RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

lørdag 3. september 2016

Bokbloggerprisen og Mensen på hotelltur - En smakebit på søndag

Det var overskriften sin det, tenker jeg. I går var en flott gjeng med bokbloggere samlet i Oslo for å overvære utdelingen av Bokbloggerprisen.Etter strålende bokbad av forfatterne, innledninger av Line, og bokbad utført av Silje og Elisabeth, var det tid for utdeling av pris. For første gang gikk faktisk prisene i de to klassene til menn! Morten A. Strøksnes vant åpen klasse med sin utgivelse Havboka eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider" og Bjørn Vatne vant romanklassen med Slik velger vi våre ofre. Vatne oppfordret oss Bokbloggere til å fortsette med prisen, han mente den var viktig. Det er jo flott.

Det er jo sjeldent man reiser tomhendt hjem fra treff, og jeg benyttet anledningen til å snike meg innom en bokhandel. Det falt valget på tekstsamlingen Mensen. En bok som ikke kom et sekund for sent. Mensen skal ikke være et tema som er tabu for jenter og kvinner, de fleste har det, det er naturlig. Derfor slår jeg et slag for mensen, fra hotellrommet mitt, og deler en smakebit fra boka:

Gjennom århundrer har kvinners månedlige blødninger vært omhyllet av en mørk aura. Selv om halvparten av jordas befolkning blør fem dager i måned i mer enn tretti år hver, er vi opplært til å late som om fenomenet ikke eksisterer.
Fra kapitlet Vi drukner i mens av Marta Breen.

God søndag! Og menn og kvinner der ute, husk og framsnakk mensen. Dagens unge jenter skal få føle seg komfortable med ordet og hva det faktisk innebærer.

Hvordan delta på en "En smakebit på søndag"?

1.Her gjelder kun èn regel: No spoilers.

2.Viktig: Legg inn linken til ditt blogginnlegg i linkefunksjonen. Link tilbake til dette blogginnlegget i ditt eget. Glemmer du det finner leserne verken din eller andres smakebiter. Bruker du Twitter/Instagram for å promotere bloggen din? Hastag #smakebit.


Denne utfordringen er inspirert av den engelske bloggen Should Be Readings faste utfordring Teaser Tuesday.

Om bloggeren
Mari jobber til daglig på kontor i et elektrikerfirma, i tillegg er hun redaktør/prosjektleder for NUBB.nu - nettsted som arbeider med formidling av nordisk ungdomslitteratur. Hun driver Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger.

17 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten. Det är inte helt enkelt att vända och börja prata öppet om mens när man är uppfostrad annorlunda. Men det borde inte vara något problem!
  PS Har noterat att det nästan är ingen norsk blogg längre som deltar i smakbiten. Har du några funderingar/svar på varför?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lotten, Jeg tror det kan være to årsaker til det, bokblogg-Norge er litt dødt om dagen. Det er mange som ikke blogger så mye, meg selv inkludert. I tillegg har smakebitene holdt på i flere år, så det kan være noen er litt lei, rett og slett :)

   Slett
 2. Det är dags att lyfta fram mensen ur skammen skugga - helt klart. Bra litteratur hjälper till - som o många andra områden! Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har kommet et flott svensk seriealbum, "Kvinnor ritar bara serier om mens", om mensen også den kan anbefales. Den kom før denne norske boken, faktisk :) Svenske kvinner banet kanskje veien for denne norske utgivelsen.

   Slett
 3. Mensen er en god og viktig bok. Jeg er glad den kom og hele tiden mens jeg leste den tenkte jeg på at den burde kommet tidligere. Havnet selvfølgelig på begge mine skolebibliotek. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra, Susanne :) Jeg er helt enig, viktig og fin er denne boka. Snart er jeg ferdig med den, (når jeg egentlig burde lest andre ting).

   Slett
 4. Bra att mensen lyfts fram i böcker. Vet att jag saknade böcker om det. Tack för smakbiten! Ha en fin söndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Da bør du kikke på det svenske seriealbumet "Kvinnor ritar bara serier om mens", hvis du ikke alt har lest det da? :)

   Slett
 5. Takk for sist, Mari! Så hyggelig at du likte arrangementet.

  Jeg leste Mensen nå i sommer, og ble litt overrasket over at det fremdeles regnes som et tabu. Jeg trodde det var sånn mest for tenåringer, og ikke for voksne kvinner. Aller best likte jeg teksten til Monica Isakstuen, den var både velskrevet og spot on.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for sist. Ja, det var et fin, fin arrangement, som alltid veldig hyggelig og med veltalende og dyktige arrangører.

   Dessverre tror jeg nok det er tabu for mange kvinner også, i hvert fall om man ser verden under ett. Øyehaug sin tekst illustrerte det på en god måte, at det kan være tabu i mange sammenhenger. Jeg heier på mer mens i både norske og utenlandske filmer ;) Kanskje det kommer litt an på miljøet en tilhører? Jeg føler ikke at mensen er tabu, men ser nok at det kan være det for andre.

   Slett
 6. Det låter som en intressant bok. Tack för smakbiten!

  Har du förresten läst seriealbumet "Kunskapens frukt" av Liv Strömqvist?

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, den har jeg ikke lest, men flere av bidragsyterne i denne boka nevner Liv Strömqvist. Jeg noterer meg den. Jeg har lest "Kvinnor ritar bara serier om mens", den er vel kanskje også inspirert av Strömqvist?

   Slett
  2. Jag tror att de två seriealbumen kom nästan samtidigt, fast Strömqvists bok kanske ändå kom lite före. Jag har inte läst "Kvinnor ritar bara serier om mens" men den står absolut på läslistan!

   Slett
 7. Tror ikke jeg orker lese om mensen, jeg er en mensenmotstander, og har alltid latt meg provosere av at naturen ikke har pønsket ut et bedre system. Vel en ting kan jeg si, tøybind og eller divacup. Bleieindustrien forurenser nok.

  Det jeg egentlig ville si var takk for sist, og som alltid veldig hyggelig å treffe deg!

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.