RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

torsdag 19. januar 2017

Ubok og Uprisen - Sorg og spenning


Jeg gleder meg alltid som en liten unge til den dagen juryen offentliggjør hvilke bøker som er nominert til Uprisen. I dag ble den nyheten overskygget av en langt mindre hyggelig nyhet, ja, en direkte trist nyhet som nesten fikk meg til å ty til tårene. Det har seg nemlig slik at det fantastiske prosjektet Ubok trappes ned.


NBU-leder Bjørn Ingvaldsen sier det som det er til Bok 365 i dag(les gjerne hele artikkelen), og jeg vil gjerne få sitere ham:
Vi skal være glade for det ubok har vært. Og vi skal være eitrende forbanna på at dette viktige nettstedet nå blir borte. Feil voksen har blitt satt til å avgjøre hva som er viktig og hva som ikke er viktig her i landet. En voksenperson som bestemmer over kulturbevillingene har grunn til å skamme seg.

Unik kompetanse forsvinner

Tenk så mye ekspertise om ungdomsbøker kulturnorge nå mister med de som har drevet med Ubok på fast basis. Nå blir det ingen omreisende formidling i biblioteker, i skoleklasser og ingen muligheter for flere prosjekter slik som prosjektet mot mobbing eller leksjoner på hvordan en kan lage boktrailere som mange lærere har benyttet seg av i undervisning. Ingen vil støtte dette viktige prosjektet økonomisk. Leseglede hos ungdom er så viktig, det er så mye nyttig litteraturen kan gi et menneske, det er faktisk ufattelig at ingen vil hjelpe til. Selv bidrar jeg på den eneste måten jeg kan, som betalende støttemedlem, og det vil jeg oppfordre alle dere som er opptatt av ungdomslitteratur til å være med på. Det alene er ikke nok til at Nina Aalstad og Siri Morland kan fortsette som ansatte i prosjektet, men siden skal få leve videre som blogg med Morland som frivillig redaktør.

For ordens skyld, Ubok-foreningen står bak både Ubok og NUBB, som jeg er redaktør for. Når det er sagt har jeg ingen personlig gevinst av å heie fram Ubok, jeg mener bare rett og slett at det er et prosjekt som er verdt at noen satser på det.

Bli en Ubok-supporter du også!

Les:
Uboks pressemelding


Før vi graver oss aldeles ned i kjelleren, så får jeg skrive litt om noe positivt også. Noe positivt slik som Foreningen !les og ungdommens helt egen litteraturpris, Uprisen. I dag har juryen talt, og ungdommens favoritter fra 2016 er som følger:


Galderstjerna av Asbjørn Rydland


Forlaget om boka:

Etter at Eirik og mora held på å køyre på ein sølvrev på veg heim til det nye huset sitt, står merkelege hendingar i kø: Ein framand mann slår Eirik i svime, og han vaknar opp med eit mystisk runesymbol på brystet. Korleis har dette skjedd, og kvifor finn Eirik det same symbolet i dataspelet han og kompisen Khalid speler?
Asbjørn Rydlands Galderstjerna som er første bok i fantasyserien Vegandi. Vil du vite litt mer om boka så anbefaler jeg Bjørn Veens, bibliotekar og blogger for Gjesdal folkebibliotek, flotte anmeldelse av boka, du finner den her. Du skal få med deg en smakebit fra innlegget til Bjørn på veien:
Her blir det sitrende spenning der de sniker seg i tussregnet gjennom byen og prøver å finne målet sitt. Det ender med heidundrende handling når de finner målet, eller målet finner dem. Det tar av! Det er fabelaktig!


Fangarmer av Tore Aurstad


Forlaget om boka:

I 1928 skrev den amerikanske grøsserforfatteren H. P. Lovecraft grøsserfortellingen «The Call of Cthulhu», som skildrer skrekkoppplevelsene til den norske sjømannen Gustaf Johansen i Sørishavet. I Tore Aurstads Fangarmer fortsetter historien. Vi møter Johansens unge naboer i Oslo og får høre hva som skjedde videre der Lovecrafts historie slutter.

Bli med på en eventyrlig og farlig ferd ned til sydishavet hvor barske hvalfangere jobber til livets opphold, og mystiske fiskelignende vesener jager bak. Bli kjent med sunkne øyer, spøkelsesskip, sjøuhyrer, en kjent norsk oppdager, en gjenstand med magiske krefter, og bli med på en farlig ekspedisjon der den unge Amund Nordfjord og reisefellene hans jages av ei mystisk skute med et mannskap fra en annen verden.

Bibliotekar og bokblogger Nina hadde Fangarmer på sin liste over de beste norske ungdomsbøkene fra 2016. Bibliotekarene vet hva de snakker om, og hun lover deg "gåsehudøyeblikk" når du leser denne boka.


Jakten (world of spycraft 2) av Tom Kristensen


Forlaget om boka:

Elever og lærere på ungdomsskolen er i sjokk da de får høre at Lives beste venninne har begått selvmord. Live finner venninnens dagbok. Der skriver hun at en falsk profil på Facebook presser henne til å sende flere nakenbilder av seg selv, ellers truer han med å legge det ut på nettet. Eric og Live starter jakten på overgriperen, men havner snart i en felle. Eric blir anklaget for å være utpresseren, og en lokal motorsykkelgjeng viser seg å være mer enn nådeløst interessert i å ta ham.

Nora på Ubok skriver at "Å lese boka er derfor ikke bare en spennende jakt etter sannheten, men også en påminnelse om at man skal være forsiktig på nettet." Boka er med andre ord høyst aktuell i sin tematikk i tillegg til å gi leseren spenning.


