RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

torsdag 4. desember 2014

Scale bright av Benjanun Sriduangkaew

Kinesisk mytologi blandet med lengsel, selvransakelse og det det urbane liv i nåtidens Hongkong. Scale bright er den første novellen jeg har lest i sjangeren urban fantasy.And so it begins:

Julienne bor i Hongkong sammen med to fjerne slektninger, de kaller seg hennes to tanter; bueskytteren som skjøt ned solene og kvinnen som lever på månen. De to er svært gamle i alder, om enn ikke i skinnet. Gjennom tantene har Julienne har fått vite at det finnes mer ved Hongkong enn hva man kan se ved første øyekast. Det er en by hvor demoner, guder og andre skapninger lever, ikke alle kan se dem, men det betyr ikke at de ikke finnes. Historien begynner en dag som starter på underlig vis; en mann på toget stiller Julienne følgende spørsmål:

What is it that you long for best, that clenches teeth and claws over the ventricles of your heart?
En bedre beskrivelse av lengsel enn setningen over skal man vel lete lenge etter?

Julienne, tantene og de andre karakterene i denne novellen er alle fascinerende. De er sammensatte og de fleste av dem er neither bad nor good. Forfatteren ser ut til å være opptatt av kjønn, eller det faktum at man ikke skal la seg begrense av sitt kjønn eller trykkes inn i en form som begrenser hva en kvinne eller mann kan eller ikke kan gjøre. En av tantene er i den opprinnelige myten en mann, her er hun kvinne, men noen ganger er det vanskelig å feste en kjønnsmerkelapp på henne. Det tror jeg kanskje er meningen fra forfatterens side, er kjønn virkelig så viktig?

Vår hovedperson er en voksen kvinne som har hatt en vanskelig start i livet, noe som gjør at hun ofte kjenner på følelsen av at angsten kommer snikende på henne. Igjennom reisen Julienne har i løpet av denne historien ser vi at selv om man er voksen så kan man fortsatt lære nye ting, både om seg selv og verden rundt seg.

Selv om Scale Bright er en novelle så var teksten ganske krevende for meg. Rent språklig var engelsken utfordrende for de små grå. Det var ikke helt Jane Austensk, men et rikt og til tider poetisk språk som krever sin leser(eventuelt en god ordbok). Jeg merket i tillegg at jeg nok ikke er så bevandret i det kinesisk mytologi eller navnskikker, så det var litt jobb å holde tungen rett i munnen for å holde styr på navn, selv om det ikke var så mange av dem.

Bli bedre kjent med den thailandske forfatteren Benjanun Sriduangkaew i dette flotte intervjuet hos A Fantastical Librarian.

Scale Bright er forfatterens første lengre novelle, den er løslig forbundet med historier hun tidligere har skrevet; "Woman of the Sun, Woman of the Moon", "The Crows Her Dragon's Gate" og "Chang'e Dashes from the Moon". Disse tre historiene er alle inkludert i ebok-versjonen av Scale-Bright, så det er neste utfordring på min leseliste.

Bokomslaget må jeg kommenteres før jeg runder av. Alt man kan se både av farger og gjenstander er relevant til selve historien - det er detaljer jeg setter pris på.


Om bloggeren
Mari elsker bøker(selvsagt!) og startet denne bloggen sommeren 2008. Gode bøker og leseglede er til for å deles! Mari jobber til daglig på kontor og jobber som ekstern forlagskonsulent på si. Sommeren 2012 startet hun opp bokbloggportalen Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger

Barns sikkerhet i bil er et tema som ligger Maris hennes hjerte nært og hun står bak den prisbelønnende bloggen Sikring av barn i bil.

5 kommentarer:

 1. Dette høres ut som en bok som hadde vært noe for meg :) Takk for bok tips :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig, Elin :) Det kan forresten hende at det er lurt å begynne med de tre korte fortellingene, så hoppe foran i boken igjen å begynne på Scale Bright.

   Slett
 2. Denne hørtes veldig interessant ut. Er veldig glad I mytologi, men har ikke lest noe kinesisk mytologi før. Takk for boktips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Mytologi er veldig spennende, ja. Bare hyggelig å kunne komme med tips til litteratur som ikke er så kjent her :)

   Slett
 3. Takk for tips! Boken høres fantastisk ut!

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.