RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

mandag 23. januar 2017

Hvilke bøker er nominert til Bokbloggerprisen 2016?

I dag er dagen her, endelig! Den dagen vi alle har lengtet etter siden vi gikk hjem fra fjorårets bokbloggerpris. Kortlisten er her, listen over titlene som skal hedres med det vi har å gi våre norske forfattere, ekstra oppmerksomhet viet til konkrete bøker, en i måneden, gjennom hele første halvår i 2017.I åpen klasse er følgende nominert:

To søstre av Åsne Seierstad (Kagge) - denne har jeg liggende på lydbok
Um sakne springe blome av Catherine Blaavinge Bjørnevog (Samlaget) - jeg er halvveis, har boka på nattbordet
Bøddel av Torgrim Sørnes (Vigmostad & Bjørke) - såvidt påbegynt allerede

I klassen årets roman er følgende nominert:

Arv og miljø av Vigdis Hjorth (Cappelen Damm) - ikke lest
Jane Ashlands gradvise forsvinning av Nicolai Houm (Tiden) - 40 sider før boken er ferdig lest
Du er så lys av Tore Renberg(Oktober) - ligger klar i eBokBib

Variert utvalg


Ikke et forlag kan skryte på seg å ha flere titler inne på lista til Bokbloggerprisen i år. Det betyr forhåpentligvis at folk ser at vi bokbloggere vektlegger innhold framfor forlag. I år er det to sakprosa bøker som er nominert i åpen klasse, det tror jeg er første gangen. Det må også være første gangen det ikke finnes verken en barnebok eller ungdomsbok representert, det er for meg litt kjedelig siden det ligger mitt hjertet nært. Men sånn er livet, jeg lever godt med å få oppleve disse bøkene som er plukket ut blant mine medbloggere, jeg er da nysgjerrig av meg og vil vite hvorfor de ulike bøkene har blitt så godt mottatt. Jeg liker å tro at jeg så godt som mulig stiller med et åpent sinn til hver av titlene, og gir de den sjansen de fortjener.

Vigdis Hjorth-effekten

I år ser det ut for at det er duket for min aller første første Vigdis-roman. Hun gjorde uutslettelig inntrykk på meg da hun kom på forfatterbesøk på min skole, den gangen jeg var tenåring. For ei dame, det sitter fortsatt god i. Beskrivelsen av da hun hadde fått blomkåløre av å lage hull i ørene selv er ikke til å glemme (hvis det ikke var fra en av bøkene hennes, det kan jeg ikke huske i farte, levende fortalt var det i alle fall). Jeg håper virkelig hun vil stille på Bokbloggerprisen, det hadde vært en fantastisk opplevelse, tror jeg.

Likestilling

Ser vi på hele prisen under ett er det likt fordelt mellom de kvinnelige og de mannlige forfatterne, en perfekt balanse. Det er gledelig å se at diktsjangeren er tilbake igjen, etter å ha vært ute av kortlisten et par års tid. Husker jeg ikke feil har det ikke vært en diktsamling på kortlista siden Ruth Lillegravens Urd. Nå er det jo som kjent slik at vi ikke kan få i både pose og sekk, og mange sjangere kjemper om en plass i åpen klasse. Det er flott med litt variasjon. Kanskje vi kan håpe på en novellesamling på kortlisten for Bokbloggerprisen 2017? Hvis det finnes en norsk forfatter som har skrevet en novelle som vi bokbloggere vil gi merkelappen god nok, that is?!


Joker'n

Personlig savner jeg Leiligheten, 60 kvinner og Hennes løgnaktige ytre på kortlista, men alle tre kan dessverre ikke være med videre. Og må jeg velge så er nok favoritten min 60 kvinner, rett og slett fordi jeg føler den er særs viktig. Hvilken bok MÅ du ha inn som joker?

Er du fornøyd/spent/likegyldig/ekstatisk (sett inn passende ord) med kortlista? Har du gjort deg noen spennende observasjoner med tanke på hva vi har nominert?

Jeg har, som dere ser, tusen spørsmål til alle oss som blogger om bøker. Måtte kortlisten by på god litteratur for oss alle!


Om bloggeren
Mari har studert samtidslitteratur for barn og unge ved Norsk Barnebokinstitutt. Hun er redaktør nubb.nu, nettsted for formidling av nordisk ungdomslitteratur og hun driver Bokblogger.no, stedet hvor du finner de fleste norske bokblogger.

8 kommentarer:

 1. Ikke helt den kortlisten jeg hadde sett for meg. Hadde håpet på de samme som du nevnte, men er glad for at Bøddel kom med, den er bra. Du er så lys likte jeg ikke spesielt godt, og Um sakne har jeg prøvd å lese, men måtte gi opp. Spent på Jokeren :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker faktisk Um sakne, men om jeg liker den godt nok til å stemme på den i den avgjørende runden kan jeg ikke uttale meg om enda. Det er for mye ulest igjen, også håper jeg jo på å få med mine damer som Joker :D

   Slett
 2. Jeg er veldig fornøyd med kortlista jeg, og har bestillt 60 damer på fjernlån fra bib. Håper den kommer tidsnok da.. Ellers er det to romaner på jokerlista jeg også likte vldig godt, da. Så får vi se om Damene hamler opp med dem.;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Da har du jo uansett gjort hva du kan for å gi alle en mulighet da, Anita. Mer kan ingen be om :)

   Slett
 3. Eg er mest spent på jokeren i år, er veldig fan av både Lars er LOL og 60 damer, så dette vert spanande!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjør det virkelig. Jeg tror det blir veldig jevnt mellom jokerkandidatene i år, for det er mange gode utfordrere.

   Slett
 4. Jeg har jo ikke somlet meg til å lese noen av disse bøkene, så følger bare sånn halvveis med. Har To søstre og Arv og miljø i bokhylla, og så lånte jeg Bøddel på biblioteket i går. 60 damer har jeg lyst til å lese, og kanskje etterhvert Du er så lys. Men ja, leser for lite norsk litteratur. Er så mye annet spennende jeg heller foretrekker. Blir spennende å se hvem som stikker av med jokeren!

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.