet), men jeg skulle nok hatt noen til å passe på meg og gi meg skjennepreken når jeg går over grensen ;)

   Gledelig jul, Lise!

   Slett
 19. Hei mari det er Balder fra Baldersbokblogg takk for overraskelsen(Det var Blade bøkene ikke sant). Du bør høre på Knirk, det ER livsfarlig og lese så mange bøker samtidlig. Selv lager jeg meg plan over hvilkne bøker jeg skal lese i rekkefølge. Men det hender så klart at jeg leser en til to bøker samtidlig.


  hilsen Balder

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du stoppet innom her, Balder :) Det var bøkene om Blade ja, Balder.

   Så flink du er som har en leseplan, jeg har forsøkt det tidligere uten hell(eller mangel på viljestyrke er vel egentlig mitt problem). En løsning hadde kanskje vært å låse stua der bøkene står og fått samboeren min til å gjemme nøkkelen frem til jeg har fullført eller avbrutt boken jeg holder på med ;)

   Slett
 20. Jeg har ikke så mange avbrutte i år, tror jeg.. men måtte levere tilbake Emmas Avec før den var ferdiglest på biblioteket.. Jeg har noen far i fjor, halvleste som jeg ønsker å lese ferdig: Havets katedral, Miraklene i Sanra Fico, Øya, Nattog til Lisboa og Den siste kabbalisten i Lisboa- (muligens dette gjaldt de tre siste årene..)

  Har vel tre liggende på lesing nå, og en på iPoden. : Fifty shades Bundet (ligget en stund), Hjem til meg, Sjelevandreren (blir nok ferdig med den i morra) og Sirkelen på iPoden.. (blir litt lei den lydboka der, fenger ikke helt..vurderer å bryte av, men føler jeg må høre den ferdig og siden jeg har Ild liggende i papir)

  Takk for at du la inn linken for meg, og god jul!:)

  SvarSlett
 21. Litt av en liste hehe Lykke til med den :P

  Hadde overveid om Desember skulle være catch up månte.. Men den droppa jeg ganske fort.. Var så mye annet spennende jeg bare måtte lese xD hehe

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.