RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

onsdag 18. januar 2017

60 damer du skulle ha møtt av Marta Breen og Jenny Jordahl

Et bilde publisert av Mari (@escapeina_book)

Langlistet til Bokbloggerprisen 2016
Visste du at 8 av 10 norske biografier handler om menn? Eller at det i enkelte skolebøker nevnes flere nazister enn kvinner? Det er mildt sagt tragisk hvor lite plass kvinnene har fått i historien. Kanskje er det spesielt ille hva moderne lærebøker angår i en tid hvor dette kunne vært endret på for lengst. Få denne boka inn i skolepensum, takk!


Inspirerende 

Dette var herlig tilgjengelig sakprosa, et flott springbrett som kan inspirere til fordypning i historien til en eller flere av disse modige kvinnene. Eller kanskje vil du la deg inspirere til å jakte på flere kvinner som fortjener oppmerksomheten vår. 60 damer mener jeg fortjener å være nominert fordi den er så viktig, fordi den tetter noen huller i vår felles manglende almendannelse om norsk kvinnehistorie. Hvor mange norske kvinner kan du huske å ha lært om på grunnskolen eller videregående? Jeg kan bare komme på en håndfull, de fleste av dem var forfattere (selvsagt er det vel og bra, men det finnes så mange flere).

Dette kan du ikke gjøre, du tandre kvinne

I denne boka er det kvinnelige forfattere, malere, musikere, idrettsutøvere, lærere, professorer med mer i skjønn forening. Leseren får en rask innføring i livet og laden til disse sterke kvinnene. Mange av disse fikk aldri den anerkjennelsen de fortjente, rett og slett fordi sto på barrikadene for saker, menn hadde bestemt at, ikke sømmet seg for kvinner. Spesielt overrasket ble jeg over å lese om en rekke ting kvinner i Norge ikke kunne være en del av før godt inn i 1970-tallet. Jeg er akkurat for ung til å ha noe forhold til kvinnekampen som foregikk på den tiden.

Jeg håper på en oppfølger, for jeg vil vite om flere av kvinnene som kom før oss, med vilje av stål og et mot mange av oss bare kan drømme om.

Er du bokblogger? Da anbefaler jeg deg å forsøke å få med deg denne sakprosa tegneserien før fristen til å sende inn en joker til Bokbloggerprisen går ut. For noen blir det kanskje å stifte bekjentskap med en helt uprøvd sjanger og for mange blir det å lese litt om kvinner en aldri tidligere har hørt om. Du kan rekke å lese 60 damer du skulle ha møtt  av Marta Breen og Jenny Jordahl lenge før BBP fristen.

Og du? Boka har jeg kjøpt for penger jeg selv har tjent, i min egen jobb!

PS. Det dukker opp en kvinne i denne boka som mange lesere har blitt litt bedre kjent med i 2016/2017.


Om boken hos andre bokbloggere:
Lukten av trykksverte
My first, my last, my everything 
Sukkerrør

Om boken i tradisjonelle medier av kritikere/profesjonelle: 
Barnebokkritikk
Salongen

Om bloggeren
Mari elsker bøker(selvsagt!) og startet denne bloggen sommeren 2008. Gode bøker og leseglede er til for å deles! Mari jobber til daglig på kontor og jobber som ekstern forlagskonsulent på si. Sommeren 2012 startet hun opp bokbloggportalen Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger.

15 kommentarer:

 1. Jeg blir yster og lyster også i dag Mari! Det er som jeg får en dose litterär opptur :-) Vår kvinnehistore den är ikke så tynn som menn vil ha den til.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, slettes ikke, og heldigvis for det. Det gjelder bare å få løftet kvinnene ut av skyggene og frem fra glemselen :)

   Slett
 2. Denne boken høres helt fantastisk ut. Takk for omtalen! Jeg gleder meg til å lese den. Som norsklærer er jeg litt flau over at jeg ikke har merket hvor mannsdominert lærebøkene faktisk er. Det viser bare hvor viktig denne typen bøker er.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er vel kanskje sånn at ting som er rett foran nesen på oss kan være vanskelig å se. Jeg hadde heller ikke reflektert så mye over det, men når jeg ser på skolebøkene til sønnen min og når jeg forsøker å tenke tilbake på egen skoletid så ser jeg at det er mennenes historie vi lærer om (skal vi få mennesketshistorie må kvinnene også være med).

   Slett
 3. Veldig bra at disse damene kommer frem i lyset, selv om det bare er en kort kort innføring. Jeg har også studert utvalget over biografier og kommet til den samme konklusjonene,; det er langt mellom bioer om damer. Vår biosirkel har faktisk fremhevet flere damer enn menn, og det er en god ting. Uten at vi har bestemt oss for det. Hørte Breen presentere en av bøkene sine på Lillehammer og det var morsomt. Så jeg skal låne den på bib.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er det virkelig. Selv føler jeg det er en aha opplevelse, det er sånt jeg nok ikke har reflektert så mye over før boken nå lå foran meg. Da kjenner jeg likestillingsgenet mitt våkner skikkelig, og at jeg gjerne vil at kvinner skal få en større plass også i vårt lands historie. Jeg var ikke klar over at det stod så ille til før jeg så tallene.

   Jeg ser fram til å høre din mening om boken, Anita.

   Slett
  2. Jo, det har vært ille. Og fortsatt er det mange forskjeller. Menn dyrker frem menn, ikke damer. Godt at den den yngre generasjon også blir oppmerksom på denne historien. Det var mye mer fokus på det på 70- og 80-tallet for da var det mye å kjempe for.

   Slett
 4. Flott omtale fra boken jeg har tittet litt i på jobb, det er jo så mange fristelser når man jobber i bokhandel. Og flere biografier om kvinner bør vi absolutt få! Når det gjelder Lucinda Riley syns jeg absolutt du bør prøve deg på noen av hennes bøker. Serien om de syv søstrene er både spennende og interessant, og hun skriver ikke så ulikt Kate Morton. Ønsker deg en fortsatt fin leseuke :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du må plukke den med deg hjem, Anette :D

   Jeg noterer meg ned syv søstre serien. Det høres litt ut som slukebøker som kan passe i en ferie for eksempel.

   Slett
 5. Inspirerende bokomtale som gir meg lyst til å lese boka!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det, Rose-Marie. Det ble veldig entusiastisk det her, men vi fortjener en historie hvor kvinner er inkludert. Mange glasstak har knust, uten at vi i dag vet hvem som stod bak og sørget for mulighetene vi kvinner har i Norge i dag.

   Slett
 6. Det første jeg gjør tilbake i Norge blir å skaffe meg denne boka! Er så enig i at det er viktig litteratur. Og når det gjelder ungdomsbøker: viktig med formidling i skolen og blant barn og unge i det hele tatt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg håper du har en hyggelig tur, og at du kan glede deg over 60 inspirerende damer når du kommer hjem igjen. Det er helt klart viktig, og vi har tydeligvis en lengre vei til å bli opplyst enn hva jeg var klar over (meg selv inkludert) .

   Slett
 7. Hurra for sjølvtente pengar og damene som har gjort dette mogleg for oss!

  SvarSlett
 8. Så fin omtale! Høres ut som en spennende, og viktig bok! Den må leses :)

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.