Om muser og menn av Marta Breen. Spartacus forlag, 2019. Omslagsdesign: Øystein Vidnes. |
Du ser hva jeg gjorde der? Noe så genialt som dagens overskrift har du vel aldri sett? Ha ha ;) Overskriften er til ære for boken jeg holder på med nå; Om muser og menn av Marta Breen. Jeg har bare lest et par kapitler, allerede føler meg mer opplyst enn før jeg slo opp boken.
Dagens linkefunksjon for smakebitene finner du lenger ned i dette blogginnlegget. Neste uke er det Astrid Terese som er vert for smakebitene.
I midten av februar bestilte jeg meg Breens nyeste bok, men jeg kom ikke så langt som å få kommet skikkelig i gang med å lese den. Nå er jeg i gang, takket være Malin fra readygoread(sjekk profilen hennes, du vil ikke angre) på Instagram, jeg vet jo at Breen er bra(Kvinner i kamp og 60 kvinner er jo råbra!), men det måtte et push til for at jeg skulle prioritere å lese boken akkurat nå. Jeg er så begeistret at jeg til og med har lest et lite utdrag høyt for søsteren min, som er tegner, om Theodor Kittelsen(han er blant annet kjent for sine fantastiske eventyrtegninger) og hvordan han lokket sin kone hjem når han mente hun hadde vært lenge nok borte fra heimen. Det har jeg tenkt til å dele med dere i dag:
(...)Inga styrte økonomi, eiendom og matauk, den stadig økende barneflokken – til slutt ni stykker – samt storfe, gris og høns i parets kunstnerhjem Lauvlia i Buskerud. Alt for at hennes humørsyke ektemann skulle få arbeidsro. Det var også Inga som holdt kontakten med gallerier og kunsthandlere i hovedstaden, som prutet på materialpriser og fikk solgt ektemannens bilder. Siden reisen inn til byen var strabasiøs, sørget hun gjerne for å time disse besøkene til sine egne barnefødsler. Theodor likte best å ha henne i umiddelbar nærhet, og hvis han mente at Inga hadde vært for lenge på kaffebesøk, kunne naboene høre panfløyten hans. Da sto han på tunet og spilte for å kalle henne hjem igjen.
Du kan forresten lese et utdrag fra begynnelsen på hjemmesiden til Spartacus Forlag.
I dette kapitlet har jeg blitt kjent med kulturmannen, et uttrykk jeg har hørt flere ganger, men som jeg ikke egentlig hadde satt meg inn i hva innebar. Det handler om kvinners ønske om å bli sett og annerkjent for det hun kan innenfor sitt yrke, og om mannen som leser bøker av andre menn, diskuterer og støtter opp om sine mannlige kolleger. Kvinnene er der mer som noe kulturmannen kan smykke seg med hvis han gidder. Kulturmannen er ikke en bestemt mann, det er et begrep som innebærer en innlært måte å opptre på innen et felt av samfunnet. En utdatert væremåte som vi kanskje skulle tro at opplyste og moderne folk forlengst hadde lagt bak seg.
Rett før helgen ble det kjent at Marta Breen, tror du meg ikke så sjekk Martas Instagram da vel, fikk toårig arbeidsstipend fra staten, noe som helt sikkert betyr flere bøker fra hennes penn(eller er det tastatur?) den nærmeste tiden. Det er bare å glede seg kjenner jeg!
Er det noen områder i livet du er overrasket over at ikke likestillingen har kommet lenger på? I vårt eget, private hverdagsliv er det kanskje fort gjort å tenkte at likestillingen har kommet langt og at det meste er fint og flott, men retter vi blikket utover og går mer inn i konkrete områder eller yrker så ser vi kanskje at denne tanken noen ganger kan være veldig feil.
Ha en flott søndag alle sammen!
Hvordan delta med en smakebit?
1.Her gjelder kun èn regel: No spoilers.
2.Viktig: Legg inn linken til ditt blogginnlegg i linkefunksjonen. Link tilbake til dette blogginnlegget i ditt eget. Glemmer du det finner leserne verken din eller andres smakebiter. Bruker du Twitter/Instagram for å promotere bloggen din? Hastag #smakebit.
