RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

På denne bloggen kan du lese om ungdomsbøker i alle sjangere. Jeg er ikke sponset. Her får du ærlige meninger om bøker jeg har lest.
hex hall

Ingen er ei øy

Moren gjør meg så inn i hampen forbannet.

hex hall

Tung tids tale

Noen ganger kan det som skal være en av livets gleder bli vanskeligere enn hva vi kunne evne og forestille oss.

Søk

onsdag 21. januar 2015

Nota bene #2

Navnet skjemmer ingen, eller? Hvorfor hater jenter andre jenter? Og hvorfor må jenta som er hovedpersonen i en grafisk roman være så uoppnåelig sexy? Dette og mer i denne utgaven av Nota bene.


Nota bene er en sporadisk spalte her på Flukten fra virkeligheten hvor jeg deler bloggposter, artikler, blogger og annet snacks som jeg mener er verdt å merke seg. Det er straks to år siden forrige gang, så sporadisk er kanskje ikke et dekkende ord *ler*


Noen ganger skriver jeg bloggposter som bare blir liggende under "Kladd", gode ideer, tanker og interessante linker blir så glemt. Nå er det på tide å børste støv av Nota bene spalten. Noen av disse linkene i denne utgaven er et par år gamle, men innholdet er ikke foreldet.

Hos The Book Lantern kan du lese om kampen mellom intellektet og menneskeheten - her blir punkter ved dystopiene Divergent og Origin diskutert. Her er en liten smakebit fra bloggposten :

The lazy characterisation and nonsensical nature of the factions barely allowed for any real development of the concept, but the glorification of violence coupled with the condemnation of intellect felt very dangerous to me, particularly given our current political climate and attitudes towards education.
Samme blogg har også flere interessante innlegg om hvordan jenter fremstilles i en del ungdomsbøker, ofte er det "onde" jenter som beskrives som horer og luddere. Les gjerne innleggene her, dette er ting som er viktig å merke seg.

There is literally nothing else to Juliet’s character except her evil sluttiness and the consequences of it. In this book, being a slut is literally described as being a defining quality!

Ikke alle egner seg til å tegne romaner for tenåringer

Ikke alle bøker kler å bli gjort om til grafiske romaner. Eller kanskje man skal si at ikke alle illustratører egner seg til å gjengi en ungdomsroman i tegneserieformat? Spesielt ikke når det velger å fremstille jenter på denne måten.


Bøker kan bidra med noe positivt, selv om du ikke nødvendigvis blir god venns med innholdet


Både ferdige utgivelser og manus kan være av varierende kvalitet. Alt man leser setter seg nok ikke like godt i minnet, men det betyr likevel ikke at teksten ikke kan by på ny lærdom eller føre deg til nye bekjentskaper. Da jeg leste et manus for et forlag oppdaget jeg dikteren Ezra Pound og hans vakre dikt bestående av kun fjorten ord, det har jeg lyst til å dele med dere i dag.

In a Station of the Metro av Ezra Pound
The apparition of these faces in the crowd;
Petals on a wet, black bough.

Kan du forstå hvorfor jeg falt pladask for dette diktet?

Now that is unfortunate

Noen ganger forelsker kanskje forfatteren seg i navnet han eller hun har diktet opp til en av personene i boken sin. Enkelte ganger slipper de underligste navn gjennom redaktørens nåløye slik som i disse tilfellene. Har du andre eksempler eller kanskje er du dypt uenig med artikkel forfatteren?

Vil du bli bedre kjent med en del engelskspråklige forfattere som debuterer med ungdomsbøker i 2015? Klikk på logoen for å besøk Fearless Fifteeners' hjemmeside:Om bloggeren
Mari elsker bøker(selvsagt!) og har blogget her siden sommeren 2008. . Hun håper noe av sin leseglede kan smitte over på andre. Sommeren 2012 startet hun opp bokbloggportalen Bokblogger.no, hvor du kan finne en oversikt over de fleste norske bokblogger

Det er ikke bare bøker som Mari er lidenskaplig opptatt av, hun er en nysgjerrig sjel og hva er vel en mer naturlig for en nysgjerrigper enn å beskjeftige seg med slektsgranskning?

Barns sikkerhet i bil er et annet tema som ligger hennes hjerte nært og Mari står bak den prisbelønnende bloggen Sikring av barn i bil.

3 kommentarer:

 1. Bra! Flere interessante ting her :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott at du fant noe av interesse, Marianne :)

   Slett
  2. Spesielt The Book Lantern var en skattkiste - jeg har brukt flere timer med å grave og finne gull der :)

   Slett

Tusen takk for at du tok deg tid til å legge igjen et lite spor fra ditt besøk =)