RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Nakenbilder på avveie

En snap i forelskelsens rus, en person som ikke var til å stole på. Et liv som blir endret.

hex hall

Ikke alle må ha barn

Hvorfor skal alle mene noe om andres valg om å få barn eller ikke?

Søk

søndag 24. januar 2021

Superparenting - En smakebit på søndag

Jeg er i gang med første sakprosa i 2021. Det er en bok som har et mål om å gi leseren kunnskaper til hvordan foreldre med tiden til hjelp kan bidra til at barn med ADHD å finner interesser de virkelig liker og brenner for. For mange ligger det et stort potensial der. 

                                 


Dette er en bok som kanskje er for spesielt interesserte, men som jeg i mange tilfeller tenker flere kan ha godt av å lese. Fordi det fortsatt i 2021 finnes mange urettferdig fordommer mot de som får diagnosen ADHD. ADD er ikke lenger brukt ved i Norge, det deles nå inn i tre forskjellige ADHD undergrupper, hvis noen lurer på om jeg tuller helt med tanke på bokens tittel. 

Hjerne som en Ferrari med bremser som en sykkel.

Overskriften er hentet ut i fra hvordan den ene av bokas to forfattere beskriver hvordan det er å ha ADHD. Det syns jeg er en god og troverdig beskrivelse. Alt i boka får litt ekstra tyngde innenfor temaet også, siden begge forfatterne er leger med diagnosen selv, som også har valgt å jobbe med tematikken, og en av dem også har tre egne barn hvorav to har ADHD. Det gir en unik innsikt få kan formidle om livet med denne diagnosen.

Boken tar først for seg at det aller viktigste for barnet er foreldrenes kjærlighet, det går det ikke an å være uenig i. Det skrives at det er et verktøy som sjelden forskning måler effekten av, rett og slett fordi det er noe som gis fra fødsel og livet ut(og forhåpentligvis til alle mennesker diagnose eller ikke). Hovedbudskapet er hvordan mange barn med diagnosen har gaver som de trenger hjelp til å pakke ut. Finner de interessene sine så ligger det ofte et enormt potensial der, det er ikke uvanlig å bli flink skikkelig flink til det du virkelig liker. Som eksempler fra virkeligheten, det finnes mange, kan jeg i farten nevne svømmeren Michael Phelps, verdens berømte forfattere som John Irving(på skolen trodde de han var dum, men foreldrene stod støtt ved hans side og hadde troen på ham, i dag vil neppe noen forsøke å si at denne mannen er dum) og Dav Pilkey og vår egne fantastiske dyktige komiker, skuespiller og artist Herman Flesvik og uansett hva du mener om musikken hans så er Andreas "TIX" Haukeland en utrolig klok og dyktig musiker som vet hva som skal til for å lykkes. Alle skal ikke bli berømte, men alle fortjener å finne nøkkelen til å lykkes med noe de selv liker. Der har boken mange gode poeng det er mulig å ta med seg inn i hverdagen for foreldre til barn med ADHD.

Her er en smakebit fra boka om mennesker med ADHD :

Energy. Curiosity. Creativity.(...) A tendency to be big-hearted an genrous. A tendency to  be highly sensitive, to the point of being easily hurt. A tendency to surprise people with sudden unexpected insights. 
Det kan kanskje virke som om boka bagatelliserer det som er utfordrende og vanskelig med diagnosen, men det gjør den ikke. Det er bare mye mer fokus på hva som kan være bra.

Jeg håper du har har en fin helg!

Neste uke er smakebitene hos  Astrid Terese .

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enterHvordan delta med en smakebit?

1.Her gjelder kun èn regel: No spoilers.

2.Viktig: Legg inn linken til ditt blogginnlegg i linkefunksjonen. Link tilbake til dette blogginnlegget i ditt eget. Glemmer du det finner leserne verken din eller andres smakebiter. Bruker du Twitter/Instagram for å promotere bloggen din? Hastag #smakebit.


Denne utfordringen er inspirert av den engelske bloggen Should Be Readings faste utfordring Teaser Tuesday.

Om bloggeren
Mitt navn er Mari. Jeg er en dame i siste halvdel av 30-årene. Har studert samtidslitteratur for barn og unge ved Norsk Barnebokinstitutt. Tidligere redaktør nubb.nu, nettsted for formidling av nordisk ungdomslitteratur. Du kan lese mer om meg i fanen "Kontakt/Hvem er jeg?"

4 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten och beskrivningen. Intressant och lärorikt!

  SvarSlett
 2. Jag har ett barnbarn som har diagnosen ADHD, smart kille, han är vuxen nu, men skolan fungerade inte alls för honom. Tack för smak

  SvarSlett
 3. Kunnskap om ADHD er viktig at alle har, men spesielt oss som jobber med barn. Det er vårt ansvar at dette ikke blir skambelagt, og at barna ikke føler skyld. Takk for tips om lesestoff innen emnet.

  SvarSlett
 4. Tack för smakbiten. Säkert en väldigt bra bok att läsa som exempelvis lärare. Trevlig söndag.

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.