RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Nakenbilder på avveie

En snap i forelskelsens rus, en person som ikke var til å stole på. Et liv som blir endret.

hex hall

Ikke alle må ha barn

Hvorfor skal alle mene noe om andres valg om å få barn eller ikke?

Søk

mandag 8. april 2013

Misfornøyd mandag: Hvem har "skylden" for den ensidige fremstillingen av tenåringsgutter?


Tenker du noen gang over at det er forskjell på bokens forfatter, karakterer og fortelleren som serverer oss bokens historie? Jeg må innrømme at jeg nok ikke alltid er like flink til å holde tunga rett i munnen hva dette skillet angår og jeg lurer ofte på i hvor stor grad er karakterene og fortellerstemmen i en bok løsrevet fra sin forfatter?

Eve er boken som inspirerte meg til å skrive dette innlegget.
Aldri så galt....

Dette vil jeg tro er spørsmål det ikke finnes noe enkelt svar på, eller man kan kanskje si at her finnes det ulike svar for hver bok som noen gang har blitt trykket? I dette innlegget gjør jeg meg noen betraktninger av en bok jeg har forsøkt å lese, men hvor nettopp spørsmålene jeg stilte innledningsvis fikk meg til å legge bort boken i ren frustrasjon.

Don't trust the messenger

Det er neimen ikke alltid like enkelt å holde tungen rett i munnen og skille den ene fra den andre. Fortelleren kan man ikke stole på, for den stemmen er like mye en karakter i seg selv som personene du leser om i boken(og enkelte ganger er jo også fortelleren en av hovedpersonene).


Guttelus

Før påske bestemte jeg meg for å legge bort boken EVE av Anna Carey(les gjerne Julies omtale her). Årsaken til at jeg avbrøt historien var ikke fordi den i seg selv var så dårlig, men fordi historien fokuserte mye på hvor horrible gutter var, gutter og menn tenkte kun på sex og de var langt på vei styrt av sine lyster.


Tilgivelig?

I første omgang tilgav jeg dette, fordi EVE er en dystopisk fortelling hvor gutter og jenter har blitt holdt adskilt, og jentene ble hjernevasket til å tro at den mannlige delen av befolkningen kun ønsket å utnytte dem. Da jeg først hadde begynt å tenke over denne fremstillingen ble jeg litt besatt av dette fokuset, jeg forsøkte å observere om det var noen endring å spore i fortellingen. En ting var at jentene hadde en forestilling av hvordan gutter skulle være, en helt annen ting var at fortellerstemmen speilte denne oppfattelsen. Fortelleren observerte gutter som kastet sultne blikk på jentene og kom med slibrige kommentarer.

Skjerpings, ellers så....!
Bilde: © Flickr/Guyon Morée.

Shame on you, who ever you are

Vi følgte reisen til to jenter, da jeg la fra meg lydboken hadde de allerede møtt en rekke gutter, men kun èn av disse var en vennlig sjel. Det var en "perfekt" gutt, og kontrasten ble stor når resten fremstod som en gjeng med drittsekker. Hvem er så fortellerstemmen? Er det også en jente som er like hjernevasket som de andre eller er dette faktisk slik at forfatterens har en forestilling av tenåringsgutter som skinner gjennom hos fortelleren?

Jeg vet at man aldri skal tro at verken fortelleren eller karakterene direkte formidler forfatterens syn på saker og ting, men det finnes ingen regel uten unntak, or so I've heard. Uansett så syntes jeg dette var en usmakelig, og lite variert, fremstilling av tenåringsgutter. Derfor skal EVE få forbli lukket, og jeg kan helt sikkert bruke den lesetiden på andre, bedre dystopier eller kanskje noe helt annet.

Du har helt rett, selvsagt, jeg dømmer en bok før den var ferdig lest(og attpåtil er det første delen av en trilogi), men jeg registrerte at Julie nevnte dette i sin omtale og hun leste faktisk ferdig EVE.

fryktelig ensidige skildringer av menn.
Sitat fra Julies bokbabbel.
Jeg velger derfor å la tvilen komme min egen fremstilling til gode ;) Jeg håper, og antar jo, at forfatteren kanskje endrer noe på dette synet mot slutten av denne trilogien. Det ville jo være merkelig om de to kjønnene ikke skulle forstå at de har blitt holdt for narr av overmakten og forsones i bok #3. De lære seg kanskje å leve sammen i harmoni også The END?

Bokelskerinnen har omtalt EVE, så hvis du vil lese mer om boken så kan du gjerne ta turen innom bloggen hennes.

HVEM HAR SKYLDEN?
Enten du sitter med svaret eller bare har en mening om saken så speak up i kommentarfeltet.

Jeg føler meg som Hercule Poirot som står midt oppe i en vanskelig sak, jeg har invitert alle berørte parter til en middag hvor avsløringen skal offentliggjøres. Det eneste problemet er det at jeg er så sabla usikker på hvem som er den skyldige, det kan være hvem som helst!

9 kommentarer:

 1. Æsj, den boken fikk jeg ikke særlig lyst til å lese! Man kan jo lese bøker med hovedpersoner man ikke liker eller er enige med, men her høres det ikke ut som forfatteren har klart å skape et syn du blir interessert i, bare irritert av. Men så har jeg heller ikke lest boken. Er imidlertid tilhenger av prinsippet om at livet er kort, det er mange bøker – det er ingen skam å snu i tide!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg klarte ikke å legge denne irritasjonen til side, og da fikk bare boken vike for noe annet. Snu i tide er et meget godt motto!

   Slett
 2. Syns du gjorde heilt rett eg. Å legge vekk ei bok ein absolutt ikkje likar ser eg på som ein god ting.

  Etter å ha lest både din og Julie sine omtalar så trur eg ikkje at eg kjem til å begynne på denne serien. Det hjelper ikkje om den blir betre etterkvart dersom eg skal skjære tenner gjennom heile første boka.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, skal man lese en trilogi bør den i det minste begynne på en måte som gjør at man vil fortsette. Noen ganger kan det jo være så dårlig at man vil se hvordan det utvikler seg, men dette var bare irriterende.

   Slett
 3. Har ikke lest den boka, jeg er ikke så glad i sjangeren boka er i.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har sett at enkelte forfattere nå skriver utopier, kanskje det er mer for deg, Elin? :)

   Slett
 4. Tror jeg hadde reagert sånn som deg, det er helt greit å legge vekk boken, og veldig godt å "blåse ut" om det :)

  SvarSlett
 5. Hm, ikke godt å si hvem som har skylden, men det er fint at du tar opp dette med fremstillingen av tenåringsgutter. Selv har jeg vært mer opptatt av skildringen av kvinner så det var ok å få en tankevekker på dette området.

  SvarSlett
 6. Så greit å få tips om en bok man virkelig ikke trenger lese. Det gjør godt å kunne rydde bøker ut fra leselisten og av og til :-)

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.