RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

søndag 26. februar 2017

Heksejakt - En smakebit på søndag

Nei, Heksejakt er ikke en fortsettelse på forrige ukes kommentar om Trump, det er en sakprosa for unge skrevet av Aina Basso.Dette er den tredje boka av Basso som jeg leser. fra før av har jeg lest to historiske romaner av forfatteren; Inn i elden og Finne ly, sistnevnte var nominert til Bokbloggerprisen i 2013 (med forbehold om at jeg husker feil årstall). De som har lest Inn i elden vil allerede nå ha sett at romanen og sakprosaen jeg nå leser har et felles tema, nemlig hekser. Hvorfor var det slik at noen ble sett på som mennesker som hadde kontakt med djevelen, som mennesker som kunne utføre de mest utrolige ting, slik som for eksempel å synke skip ute til havs mens de selv var på land? I disse dager virker det jo helt latterlig for oss, men på 1500- og 1600-tallet var det blodig alvor.
Hekseprosessane var verst i dei tyske småstatane, i det som i dag er Tyskland. Her fall halvparten av alle dødsdommane i Europa. Truleg blei heile 25 000 menneske avretta her!

Det er helt grusomt å tenke på alle de stakkars uskyldige menneskene. Boken har kunnskap om "heksenes" historie som kan være verdt å ta med seg både for ung og gammel. Aina Basso er utdannet historiker, og er tydelig engasjert og kan mye om emnet hun har valgt å skrive om i sin første sakprosa.

Riktig god søndag alle sammen! Kanskje er noen av dere interessert i vintersport i tillegg til lesing? Da regner jeg med dere kanskje er opptatt foran tv-skjermen i dag.Hvordan delta med en smakebit?

1.Her gjelder kun èn regel: No spoilers.

2.Viktig: Legg inn linken til ditt blogginnlegg i linkefunksjonen. Link tilbake til dette blogginnlegget i ditt eget. Glemmer du det finner leserne verken din eller andres smakebiter. Bruker du Twitter/Instagram for å promotere bloggen din? Hastag #smakebit.


Denne utfordringen er inspirert av den engelske bloggen Should Be Readings faste utfordring Teaser Tuesday.


Om bloggeren
Mari har studert samtidslitteratur for barn og unge ved Norsk Barnebokinstitutt. Hun er redaktør nubb.nu, nettsted for formidling av nordisk ungdomslitteratur og hun driver Bokblogger.no, stedet hvor du finner de fleste norske bokblogger.

10 kommentarer:

 1. Min ena dotter läser i skolan om häxprocesserna, så vi har pratat en del om den fruktansvärda perioden hemma också. Jag skall kolla upp boken du nämner, tack för tipset!

  SvarSlett
 2. Första meningen i inlägget ;) klockrent!
  Tack för smakbiten!
  Önskar dig en fin söndag!

  SvarSlett
 3. En bok för mig, tack för smakbiten och ha en fortsatt fin söndag.

  SvarSlett
 4. inte visste jag att häxprocesserna var värst i Tyskland. gräsligt var de än förekom. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 5. Jeg har lest bøkene av Aina Basso, men denne siste har jeg ikke fått begynt på. Men jeg har den her hjemme, det da er jeg godt igang :-)
  Jeg er glad i historier om hekser, og så de fra "virkeligheten". Men mine favoritthekser er "gode" hekser i fantasylitteraturen :-)
  Ha en riktig fin fastelavenssøndag, Mari!

  SvarSlett
 6. Märkligt att tänka sig att de som då ansågs bildade brände häxor på bål. Fast vi ska komma ihåg att skälet till att vi inte gör det idag inte beror på att vi blivit snällare utan på att vi inte tror att det finns häxor. Om vi vore övertygade om att det fanns häxor som stod i Satans tjänst, så hade vi nog velat döda dem. Och än idag finns det människor som är övertygade om att Guds vilja är att de halshugger dem som "tror fel".

  SvarSlett
 7. Det är verkligen en obehaglig del av vår historia. Jag läste en mycket bra roman (Vägen till Bålberget) som har sin bas i häxprocesser här i regionen.

  SvarSlett
 8. "Heksekunst" blir min förste tanke og som du skriver så er det jo veldig rart i våre dager å tenke på at det var slik. Finne Ly som jeg ikke har lest, men tittelen gav mig en oppkommen tanke på Kari Bremnes låt Ä vil gje deg ly ...
  Mye kvinnehistorie ligger det jo i disse heksenes skjebne tenker jeg også. Takk for dagens smakebit!
  Ha det godt!

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.