De4: Hyper av Vera Voss



Forlaget om bok:
Lilly har store ambisjoner om å bli advokat, og jubler når hun kommer inn på en eksklusiv privatskole. Men presset er stort og etter tre prøver som går dårlig, bestemmer Lilly seg for at noe må gjøres. Hun blir med den fascinerende og mystiske jenta Thea hjem. Etter besøket blir ingenting som før. Hadde Lilly visst at det fantes noe som het eksamensdop tidligere, hadde ting vært veldig mye enklere … eller?

Da det viser seg at Thea er datteren til en innflytelsesrik politiker, er det for sent. Lilly har uvitende viklet seg selv og De4 inn i en sak som er mye større enn hun trodde.

Selv om Hyper er fjerde bok i serien De4, er dette den første av bøkene i serien som har blitt nominert til Uprisen. Skal vi nå endelig få vite hvilke forfattere som skjuler seg bak pseudonymet Vera Voss? Fram til nå har det nemlig vært temmelig hemmelig hvem det er.

På Uprisen sin hjemmeside skriver anmelder Marte følgende om boka:

Boka var kjempespennende. den hadde flere spenningstopper, og slutten var overraskende, men veldig bra.

I morgen er alt mørkt – når historien slutter av Sigbjørn Mostue



Forlaget om boka:

Parasitten MTG gjør mennesker til drapsmaskiner, når epidemien når Norge er sammenbruddet et faktum. Dette er slutten på alt. Men ungdommene nekter å gi seg, og det går rykter om at sivilisasjonen og orden gjenopprettes i hovedstaden Oslo. Bak en mur som ikke alle slipper gjennom. Rystende aktuelt.


Gratulerer så mye til Sigbjørn Mostue, uansett hvordan dette går er det liten tvil om at han er den ubestridte kongen av Uprisen! Det betyr at alle tre bøkene i I morgen er alt mørkt-trilogien har vært nominert til prisen, i 2015 vant Mostue Uprisen for første boka i trilogien. Totalt er det fjerde gangen forfatteren har en bok nominert til prisen, første gang Mostue var nominert var i 2011 med boka Den siste magiker. Det er uten tvil en forfatter som skriver historier som passer perfekt for unge leserhjerter.

Selv har jeg ikke lest trilogien enda, men at den er god tviler jeg ikke på. Vil du lese en omtale av boka så anbefaler jeg Lesejenta sitt innlegg. Tidligere i januar ble jeg anbefalt bøkene samme blogger, som skrev følgende i kommentarfeltet sitt til meg:

Jeg anbefaler heller denne serien enn Hunger games :)

En sterk anbefaling der altså.

Jeg anbefaler alle å ta en titt på norske ungdommers egne anmeldelser av de nominerte bøkene. Du finner det på hjemmesiden til Uprisen.

Gratulerer så mye til alle de nominerte, alle de dyktige anmelderne og juryen for arbeidet så langt! Hvem som stikker av med prisen får vi først greie på i mai, prisen utdeles under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer.

Har du lest noen av disse ungdomsromanene?
Hvis ja, hvordan likte du den/de av bøkene som du har lest?



Om bloggeren
Mari har studert samtidslitteratur for barn og unge ved Norsk Barnebokinstitutt. Hun er redaktør nubb.nu, nettsted for formidling av nordisk ungdomslitteratur og hun driver Bokblogger.no, stedet hvor du finner de fleste norske bokblogger.

4 kommentarer:

  1. Jeg vet dessverre sørgelig lite om Ubok, men jeg er helt enig i at å spre leseglede blant unge er veldig viktig og det høres ut som om det er og har vært et stort og viktig prosjekt. Veldig synd at det trappes ned.

    Både familie og skolen var med på å utvikle min interesse for litteratur og jeg husker spesielt lesemånedene vi hadde på skolen der det var om å gjøre å lese flest mulig sider. For hver bok vi hadde lest skrev vi på tittel og sideantall på runde lapper som vi hang opp på vinduet. De formet en bokorm. Det var alltid den gøyeste måneden på barneskolen. Regner med det var tilsvarende opplegg på andre skoler.

    Ellers fikk jeg veldig lyst til å lese de to første bøkene som er nominert til Uprisen. Har lyst til å lese flere gode barne- og ungdomsbøker, så prøver å plukke opp tips der jeg kan.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ubok har vært et veldig viktig tilskudd til litteraturformidlingen til ungdom. Det har også vært et sted hvor unge kan samtale om litteratur på egne premisser. I tillegg har den delen som ble kalt Ubok formidling rettet direkte mot de som i det daglige arbeider med formidling til ungdom, som for eksempel skolebibliotekarer og lærere.

      Jeg har tenkt til å få lest minst to av disse, og som deg har jeg merket meg Galderstjerna av Rydland. I tillegg vil jeg svært gjerne lese Sigbjørn Mostues I morgen er alt mørk trilogi. Når en bibliotekar sier til meg at hun vil anbefale den framfor The Hunger Games, ja, da må jeg si at forventningene mine skrus opp et hakk eller to.

      Så flott at du vil lese flere barne- og ungdomsbøker, det finnes så mye bra der ute.

      Slett
  2. Jeg har lest de fleste, kom meg av en eller annen grunn aldri gjennom Fangarmer. Og gleder meg til å lese Galderstjerna!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hvilken er din favoritt av disse så langt, Synne?

      Slett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.