RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

tirsdag 5. februar 2013

Uprisen: Din vakre jævel av Arne Svingen og Helene Uri

Din vakre jævel er en ungdomsbok som er spennende og vanskelig å legge fra seg. Samtidig er den problematisk da den tar for seg et seksuelt forhold mellom en voksen kvinne og en gutt på 15 år. Hvordan kan dette forholdet være akseptabelt?

Omslagsdesign: Blæst/Terese Moe Leiner
25 år gamle Hedvig blir ranet av tre 15 åringer. Etter at saken har vært oppe hos politiet faller Hedvig for en av sine ransmenn, nemlig den 15 år gamle Robin. De to klarer ikke å motstå hverandre og innleder et kjærlighetsforhold med alt dette innebærer, det mangler ikke på sex mellom disse to permene for å si det sånn.

Godt driv, ærlig fortelling

Jeg må bare si at jeg slukte Din vakre jævel med hud og hår. For en utrolig fengende historie, jeg har null problemer med å forstå at leserne har nominert boken til Uprisen. På samme tid har jeg et veldig ambivalent forhold til historien, den gav den meg rett og slett en ekkel smak i munnen. Dette handler om en voksen person som innleder et forhold til en som, sett med lovens øyne, fortsatt regnes som et barn. Hedvig som er den voksne er klar over at dette er galt og det nevnes flere ganger, allikevel velger hun å innlede et forhold til 15 år gamle Robin.

En ung kvinne laget av glass og en rebell

Hva hvis historien hadde handlet om en 15 år gammel jente og en 25 år gammel mann? Da vil jeg tro at meningene om boken hadde vært lang flere og sterkere enn hva vi har sett frem til nå. Det er nok et ganske bevisst trekk å opplever siden forfatterne har valgt å ha en ung kvinne som den eldste i forholdet. Hedvig virker så skjør som en liten blomst og Robin er en småkriminell, det gjør noe med hvordan vi oppfatter maktforholdet mellom de to hovedpersonene. Hadde Robin vært eldst ville det nok vakt mange reagert sterkere på forholdet som utvikler seg mellom de to hovedpersonene.

 

 Alder er ikke bare et tall

Etter at jeg selv hadde lest boken leste jeg igjennom alle omtalene som har blitt sendt inn til Uprisen av ungdomsskoleelever over hele det ganske land. Av hele 21 omtaler er det kun én av ungdommene som nevner det problematiske ved dette forholdet og det må jeg si at for meg er litt bekymringsverdig. Jeg mener historien ville vært bedre om forfatterne evnet å få leserne til å stille spørsmål ved historien, ikke bare sluke den rått.

Mye sex


Jeg registerte også ut i fra omtalene til Uprisen at nesten samtlige av anmelderne reagerte på mengden sex i boken. Det kan jeg godt forstå og jeg tror det kan komme av at de færreste har den helt store erfaringen/forhold til sex enda når de er 14-15 år. Det er kanskje ikke så dumt å vite at gjennomsnittsalderen for seksuelt debut her i Norge er over 16 år for både gutter og jenter.

Dette er definitivt en bok som passer best for eldre ungdom og jeg personlig ville aldri gitt denne boken til en 13 åring og sagt les denne!

Jeg må bare få presisere at jeg likte boken, men jeg syntes ikke det var en uproblematisk fortelling.

Andre som har lest og omtalt boken:
Solgunn

Har du eller skal du lese boken? Hvis du har lest den likte du den?
Om bloggeren
Mari elsker bøker(selvsagt!) og har blogget her siden sommeren 2008. . Hun håper noe av sin leseglede kan smitte over på andre. Sommeren 2012 startet hun opp bokbloggportalen Bokblogger.no, hvor du kan finne en oversikt over de fleste norske bokblogger

Det er ikke bare bøker som Mari er lidenskaplig opptatt av, hun er en nysgjerrig sjel og hva er vel en mer naturlig for en nysgjerrigper enn å beskjeftige seg med slektsgranskning?

Barns sikkerhet i bil er et annet tema som ligger hennes hjerte nært og Mari står bak den prisbelønnende bloggen Sikring av barn i bil.

