RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

søndag 12. april 2015

En smakebit på søndag og Minnesota og støvet av Kjartan Hjulstad

Det er ikke mange norske debutanter som skriver ungdomsromaner med handling fra indianerreservat i USA, det har Kjartan Hjulstad gjort.



Brødrene Daniel og Moses vokser opp i et indianerreservat, og oppvekstmiljøet er preget av fattigdom, gjengkriminalitet, dop og vold i nære relasjoner. Fremtidsutsiktene er bleke, men begge guttene drømmer om et bedre liv. Daniel er konfliktsky, mens Moses er mer av en handlingens mann, på godt og vondt.

Minnesota og støvet ga meg som leser en fengende historie, men innholdet og språket var til tider preget av enkelte klisjeer, noe jeg kommer inn på senere i innlegget.

Det var forfriskende med et par gutter i hovedrollene i en ungdomsroman, mitt inntrykk er at vi er langt flinkere til å skrive om begge kjønn her i Norden enn hva man for eksempel er i USA, i hvert fall i enkelte sjangere. I den engelskspråklige ungdomslitteraturen er det ikke så uvanlig at jentene får hovedrollene, mens guttene er henvist til kjæresterollen. Det gjenspeiler seg kanskje i virkeligheten, at jenter leser mer enn gutter? Kan det ha en sammenheng med det kanskje?

Dramatisk


En bror ønsker å ta modige valg, men er for feig, den andre vil gjøre alt for å ta vare på familien sin, men han tar mange dårlige avgjørelser i håp om at summen av disse avgjørelsene skal løfte dem alle ut av elendigheten. Stedet som er valgt til romanens handling har gjort det mulig for forfatteren å skrive en historie med en stor dose dramatikk, uten at det går ut over troverdigheten(dog er det episoder i teksten som nok ikke er like troverdige med tanke på heltemot og dumdristighet).

Det er ingen hemmelighet at det står svært dårlig til i mange indianerreservat, det ingen tvil om at tema er veldig relevant til vår samtid. Fattigdom, overgrep og alkoholisme er for mange dessverre en del av hverdagen. Minnesota og støvet er i så måte en fin påminnelse om hvor privilegerte vi er her hjemme i Norge. Anbefaler alle interesserte å lese artikkelen til Washington Post som beskriver både hvordan native Americans har det i ungdomsfengsel og generelt i reservatene. Her er et lite utdrag fra artikkelen:

He considered suicide on two occasions. The only things stopping him were his younger siblings, whom he was mostly responsible for raising.

"I had a knife in my hand," he said, recalling one episode. "I was sitting in the dark outside and crying. I was going to either slit my wrists or go at my throat or my stomach."

Språket

Språket i første halvdelen av boken er litt preget av klisjeer, enkelte steder i teksten føltes det neste som om teksten hadde blitt skrevet på engelsk først, for å så bli oversatt tilbake til norsk. I bokens andre halvdel virker det mer som om forfatteren har funnet sin stemme.

Alt i alt en fin debut som jeg nok tror vil finne sine lesere, men noen favoritt hos meg blir det ikke. Kudos for å skrive om problemer som finnes blant unge i andre land, og en gruppe mennesker som har blitt segregert fra resten av samfunnet. I Norge har vi for eksempel vært svært ufine mot samene og omreisende, USA er dessverre ikke unikt i så måte i sin behandling av urfolket sitt. Det betyr på ingen måte at dette er ok, dette er alvorlige problemer flere steder i verden, og det må tas på alvor. Ingen gruppe mennesker er mindre verdt enn andre.


Hvilken bok var den siste du fullførte?



Hvorfor delta i "En smakebit på søndag"?
Gi flere muligheten til å oppdage din blogg. Du får en anledning til å oppdage nye bøker og bli kjent med spennende bokblogger/bokbloggere.


Hvordan delta på en "En smakebit på søndag"?

1.Her gjelder kun èn regel: No spoilers.

2.Viktig: Legg inn linken til ditt blogginnlegg i linkefunksjonen. Link tilbake til dette blogginnlegget i ditt eget. Glemmer du det finner leserne verken din eller andres smakebiter. Bruker du Twitter/Instagram for å promotere bloggen din? Hastag #smakebit.

Denne utfordringen er inspirert av den engelske bloggen Should Be Readings faste utfordring Teaser Tuesday.












Om bloggeren
Mari jobber til daglig på kontor i et elektrikerfirma, i tillegg er hun redaktør/prosjektleder for NUBB.nu - nettsted som arbeider med formidling av nordisk ungdomslitteratur. Hun driver Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger

og hun står bak den prisbelønnende nettsiden Sikring av barn i bil.

13 kommentarer:

  1. Det kan være sterkt å lese om hvordan indianerne både har det og har hatt det. Jeg er enig i at vi ikke har vært rettferdige i vår behandling av samene, tidligere. Hvordan det er i dag vet jeg dessverre ikke. Men behandlingen av de reisende er ikke bra. Det er fint å lese bøker som får en til å tenke over slike ting.
    Ønsker deg en fin søndag, Mari!

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, vi har helt klart ting å jobbe med her hjemme i Norge også. Jeg vet ikke helt hvorfor jeg egentlig trodde urbefolkningen i USA har det bedre nå, men det gjorde jeg. Litt lettere sjokkert over at det er like dårlig som man har hørt fra tidligere historien fra Amerika.

      Tusen takk for det :)

      Slett
  2. Låter intressant. Tack för smakebiten

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig, det er alltid interessant med et innblikk inn i hverdagen til mennesker andre steder i verden :)

      Slett
  3. Hoppas du får en fin söndag!

    SvarSlett
  4. Det är liksom det som är frågan. Varför läser kvinnor mer än män. En parentes med tanke på det som avhandlats i en annan bokbloggsdiskussion.
    Tack för din smakbit ur en bok som jag tror är läsvärd.

    SvarSlett
  5. Det sköna med böcker: andra människors berättelser :) För även de uppdiktade personernas berättelser kommer sig ju ur någons erfarenheter!
    Tack för smakbiten!

    SvarSlett
  6. Så fine refleksjoner du har rundt det med kvinnelige og mannlige hovedroller i bøkene. Jeg sliter litt med å finne bøker til min 13 åring, for han vil IKKE lese om jenter...
    Den siste boken jeg fullførte var den norske debutanten Ingebjørg Berg Holm sin Stjerner over, mørke under - anbefales!
    http://tinesundal.blogspot.no/2015/04/stjerner-over-mrke-under-av-ingebjrg.html
    Ønsker deg en fin søndag, og mange gode smakebiter :)

    SvarSlett
  7. Känner inte till boken du läser. Ha en fin söndag!

    SvarSlett
  8. Det høres ut som en spennende bok. Aldri hørt om den før. Det er fint med forfattere som skriver om litt annet, enn det alle skriver om.

    SvarSlett
  9. Tack för smakbiten. Ovanligt med det temat i en skandinavisk bok.

    SvarSlett
  10. Tack för smakbiten. Trevlig söndag :)

    SvarSlett
  11. Det ser ut som vi er enig i mye angående denne boka, Mari. Og du har rett. Det var kjekt å ha en gutt i hovedrollen i en ungdomsroman istedet for en jente.

    SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.