RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

torsdag 22. januar 2015

Norske ungdomsbøker våren 2015


Her kan du lese om de fleste norske ungdomsbøkene som kommer i bokhandlene i løpet av våren 2015. Kanskje finner du en bok som frister deg?


"Tørre" fakta


Ti realistiske romaner, en sakprosa utgivelse, minst en krimroman, sju utgivelser som befinner seg i fantasy/science-fiction sjangeren og i tillegg noen titler som det enda ikke er avslørt hva handler om. Ingen dikt - det er dårlige greier. 12 mannlige forfattere, 11 kvinnelige forfattere, tre debutanter(1 mann og 2 kvinner). Ganske jevnt fordelt med tanke på kjønn i den norske ungdomsbokfaunaen våren 2015 kan det se ut for.

Allerede i salg:


      Kjære søster av Alf Kjetil Walgermo

Når eit menneske døyr i dag, står gjerne Facebook-veggen igjen etter det. I mange tilfelle lever veggen vidare, som ein stad der slekt og vener vender seg direkte til den avdøde. Profilen blir ei minnebok, men også ei slags forlenging av livet.

Etter at Amalie døyr, begynner storesøstera Eli Anne å skrive til henne på veggen hennar. Ho skal snart legge profilen ned – ta ein endeleg avskjed – men kvir seg for å ta det siste steget. Eli Anne skriv på veggen til Amalie og ser attende på forholdet deira: på endringar av status, på løgner og sjalusi, men også på kjærleiken mellom to søstrer.

Stupekontroll av Neha Naveen

Chi og Pari er to indisk-norske søstre på 17 år. De er tvillinger, og de har alltid vært tett på hverandre. Men etter Chis ettårige studieopphold i London har noe har forandret seg i dem begge. I frykt for å miste hverandre holder de hemmelighetene sine for seg selv. Men klarer de å løse problemene sine alene? Eller vil det de skjuler drive dem enda lengre fra hverandre?


Februar:


Farlig date(Casinetto-gjengen 2) av Andrew P. Kroglund

En ung jente blir bortført i Frognerparken. Politiet advarer mot å møte fremmede via nettet.
Lisa, Johanna og Lene-Marie ser frem til en rolig påske i byen med late dager på kafé, kinobesøk og kanskje en skitur i marka. De blir likevel trukket inn i et spindelvev av mystiske hendelser rundt kidnappingen da de bestemmer de seg for å løse saken på egen hånd.
Har de mystiske lappene som henger rundt i Frognerparken noe med saken å gjøre? Hva skjuler den skumle mannen i Den engelske park? Hvorfor har læreren deres begynt å oppføre seg mistenkelig? Og hva er det med den gamle damen med tralla?
De tre jentene har bare noen dager på seg til å løse gåten og forhindre katastrofen. Slukker påskemorgen sorgen.

Minnesota og støvet av Kjartan Hjulstad
- Lurer du aldri på hvem du er, Daniel? spurte Moses.- Jeg er broren din, svarte jeg.

Daniel har alltid fulgt i fotsporene til storebroren Moses. Han forsøker å gå som ham, stå som ham og snakke som ham. Brødrene vokser opp i et indianerreservat, i en verden som ikke levner dem særlig håp for fremtiden. Det er dop, alkoholisme, familievold og rasisme midt iblant tenåringsforelskelser og familie- og søskenkjærlighet. Og det er også Canahishta, jenta med det vakre smilet.
Vi følger Daniel, og hans desperasjon idet Moses vikles inn i gjengen Kråkehundene, ledet av den brutale Oiowan. Dette setter sakte men sikkert i gang en prosess som tvinger Daniel til å ta skjebnesvangre valg ? og til å finne motet i seg selv.
Kjartan Hjulstad debuterer med en gripende og skarpt skildret ungdomsroman.
.
Jeg tok sats og lot den fly. Det var nesten et perfekt kast, steinen suste langt i en fin bue og i neste sekund singlet det i glass.
Vi dukket begge så raskt vi kunne bak muren. Etter et øyeblikks stillhet hvor vi holdt pusten, smilte han til meg og så lo vi sammen. Så satt vi der ved siden av hverandre og var brødre igjen. Hvis et knust vindu var det som skulle til, ville jeg gladelig knuse hvert eneste i hele skolen.