12 kommentarer:

 1. Har også planer om og lese denne boka i år.. Så da venner jeg nok tilbake med noen flere meninger. :)

  SvarSlett
 2. Jeg har lest den, ja, og jeg lurer veldig. "Lille ekorn" og "Alt jeg vil er å elske deg" har ung jente under 16 i en lignende rolle, og der føles det mer ulovlig - sannsynligvis er det kulturelt betinget. 15 år gamle gutter er jo følelsesmessig sett mindre modne enn jevnaldrende jenter, så kanskje det burde vært motsatt? Helt fram til slutten av boka (som jeg likte) virker Svingen/Uris bok som en eneste lang seksuell fantasi, faktisk. Om det er hennes eller hans fantasi (eller begges) vet jeg ikke:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det kan man jo lure på, Synne ;) Sånn egentlig så burde man jo føle at dette er langt værre enn en moden jente og gutt/ung mann. Som du sier er jo forskjellen på en ung kvinne og en gutt ofte mye langt større enn motsatt. Jeg likte historien veldig godt, men har store problemer med å svelge det at jeg skal føle for å heie frem et slikt forhold.

   Slett
 3. God omtale, Mari! Mye i interessant du har tatt med, som statistikk og at du har lest ALLE omtalene skrevet av ungdomsskole elever der bare en person trekker frem problematikken. Er den romantisk da, eller er den bare 'heit'?

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det, Heidi :) Jeg syntes statistikken var litt viktig å få med i dette tilfellet. Nja... den er vel både romantisk og ganske heit på sitt vis(vil jeg tro den er megaheit for en 15 åring).

   Slett
 4. Kjente jeg ble litt nysgjerrig nå, og det på tross av at jeg går i ring rundt norske/oversatte ungdomsbøker for tiden. (har ennå ikke kommet meg etter den gangen, years ago, jeg var med i turneen -)

  Har lest haugevis med bøker med motsatt problemstilling, den mest ekstreme var kanskje Marquez' 90årige gubbe og 14årige jente. Der ble det jo ikke noe fullbyrdelse fordi hun bare sov, men Lolita er jo en annen omdiskutert, nesten nå en klisjeaktig klassiker. Det er problematisk uansett fra mitt ståsted, men hvis jeg er helt ærlig og kjenner godt etter er jeg hjernevasket på gamle menn og unge jenter og lar det gli lettere forbi.
  (selv om jeg tror det forandrer
  seg i takt med egen framsridende alder.
  Jeg er nå der at ungdom er relativt!)

  God anmeldelse!

  SvarSlett
  Svar
  1. Her er det fullbyrdelse så det holder og det er visstnok helt ut av denne verden fantastisk. Det hadde vært stor stas med en Ingalill. av "Din vakre jævel"!

   Slett
 5. Bra omtale! Har sett den på biblioteket,og har vurdert å lånt den med meg hjem. Kanskje jeg skal gjøre det neste gang jeg er på jobb.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det, Nina :) Boken er veldig lettlest så jeg tror du vil lese den ut på null komma svisj.

   Slett
 6. Ser at du likte boka mer enn det jeg gjorde, for jeg klarte ikke å sluke den, det ble for urealistisk, og når jeg tenker meg veldig godt om (som jeg har gjort den siste halve timen :-), så tror jeg kanskje det at innholdet blir urealistisk gjør at jeg heller ikke står på barrikadene og roper overgrep med denne femten år gamle gutten. For jeg hadde lyst til å gjøre det til å begynne med, jeg ville problematisere og granske og være superkritisk, men så trodde jeg ikke på hele historien, jeg trodde på han, men ikke på henne og da var det ingen kamp å ta.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jada, jeg slukte den litt for rått. Jeg ble like fort og urealistisk forelsket som hovedpersonene selv. Men når jeg leser dine argumenter så ser jeg jo dette: hvilken smart(for det skal jo denne hovedpersonen tydeligvis være) voksen kvinnen(IRL) ved sine fulle fem innleder et forhold til en person(som er ti år yngre enn seg attpåtil) som har ranet og gjort innbrudd hos seg?

   Slett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.