RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

torsdag 16. mai 2013

En bok - mange bokomslag/covere

Et treffende bokomslag, eller cover om du vil, er viktig. Noen ganger tar forlagene forlagene merkelige valg, syntes jeg. Enkelte lesere sier de ikke bryr seg, jeg sier virkelig? Er du sikker på at du ikke bryr deg i det hele tatt? 


Jeg for min del bryr meg så pass mye om bokomslag at jeg tar meg selv i å undres om enkelte forlags valg av omslag er totalt skivebom. I går skrev jeg om boken Please Ignore Vera Dietz og i dag viser jeg fem forskjellige omslag til samme bok. De fem eksemplene sender vidt forskjellige budskap om innholdet og målgruppe for boken.

Hvilket omslag gir deg mest lyst til å lese boken og hvorfor? Hvilket omslag tiltaler deg ikke i det hele tatt og hvorfor?
 

Først ut er omslaget på mitt eksemplar av lydboken, det får man også på pocket utgaven. Det er et helt greit, om enn kanskje noe anonymt bokomslag. Siden jeg faktisk har lest boken har jeg et forhold til det som befinner seg på innsiden av permen, bokomslaget spiller på dette og det kan jeg like.Omslagene jeg liker dårligst er det øverst til høyre, det gule, og det nederst til venstre i sort og rosa.

Hvorfor?

Det øverste gir et inntrykk av en morsom chicklit, en bok du kan nyte på stranden uten det helt store behovet for å benytte deg av de små grå. Ikke noe galt i det, men Please Ignore Vera Dietz er ikke en slik bok. Derfor er dette omslaget helt feil for meg som har lest boken.

Det sorte og rosa omslaget, det spanske, får meg bare til himle med øynene. Hva gikk gjennom hodet på de som valgte dette omslaget? Det virker nesten usannsynlig at de har noe særlig greie på hva som står mellom permene. Er dette en bok de gjerne ville selge til 9 år gamle jenter?

Ærlig talt, jeg har vanskelig for å tenke meg at noen i den faktiske målgruppen ville plukket opp boken fordi den fanget interessen til vedkomne i bokhandelen. Fordi noen anbefalte boken ja, men ikke fordi den pirrer nysgjerrigheten spesielt mye.

Historier handler om en snart 18 år gammel jente, som sliter etter at hennes beste venn brått døde. Her er det alkohol, dop med mer, altså ikke noe man kaster etter småjentene.


Det kanskje mest vellykkede omslaget er for min del det der de har byttet tittel på boken og kalt den "Please don't hate me".

Hva tenker du om dette?
Om bloggeren
Mari elsker bøker(selvsagt!) og startet denne bloggen sommeren 2008. Gode bøker og leseglede er til for å deles! Mari jobber til daglig på kontor og jobber som ekstern forlagskonsulent på si. Sommeren 2012 startet hun opp bokbloggportalen Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger

Barns sikkerhet i bil er et tema som ligger Maris hennes hjerte nært og hun står bak den prisbelønnende bloggen Sikring av barn i bil.

9 kommentarer:

 1. Hehe, dette ser jo virkelig ut som fem vidt forskjellige bøker! Jeg hadde valgt det grønne omslaget, med jenta som går gjennom skogen. Liker også det hvite omslaget, men den boka hadde jeg valgt bort på grunn av tittelen ... Men nå er jeg så pass nysgjerrig på boka, at jeg skriver den på leselista mi ;)

  Jeg kan ellers fortelle deg at (omsider!!) så har jeg begynt å skrive i tebloggen min :)
  http://teaoftheworld.blogspot.no

  Ønsker deg en glad dag :)
  Pia

  SvarSlett
  Svar
  1. Hurra for te!

   Og så bra at du setter opp boken på listen din, Pia. Det skal virkelig bli interessant å høre hva du mener om den.

   Slett
 2. Jeg er veldig enig med deg og Pia; så klart omslaget har noe å si! Da jeg skulle kjøpe en bok hin dagen, det var på nettet og jeg visste hvilken bok jeg ville har - da spilte ikke omslaget så stor rolle. Likevel valgte jeg en som tiltalte meg. Slik er det ofte når jeg går i en bokhandel; jeg plukker ikke opp en bok som har et kjedetlig (etter mitt syn) omslag. Dette har jeg riktignok brent meg på mange ganger så nå forsøker jeg alltid å lese vaskeseddelen før jeg lar boken fly.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg lider av delvis vaskeseddel angst, noen ganger avslører de alt for mye. Nei, jeg får stole på mine medbloggeres meninger he he ;)

   Slett
 3. Det grønne i skogen uten tvil, ihvertfall i forholdt til hva du skriver om den. Egentlig ganske ufattelig at det i skogen, det gule og det rosa er samme bok.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det, virkelig. Kanskje innholdet hadde vært noe ganske annet om jeg plukket den gule boken? Ikke godt å si det der altså.

   Slett
 4. Hei! Det var faktisk ikke vanskelig i det hele tatt og plukke ut det beste og det verste. Jeg gjorde det før jeg leste din mening, og det viste seg at vi er helt enig. Det oppe til høyre hadde jeg aldri kjøpt, for det minner om banal kiosklitteratur, men den nede til venstre ser ut som en bok for 13 åringer.
  Den engelske nede til høyre er vel den jeg ville falt for. Der er en brodd og en seriøsitet som trigger nysgjerrigheten.

  SvarSlett
 5. Coveret har ekstremt mye å si for min del. Jeg lette høyt og lavt etter det ene coveret av To Kill a Mockingbird, fordi jeg syntes akkurat det var så stilig.

  Et annet eksempel er jo den norske versjonen av The Perks of Being av Wallflower. Jeg ville ALDRI kjøpt denne kjedelige saken...
  https://arkbok.s3.amazonaws.com/9788279006060/img/0

  SvarSlett
 6. Det jeg liker best er det øverst til venstre av de fire. Motiv og fargevalg er tiltalende. Rolig og behagelig å hvile øynene på.
  Det jeg liker dårligst er det gule ved siden av. Både pga motiv og fargevalg. Jeg liker farger, men dette blir for voldsomt, og øynene og dernest hodet blir stresset. :-)

  Jeg er helt enig med deg ang bokomslag. Jeg ser alltid på bokomslaget til bøkene. Jeg kan glatt gå forbi en bok jeg har veldig lyst å lese dersom jeg ikke liker bokomslaget. Det være seg fargevalg eller motiv. Da venter jeg heller til jeg finner den utgaven av boken som tiltaler meg!! Sprø?? Ja noen vil nok mene det. Og hevde at det er det som står inni boken som er det viktige. Men boken skal jo være tiltalende å ta opp også. Jeg går glatt i en bue utenom bøkene eller skyver de nederst i stabelen av bøker på vent eller bøker på ønskelisten dersom ikke designet tiltaler meg!! Jeg tenkte lenge at jeg måtte være gal som holder på sånn, men den senere tid har jeg lest/hørt at det er mange som er som meg. Deg inkludert. Og det er godt å vite at jeg ikke er den eneste!!! :-)

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.