Mamma er et annet sted av Aasne Linnestå
Om Tale som opplever at moren tar selvmord.


Mars:

Zweet av Marit Kaldhol
Alarmen går, og ungdomsskulen blir evakuert på grunn av ein livsfarleg gasslekkasje. 10. klassingane Lill Miriam, Susan og Ruben opplever den dramatiske situasjon på kvar sin måte. Lill Miriam tenkjer heilt annleis enn dei andre. Ho som er så oppteken av at honningbiene forsvinn, er plutseleg sjølv forsvunnen. Overlever ho eller ikkje? Susan har ein vond løyndom ho ikkje klarer å gløyme. Ruben er ny i landet og har berre ein venn, Lill Miriam. Klarer han å finne ut kvar ho gøymer seg før det er for seint?

Aarons hevn(Aarons #2) av Sverre Knudsen

Aaron må lukke øynene for borgerkrig, fattigdom og gamle venner så lenge moren ligger i koma. Men da faren blir drept, og holdes ansvarlig for en terrorbombe som drepte mange uskyldige, blir Aaron nødt til å reagere. Så, under tidenes kaldeste vinter; med hjelp fra to mulige kjærester, en stum bokser, en kriminell ungdomsgjeng og et par skrullete og geniale pensjonister, legger Aaron ut på en vill ferd etter rettferdighet. Eller hevn.

Øya(Beta bok 2) av Amund Hestsveen og Torborg Igland

Hva om noen virkelig var på jakt etter deg?
Hva om internett var erstattet av et overvåkningsnett?
Hva om du ikke visste hvor du kom fra, hvem som var foreldrene dine, eller om du hadde noen?

Kodak og Jor har unnsluppet dormen og Skandia, et iskaldt diktatur, der kunst, litteratur og musikk er forbudt. Sammen med 24 andre 15-åringer har de flyktet til en ubebodd øy, der rester etter den gamle sivilisasjonen fortsatt finnes. I alle fall om kartet bueskytteren etterlot seg, stemmer. Tilbake i Skandia ligger Livni skadet på sykestua. Hun må spille sitt livs rolle. Ingen må vite hva som egentlig skjedde. Ingen må vite hva hun egentlig gjorde, eller hvem hun hjelper. For de kan vel ikke gi seg nå?

Slipp hold av Heidi Sævareid
"Du er så pysete", hvisker han og klemmer hånden min. Jeg rister på hodet for meg selv, det er ikke sant. Det er mange ting jeg ville prøvd som han aldri ville gjort.

Mari og Torger har vært sammen lenge. Hun vet ennå ikke helt hvor hun har ham. Han er litt for opptatt av hvor han har henne. Hvordan kan Mari komme tilbake til den hun var før. Hvor langt kan hun gå for å sprenge nye grenser? Og går det an å overgi seg til noen uten å gi opp hele seg?

Nærkamp av Axel Hellstenius og Morten Skårdal
Grafisk roman basert på "Fittekvote" skrevet av samme forfattere.Volum - en spilleliste av diverse forfattere/musikere

Ni forfattere som også er musikere, eller ni musikere som også skriver. Ni noveller om hvordan musikken kan forandre situasjonen, kan forandre deg. Om hvordan tonene får deg til å sveve, hvordan klangen fra et piano kan få deg til å gjøre noe helt nytt, om hvor vanskelig det er å finne de rette ordene. Om alle minnene som henger fast i musikken, om alle gledene, plagene og drømmene som følger med. Og om det utrolige som plutselig kan skje, bare fordi det finnes musikk. Og mennesker som elsker musikken.

