RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Nakenbilder på avveie

En snap i forelskelsens rus, en person som ikke var til å stole på. Et liv som blir endret.

hex hall

Ikke alle må ha barn

Hvorfor skal alle mene noe om andres valg om å få barn eller ikke?

Søk

mandag 5. september 2016

Bokbrev: Burial Rites av Hannah Kent

Kjære Ágnes,

Jeg vet ikke mye om de grusomme mordene på Natan Ketilsson og Pétur Jónsson, men jeg kjenner deg, Agnes. Livet har vært hardt, men som en løvetann har du også blomstret. Da du fikk tjeneste hos Natan på Illugastaðir var det et vendepunkt, et bedre liv lå foran deg.


Ved Illugastaðir gård. Bilde: Flickr/Jennifer Boyer, lisens CC BY-ND 2.0.

Været forhindret meg fra å finne deg, så ble du sendt i husarrest hos lensmannen i Kornså. Det smerter meg, men jeg har hørt at Jón Jónsson har hustru og to døtre, mitt håp er at de viser deg medlidenhet. Noen skyr de mest sårbare, de som trenger støtte, men kanskje finner de det i sitt hjerte at du fortjener respekt. Du vet hva som venter, du hører lyden av bøddelens øks der den slipes langt der borte i København, da er dagene harde. Beklager om jeg fremstår som taktløs, men jeg tror ikke det gagner noen av oss om vi lar det stå usagt. Jeg forstått at du samtaler med den unge presten Torvardur Jonnson. Tóti har et godt lag med mennesker, så hvis noen kan lette litt på børen du bærer på dine spinkle skuldre, så er det ham.


Burial rites(no. Begravelsesriter) er australske Hannah Kents debutroman. Historien er basert på en sann historie fra Nord-Island i 1829. Kent var selv utvekslingsstudent på Island som 17-åring, det var der hun først hørte historien om "monsteret", slik hun skal ha blitt beskrevet i mange kilder,  Agnes Magnúsdóttir. I denne romanen forsøker forfatteren å vise at alle mennesker har mer enn én side, sjeldent er noen bare god eller ond.

Boken ble først utgitt i september 2013, i norsk språkdrakt i 2014. Den skal filmatiseres av Liongate, og Jennifer Lawrence skal etter planen ha hovedrollen. Det skal bli interessant å se hvordan en filmskaper gjør denne historien til sin egen. Hvordan vil de fremstille Agnes og Natan? Det er jeg spent på.

Denne måneden kommer forfatterens andre roman på markedet, også den en historisk roman. Boken har fått tittelen The Good People. Handlingen foregår i en landsby i Irland, og overtro er en viktig del av historien. Jeg ser virkelig fram til en ny bok fra forfatteren. Med en så sterk første roman, hvordan kan den andre bli noe dårligere? Burial rites anbefales av meg, dersom du var i tvil.


Hvor kom boken fra?:
Lydboken har jeg selv kjøpt hos Audible.

Takk til Bokelskerinnen, uten din brillijante omtale hadde jeg kanskje aldri lest denne boka!

For mer tradisjonelle omtaler av boka kan du besøke:

Bokelskerinnen - "Hvordan skriver man om en roman som har gjort et utslettelig inntrykk? Hvordan formidler man best den store leseopplevelsen man hadde?"

Bokmerker - "Det er bare så digg når en bok er godt diktet og lærerik på en gang."

I bokhylla - "Det mest interessante med boka var å lese om Agnes og hennes ensomhet. Det er ikke bare nå mens hun venter på sin henrettelse hun føler seg ensom, men hun har vært ensom store deler av livet."

Tea, books and Gilmore Girls - "Jeg er veldig glad i historiske romaner og det at historien om Agnes er sann, tror jeg gjør boka ekstra fascinerende for min del. Godt skrevet var den også. "

NB: For de som ikke kjenner historien har jeg gjort den så spoilerfri som jeg kan, men jeg kan ikke garantere at andre bokbloggere ikke avslører noe.

Om bloggeren
Mari jobber til daglig på kontor i et elektrikerfirma, i tillegg er hun redaktør/prosjektleder for NUBB.nu - nettsted som arbeider med formidling av nordisk ungdomslitteratur. Hun driver Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger.

9 kommentarer:

 1. Oi, så fint å lese du hadde en så sterk og bra leseropplevelse. Jeg ser romanen er i leselisten min på Bokelskere.no - husker ikke hvordan den havnet der men da slapp jeg å legge den inn nå etter å ha lest den fine anmeldelsen din. :-)

  Ønsker deg og dine en fin tirsdag, Mari.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at jeg kan være med på å forsterke ønske om å lese denne boka da ;) Det var en god og tankevekkende opplevelse, interessant at forfatteren har forsøkt å vise fram alternative sider til datidens definisjon av de involverte som onde mennesker.

   Slett
 2. Takk for sist! Holdt på å kjøpe denne i helgen etter din anbefaling, og Ann Helen har også snakket varmt om den. Bestemte meg for å heller kjøpe den på e-bok, men om lydbokformen kommer seg, så er det mulig det blir det istedenfor:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for sist, det var hyggelig at vi rakk litt tid i frokostsalen sammen før bokblogghelga var over for min del.

   Det er ikke så sikkert valget ditt var så dumt, hvis du ikke er helt på bølgelengde med lydbøker om dagen. Spesielt ikke hvis du tenkte på å lytte til den på engelsk, slik som jeg gjorde. Jeg brukte langt tid på å venne meg til uttalen på noen av navnene, hvis du leser selv har du fordelen av at du selv kan bestemme hva som er riktig uttale i ditt hode ;)

   Slett
 3. Svar
  1. Så flott! Bøker er godt for sjelen. Ser du kanskje kan være interessert i krigslitteratur. Det er nok ikke det jeg leser mest av, men noe har jeg da lest. Har du lest "Morfar, Hitler og jeg" av Ida Jackson? Den var nominert til Bokbloggerprisen i fjor, og er en biografisk dokumentar. Veldig interessant. Av skjønnlitteratur likte jeg for eksempel "Boktyven" av Markus Zusak godt, den ble forresten filmatisert for et par år siden.

   God lesehelg!

   Slett
 4. For et flott bokbrev, Mari! Denne har jeg også lyst til å lese :) Ser jeg har den svenske utgaven som lydbok på Storytel. Kanskje jeg må prøve den på svensk ... Begynner å få dreisen på det nå etter å ha hørt flere svenske lydbøker det siste halvåret.

  SvarSlett
 5. Kreativ og fin omtale :-) Og gøy at boken traff deg også. Gleder meg veldig til å lese hennes neste roman. Elsker skrivemåten hennes.

  Elin / Bokelskerinnen

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.