Denne utfordringen er inspirert av den engelske bloggen Should Be Readings faste utfordring Teaser Tuesday.
Om bloggeren
Mari har studert samtidslitteratur for barn og unge ved Norsk Barnebokinstitutt og brenner for god litteratur for barn og unge.
trevlig sommartid! Firefox hindrar mig att öppna popup-fönster, jag kan inte klicka mig till de andra bloggarna.... (det hindra även massa reklam, vilket är bra)
SvarSlettHei :) Firefox pleier å ha et valg som gjør at du kan tillate popup-vinduer på en og en side. Slik at du kan låse opp for å tillate det på akkurat denne siden uten at du åpner opp for det på andre sider.
SlettDet er interessant å lese om tidligere tiders kvinnekamp og historie. Jeg er glad vi har kommet lenger enn som så. Ha en riktig fin søndag, Mari!
SvarSlettJeg er helt enig med deg, Astrid Terese! Det jeg tenker at er skuffende her er at det ser ut som det finnes en stor andel menn innenfor kulturfeltet som henger igjen i gamle tider. Jeg er egentlig ganske overrasket over det, all den tid jeg ofte ser på kunstnere som noe mer åpne og tolerante enn mange andre, men kanskje er den en stereotyp som ikke passer?
SlettTack för smakbiten. Vilket sjukt beteende!
SvarSlettJa, möter nästan dagligen fördomar om hur kvinnor resp män ska bete sig, och hur man tolkar beteenden. Att vara kvinna och chef är inte under samma förutsättningar som att vara man och chef t.ex.
Det er så sant, Lotten! Hørte akkurat en ting som traff meg, kanskje er det en mindre viktig ting, men det gjenspeiler ofte hvordan vi kvinner er oppdratt fordi vi er kvinner og vi skal være gode og snille. Vi pusser og pusser ut eposter vi skriver for å skrive en som er god og vennlig nok. Den traff meg, for sånn er jeg i jobben min, bruker sikkert minst tre ganger så lang tid som samboeren min(som også er min sjef) når han svarer på epost. Ikke at han ikke svarer andre vennlig, men han bruker ikke energi på noe særlig annet enn det han helt konkret svarer på.
SlettTack för smakbiten. Trevlig söndag!
SvarSlettBare hyggelig, håper du hadde en fin søndag :)
SlettTack för smakbiten. Ha en fin söndag!
SvarSlettBare hyggelig. Ønsker deg en flott uke :)
SlettMän är fortfarande svin, inte alla, men alltför många. Många som tror att det enda vi kvinnor vill är att få uppmärksamhet och komplimanger över vårt utseende. Sorgligt. Tack för smakbit, trevlig söndag
SvarSlettDet finnes dessverre mange menn som er sånn fortsatt, og det er litt skremmende når jeg leser i kommentarfelt rundt omkring at folk uttaler at likestillingen har gått langt nok. Vi er ikke langt nok før alle mennesker har like rettigheter og kan bli og gjøre det de vil(innenfor lovens grenser selvsagt) uten at kjønnet setter begrensninger for dem.
SlettVad gäller jämställdhet i Sverige upplever jag det som om en hel del tagit ett steg tillbaka under de senaste 4 åren, tyvärr... d.v.s. om man ser till samhällsutvecklingen och nyhetsrapportering.
SvarSlettJeg leste et sted at kampen for kvinners rettigheter ser en tilbakegang(eller kanskje heller at den møter motstand), men jeg kan ikke finne kilden til den informasjonen. Håper jeg husker feil. Når jeg leser i kommentarfelt i norske aviser og på Facebook, så føler jeg dessverre at jeg har rett, det er mange kvinner(!) og menn som er sinte og mener at det er nok likestilling nå.
SlettJeg håper det snur for dere i Sverige. Så lenge kvinner ikke slutter å bruke stemmen sin så håper jeg ikke denne trenden snur noe nevneverdig. At vi kommer oss til likestilte samfunn og holder oss der. Jeg har troen på neste generasjon :)
Tack för en itressant smakbit.
SvarSlettBare hyggelig :)
Slett