Blodhevn(Åndejegerne 4) av Magne Hovden

Beskrivelse ikke tilgjengelig.

Du er her av Anne Chr. Østby

Fine drømmer om å bli designer. Tinos vet ikke hva han drømmer om. Men midt på natten er det Fine han tekster.
April:


Vanessa Svartmo av Andrea Bræin Hovig
Beskrivelse og omslagsfoto ikke tilgjengelig.

Svartedalen av Atle Hansen

Kva gjer du når du høyrer mystiske stemmer frå kjellaren i ei forlaten løe, djupt inne i Svartedalen, der du absolutt ikkje skulle gå? Når mystiske ting byrjar hende, og du ikkje klarer å finne ei naturleg
forklaring?

Ord på S av Guro Hoftun Gjestad

18 år gamle Sun lurer på om det går an å forelske seg på samme tid som hun sørger over farens død.


Mai:


Egypt av Torunn Berge

Å være ung i faraoenes gamle land.

Denne boka knytter sammen dagens Egypt med den fascinerende historien om pyramider, mumier og faraoer - på en måte som treffer unge lesere.
Intervjuer med egyptiske ungdommer. De forteller om sine opplevelser fra demonstrasjoner på Tahrir-plassen og om hvordan hverdagslivet er.
Basert på forfatterens egne opplevelser og bilder fra mange og lange reiser i landet.

Flammetenner. Apefjes 3 av Tor Erling Njaas, ill. Sigbjørn Lilleng
Beskrivelse og omslagsfoto ikke tilgjengelig.

Dødsengler 3 av Steffen Sørum
Beskrivelse ikke tilgjengelig.

Fuck verden av Monika Stenholm
Gunn har nettopp flyttet til Tromsø sammen med moren. Moren sitter for det meste inne og snakker med fremmede menn i telefonen. Gunn kjører rundt på en traktor og spiller Jahn Teigen. I lomma på mormors røde kåpe finner Gunn et bilde av en ung mann. Hun skulle spurt hvem
det er, men mormor er en måke og kan ikke svare.


Niklas mangler en motgift. En motgift mot trangen til å sitte foran Facebook og glane på bilder av eks-dama. En motgift mot ufrivillig ståkuk på biblioteket. En psykolog hadde muligens vært noe for Niklas, men han skal faen ikke til noen psykolog, og kuken kan ikke dra alene.

Juni:


Elsker, elsker ikke av Unni Lindell
Beskrivelse og omslagsfoto ikke tilgjengelig.

Jakten (World of spycraft 2) av Tom Kristensen
Beskrivelse og omslagsfoto ikke tilgjengelig.


Har jeg glemt bort noen forlag eller utgivelser? Er det noen av disse titlene du kan tenke deg å lese i løpet av 2015?


Om bloggeren
Mari elsker bøker(selvsagt!) og startet denne bloggen sommeren 2008. Gode bøker og leseglede er til for å deles! Mari jobber til daglig på kontor og jobber som ekstern forlagskonsulent på si. Sommeren 2012 startet hun opp bokbloggportalen Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger

Barns sikkerhet i bil er et tema som ligger Maris hennes hjerte nært og hun står bak den prisbelønnende bloggen Sikring av barn i bil.

2 kommentarer:

  1. Æsj, nå hadde jeg skrevet en kommentar om diverse, så oppdaget jeg at samboeren min var innlogget istedenfor meg, og deretter så bare forsvant hele kommentaren :P Men jeg prøver igjen, i kortere versjon;
    Hurra for den neste beta boken og en fortsettelse på Aarons maskin(en fin overraskelse for meg)! Det står beskrivelse av Tom Kristensen sin bok i forlagskatalogen.
    Hadde forresten også entusiastisk ramset opp en haug med bøker du hadde glemt, inntil jeg kom på at de var oversettelser, og at her handlet det om norske bøker :o)


    SvarSlett
  2. Gleder meg til flere av disse:) Særlig Øya.

    SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.