RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

søndag 16. august 2015

Mange smakebiter på en søndag - Simon vs. the Homo Sapiens Agenda

Alle og enhver i den engelskspråklige bokbloggsfæren har lest Simon vs. the Homo Sapiens Agenda, slik føles i hvert fall. Nå har endelig jeg lest boka også, men likte jeg den?
As a side note, don’t you think everyone should have to come out? Why is straight the default? Everyone should have to declare one way or another, and it should be this big awkward thing whether you’re straight, gay, bi, or whatever. I’m just saying.

So what's the story, Mari?:

Simon is gay. No one knows, except Blue. Blue is also gay, and the two boys have a secret, anonymous email exchange going on. A wonderful friendship is in the making. Only trouble is on the horizon. One day Simon forgets to log out of his email at school and the mistake will soon throw Simon’s world into chaos.

"All the feels” er en frase som ofte kan leses på engelske blogger, nå kan jeg for første gang bruke uttrykket, endelig! Grunnen til dette er forfatteren Becky Albertalli og hennes evne til å skrive troverdig. Historien er ikke trist, men deler av den var i nærheten av trist, det er glade scener, scener som gjorde meg sint og frustrert. Ekte følelser fremkalt av historien mellom permene. Da jeg leste bokens siste del var jeg sint, lo, lo, gråt også lo jeg litt igjen. Det er jammen meg godt jeg ikke ble observert av ukjente, de kunne blitt skremt av mindre.

All I ever do is come out. I try not to change, but I keep changing, in all these tiny ways. I get a girlfriend. I have a beer. And every freaking time, I have to reintroduce myself to the universe all over again.

Troverdige karakterer

Simon er fantastisk, men han er ikke feilfri. Dog har han evnen til å reflektere over hendelser for å lære av sine feil. For det likte jeg ham bare enda bedre. Sammen med Simon er det i denne boken en rekke andre karakterer, de føles alle ekte. Jeg merker at jeg bryr meg om dem, selv gutten som bare var med et par setninger. Dette kunne vært mennesker av kjøtt og blod, bra jobba, Becky!

My limbs feel really heavy. I kind of want to go home and crawl into bed with my iPod. But the curtains start to open. And I keep moving forward.

Det er mange varme følelser i Simons historie. Det er støtte, hengivenhet, vennskap og empati. Det er selvsagt også mennesker som bidrar med negativitet, Simon møter enkelte trangsynte og dømmende mennesker.Ganske likt det virkelige liv. Men Simon er modig, han slår de uvitende i bakken med sitt mot og sin ærlige fremtoning.


It’s not easier. It’s impossible. Because even though it feels like I’ve known Abby forever, I really only met her four months ago. And I guess there hasn’t been time for her to have any set ideas about me yet. But I’ve known Leah since sixth grade, and Nick since we were four. And this gay thing. It feels so big. It’s almost insurmountable. I don’t know how to tell them something like this and still come out of it feeling like Simon. Because if Leah and Nick don’t recognize me, I don’t even recognize myself anymore.

Becky Albertalli har skapt en realistisk verden, en jeg falt pladask for. Vennskap, familie, en fantastisk lærer og en av verdens mest sjarmerende kjæreste. Dette er en gjeng jeg kunne lest om i timesvis, det var trist å ta farvel.

Tema som er aktuelle for ungdom på Simons alder, 17 år, er med i boken. Sex, alkohol, kjøring i påvirket tilstand med mer. Alt blir ganske så fint håndtert av foreldrene til Simon.

Jeg kunne ha lest og omtalt denne ungdomsromanen med et mer kritisk blikk og dybde, men det har jeg ikke lyst til akkurat nå. Nå vil jeg bare fortelle verden, hvis noen skulle være i tvil, jeg falt pladask for denne debutromanen. Det er en bok som kan gi bedre forståelse for utfordringene en ungdom som må "komme ut av skapet" kan gå igjennom. Den setter også søkelyset på det faktum at det å være homofil bør være naturlig, det trenger ikke å gjøres til noe større enn hva det er. Det er jo ingen som går av skaftet dersom en person forteller at han eller hun er heterofil. Boken fremhever hvordan det er å være tenåring, enkelt og greit, uansett legning. Stort pluss i boka for å ha inkludert et flott familieforhold og god kjemi mellom foreldre og barn.

Kilde: Kjøpt selv.

Del din smakebit/smakebiter med andre nordiske bokbloggere da vel! Jeg er i København og har hatt gleden av å treffe flere andre bloggere i helgen. Jeg håper dere alle nyter er like flott sommervær som det vi har hatt her.

Om bloggeren
Mari jobber til daglig på kontor i et elektrikerfirma, i tillegg er hun redaktør/prosjektleder for NUBB.nu - nettsted som arbeider med formidling av nordisk ungdomslitteratur. Hun driver Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger

og hun står bak den prisbelønnende nettsiden Sikring av barn i bil.

6 kommentarer:

 1. Denne har jeg hørt om, men enda ikke lest. La den til på Goodreads, sånn at jeg husker at jeg vil lese den neste gang jeg ser gjennom leselisten på siden.

  SvarSlett
 2. Jeg leser nesten bare engelske bøker, men denne har jeg ikke hørt om en gang. Jeg burde kanskje lese den da ;)

  SvarSlett
 3. Veldig sjelden jeg leser engelske bøker, og denne var ny for meg.
  Burde kanskje prøve snart, men det er litt tiltak med det uvante.
  God søndag! :)

  SvarSlett
 4. Den här boken ligger på min önskelista hos Adlibris sedan länge - men kanske inte så länge till nu när jag läst dina intryck!
  Tack!

  SvarSlett
 5. Tack för smakebiten och trevlig söndag

  SvarSlett
 6. Den hørtes bra ut, Mari. Jeg likte smakebitene, men også entusiasmen din mellom linjene :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.