RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

søndag 20. januar 2019

Smakebit - Du bestemmer deg for at dette er et minne


Jeg har lest noen av de andre bokbloggernes oppsummering av leseåret som har gått, og hos bloggeren Ellikken bet jeg meg merke i en tittel hun hadde kåret til "Årets ukjente perle".  Perlen til Ellikken var Du bestemmer deg for at dette er et minne av Marianne Teie.


Lyrisk slektshistorie skrev Ellikken på sin blogg, det gjorde meg veldig nysgjerrig. Jeg er selv veldig interessert i slekt, og en diktbok som er skrevet med utgangspunktet i livet til forfatterens slekt trigget nysgjerrigheten min. Jeg har mange ganger fundert på om jeg skulle skrevet litt om slekt selv her på bloggen, men det har ikke skjedd. Selv om jeg en gang har kladdet et innlegg om saken. Det var tenkt til å begynne slik:

Slektsgransking, hva har det med litteratur å gjøre? Litteratur kommer i mange former; rettsprotokoller, folketellinger, kirkebøker, passasjerlister med mer. Du trenger slettes ikke å lese en dramatisk roman eller se film for å få litt dramatikk i hverdagen. Ta en titt i ditt eget familietre, det finnes det nok skjebner verdig sin egen dramaserie eller en fyldig episode av Hvem tror du at du er.Det har blitt med et ufullstendig innlegg så langt. I diktboken jeg har plukket opp derimot er det både en begynnelse og en slutt. Det er forfatterens oldefar som binder det hele sammen, diktene er som en strøm tanker eller skal jeg si spekulasjoner, diktning om hvordan livet kan ha fortonet seg. Akkurat nå er jeg midt i hovedpersonens oppvekst, det er trange kår og en søster har akkurat strammet inn lærreimene på reisekisten sin og setter kursen mot Amerika, som så mange andre gjorde. Men smakebiten jeg skal dele kommer fra noe tidligere i boken, hvor hovedpersonen omtaler sin farmor, en farmor tilhørende en helt annen generasjon enn de fleste av dagens bestemødre, med et helt annet syn på barn.

Dagens linkefunksjon for smakebitene finner du lenger ned i dette blogginnlegget. Neste uke er det Astrid Terese som er vert for smakebitene.
Det var dagen smakebit fra meg! Jeg håper den var interessant, og at du besøker bloggen til Ellikken som jeg har linket til lenger opp her for flere tips om gode bøker. God søndag!


Hvordan delta med en smakebit?

1.Her gjelder kun èn regel: No spoilers.

2.Viktig: Legg inn linken til ditt blogginnlegg i linkefunksjonen. Link tilbake til dette blogginnlegget i ditt eget. Glemmer du det finner leserne verken din eller andres smakebiter. Bruker du Twitter/Instagram for å promotere bloggen din? Hastag #smakebit.


Denne utfordringen er inspirert av den engelske bloggen Should Be Readings faste utfordring Teaser Tuesday.Om bloggeren
Mari har studert samtidslitteratur for barn og unge ved Norsk Barnebokinstitutt. Hun er redaktør nubb.nu, nettsted for formidling av nordisk ungdomslitteratur og hun driver Bokblogger.no, stedet hvor du finner de fleste norske bokblogger.

13 kommentarer:

 1. Tack för tipset. Dikter är inte något jag har för vana att läsa, men välskrivna släktberättelser brukar jag tycka mycket om.
  Trevlig söndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg leser ikke mye dikt jeg heller, men vil gjerne lese mer. Det jeg ofte er redd for er at de skal gå over hodet på meg og at jeg føler meg utilstrekkelig som leser.

   Slett
 2. Tack för smakbiten. Släktforskning kan verkligen få fram historier. Både min mamma och min dotter har det som hobby, och de historier de plockar fram är fascinerande.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan det, hyggelig at de deler historier med dere andre og at de to deler en hobby :)

   Slett
 3. Interessant. Jeg må skrive ned den diktboken :-) Nå med DNA-tester har slektforskning blitt noe helt nytt. Nå kan du koble ditt familietre til andres tre og virkelig finne de felles skjæringspunktene. Søsteren min er veldig interessert i den delen. Jeg liker best å lete i folketellinger og kirkebøker - det er godt vi er forskjellige :-) Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Gjør det :) Ja, DNA-tester er veldig spennende. Jeg har lurt på å teste det mang en gang, men tanen om å gi fra seg arvematerialet sitt til et stort selskap er litt skremmende. Kjenner at jeg er litt skeptisk til det. Så enn så lenge er det kirkebøker også videre som jeg holder på med også.

   Slett
 4. Intressant att skriva släkthistoria i dikter!
  På tal om dikter så har jag precis plockat fram en diktsamling av Mary Oliver - som dog i förrgår. Hennes dikter är fantastiska! Har nu även beställt en bok med henne essäer!
  Tack för ännu en vecka med smakbitar!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har faktisk fått med meg at hun døde, men før det hadde jeg faktisk ikke hørt om Mary Oliver. Årsaken til at jeg så det var at det trendet en hastag med hennes navn på Twitter. Nå er jeg nysgjerrig på hennes diktning, og hvem hun var, for det virker som om en dame jeg burde hørt om tidligere.

   Slett
 5. Tack för smakbiten! Släktforskning är verkligen spännande, både forskat på det viset för egen del och åt andra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jeg så enig med deg i, Åsa. En fantastisk hobby som får timene til å fly like fort som en god bok.

   Slett
 6. Lenge siden sist, men jeg heiv meg rundt å la ut en smakebit i dag, for å se om det ble noe futt i kommentarfeltet (noe det ble, tar av hatten for disse svenskene...) Nydelig diktsamling du har gitt oss en smakebit fra. Litt pussig siden jeg i går la ut en omtale av en samling morsomme dikt hvor farmor er hovedpersonen. Fortsatt god søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig, Tine. Passet jo veldig bra at det var akkurat Nesser du delte fra i går, det vil jeg tro er en kjent mann for mange av våre svenske bloggkolleger.

   For et morsomt sammentreff. Nå skal jeg innom bloggen din for å lese litt om denne farmoren og innlegget om Nessers krim.

   Slett
 7. Takk for fremsnakking, at du fant frem denne boken og for fin-fin kommentar på bloggen min :) Jeg kan ikke annet enn å si JA, SKRIV SKRIV SKRIV SLEKTSINNLEGG DU OGSÅ! Jeg GLEDER meg sånn til å lese, det er så fascinerende, trist, fint, godt, ALT, å lete seg frem til tidligere generasjoners liv.

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.