RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

lørdag 12. mai 2018

Kvinnen i Isdalen av Dennis Zacher Aske +anbefaling av podcast

Sent i november 1970 ble en kvinne funnet død og forbrent i Isdalen i Berge, dødsfallet var mer enn mistenkelig. Litt senere ble to kofferter funnet og det ble bekreftet at disse tilhørte den avdøde kvinnen. På klær og toalettsaker var alt som kunne identifisere disse fjernet.




Politiets etterforskning avdekker snart at kvinnen har bodd på hoteller i flere norske byer, og at hun har oppgitt minst seks forskjellige navn. Mange vitner avhøres og undersøkelser gjøres. To år senere henlegges saken, og politiet konkluderer med at det var et selvmord. Det skal ha vært uenighet innad blant politietterforskerne om konklusjonen, og siden 70-tallet har drapet på Isdalkvinnen vært en av Norges historiens mest myteomspunne saker. Kvinnens identitet ble aldri funnet, hun ble lagt til hvile i en umerket grav på Møllendal gravplass i Bergen.

En 47 år gammel sak

Forfatteren Dennis Zacher Aske hadde lenge vært interessert i saken om den døde kvinnen i Isdalen, selv sier han i et intervju med Bok365 at han husker saken godt fra 1970. Selv ble jeg kjent med denne saken i 2016, da begynte NRK Dokumentar med undersøkelser av saken, de ville finne ut av hvem den døde kvinnen egentlig var. NRK klarte, med hjelp, og finne fram til gammelt bevismateriale i saken og fikk hentet fram kvinnens DNA ved hjelp av nye metoder. Det hele var utrolig interessant og spennende, og det var jeg ikke alene om å mene. Forfatteren ville gjerne ha flere svar, han begynte med selvstendige undersøkelser som i dag har blitt til en denne boken som plasserer seg i sjangeren krim fra virkeligheten (true crime). Men kan det være mulig å finne svar i en sak 47 år etter at den fant sted?

Kalde fakta og teorier
Aske har i første halvdel av boken tatt utgangspunkt i politiets etterforskningsdokumenter, og hele bokens første del er en systematisk og meget grundig gjennomgang av politets arbeid og innsamlede informasjon. Videre er det i bokens første del delt opp etter datoer som hendelser og informasjon ble innhentet. Det er svært interessant å få et lite innblikk inn i den massive informasjonen politiet samler inn under etterforskning, hver eneste lille gjenstand kan være kilde til en uant mengde med mulige ledetråder. Kanskje er det også derfor at det er bra at det nå gjøres nye undersøkelser av saken. Hva kan de ha oversett på den tiden hvor politiet kanskje var organisert litt anderledes enn nå, og ikke minst var det mange hjelpemidler de på den tiden ikke hadde. Hva kan dette føre til? Har det noe for seg at en utenforstående tar en titt på det?

I del to tar forfatteren for seg informasjonen han selv mener politiet burde grepet fatt i den gangen og han gjør seg også noen andre vurderinger om hvordan etterforskningen kunne gått fram for å finne ut av hvor kvinnen egentlig var fra. Dennis Zacher Aske har også sine egne teorier om hvorfor kvinnen kan ha vært i Norge og hva hun eventuelt arbeidet som, noen av teoriene mer velbegrunnet enn andre. Dette er svært interessant lesing, og han har funnet fram til informasjon som kanskje burde vært avdekket eller ettergått mer nøye den gangen det pågikk en aktiv etterforskning, men det er klart det er enklere å mene det når vi ser tilbake på ting som ble gjort for så mange år siden. Forfatteren har også kommet fram til hvor kvinnen faktisk er fra, noe det har vært stor usikker rundt tidligere, men hvem kvinnen er det fortsatt ingen som vet - eller? Det viser seg i boken at det faktisk finnes noen i live som i det minste kan sjekke noen ut av saken. Hvem kvinnen kan ha vært, hvor hun var fra og hvorfor forfatteren mener dette må du nesten lese boken selv for å finne ut av.

Jeg har registrert at noen anmeldere har kalt den første delen av boken litt tørr, det er jeg uenig i. Kvinnen i Isdalen er kanskje ikke fylt av virkemidler som gjør den litterært spennende, men det følte jeg heller ikke på som et savn eller en mangel. For min del var historien Dennis Zacher Aske har gjenfortalt og hans egne betraktninger nærmest besettende lesning, jeg var ferdig med boken i løpet av 24 timer. Det er lenge siden en bok har engasjert meg så mye, men kanskje henger det sammen med at jeg har vært trollbundet av saken siden jeg først hørte om den? Boken får min anbefaling!

Podcast
Jeg vil tipse om NRKs nye samarbeidsprosjekt i denne saken med BBC, hver mandag gis det ut en podcast hvor dokumentarjournalistene Marit Higraff og Neil McCarthy forsøker å finne ut av hvem Isdalskvinnen kan ha vært. Podcasten heter Death In Ice Valley, det spesielle med podcasten er at det også har blitt opprettet en Facebook-gruppe som de anbefaler folk å benytte seg av om de har tanker og innspill til hvem/hva/hvor/hvordan. Det hele er kjempespennende å følge med på. Selv håper jeg på at podden inkluderer(eller i det minste intervjuer) Dennis Zacher Aske.

Andre bloggere om boka:
Randi

Tone

Bokanmeldelse i tradisjonelle medier:


Om bloggeren
Mari har studert samtidslitteratur for barn og unge ved Norsk Barnebokinstitutt. Hun er redaktør nubb.nu, nettsted for formidling av nordisk ungdomslitteratur og hun driver Bokblogger.no, stedet hvor du finner de fleste norske bokblogger.

4 kommentarer:

  1. Ja, dette var en meget spennende bok! Takk for lenke til podcasten og tips om egen facebook-gruppe. Jeg fant på NRKs nettside den dokumentarserien du nevner, så det er mulig å se den også, om man er interessert i mer om saken. https://www.nrk.no/dokumentar/gaten-i-isdalen-1.13182053

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig, Randi :) Linken til NRK ligger i innlegget mitt, men gjemt i en setning, så kanskje den burde få sin egen plass lenger ned i innlegget også? Så den er enklere å finne, men nå har jo du lagt den inn her, så jeg kan jo satse på at folk leser i kommentarfeltet :D

      Ønsker deg en riktig fin tirsdag!

      Slett
  2. Takk for godt boktips og engasjerande omtale. Eg har lest mykje om saka tidlegare og tykkjer det er spennande og interessant - og veldig trist.

    SvarSlett
  3. Bare hyggelig, Berit. Ja, det er ingen tvil om at dette er en trist sak. Uansett om damen har tatt livet av seg eller hun ble tatt livet av, så er det en tragedie. Noen der ute må ha savnet henne en gang, også er det trist at hun ligger gravlagt på et ukjent sted. Jeg håper kvinnen kan få et navn og sin egen historie.

    SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.