RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

lørdag 22. oktober 2011

Bli kjent med: Ina fra bokbloggen I bokhylla

   
"Bli kjent med bokbloggerne" er en fast intervju-serie her på bloggen, her skal du få bli litt bedre kjent med de forskjellige norske bokbloggerne. Ønsker du å delta så blir jeg glad om du sender meg en e-post. Da er alt klart for å ønske velkommen til Ina fra I bokhylla. 


Fortell oss litt om deg og bloggen din. 
Jeg er en 28 år gammel jente som bor noen få mil utenfor Trondheim som elsker å lese. Før jeg startet en blogg brukte jeg å skrive i en notatbok hvor jeg skrev tittel, forfatternavn, når jeg leste boka og terningkast. Og da bloggfenomenet kom hadde jeg ikke noe annet fornuftig å skrive om enn bøker så dermed ble det en bokblogg. Å skrive en blogg om meg selv ville ha vært like interessant som å se maling tørke. I bloggen prøver jeg å skrive om bøker jeg leser fra mange ulike sjangre slik at det ikke blir det samme hele tiden, og prøve å nå interessen til mange forskjellige bokglade og ikke bokglade mennesker. Bloggen ble laget i 2007 (den første i 2006, men en dag forsvant nettadressen til den bloggen et eller annet sted i cyberspace, men jeg ga meg ikke og laget meg en ny blogg). Som person er jeg svært pessimistisk (sett fra andres øyne), men kaller meg selv for realist. Jeg er glad i dyr (har en katt som heter Turbo. Han fylte 10 år i sommer). Og jeg leser bøker fordi bøker er bedre enn virkeligheten. I bøker kan alt skje. Drømmer om å være hovedperson i en bok en gang. Hadde vært morsomt å lese sluttresultatet og lese hvordan andre hadde oppfattet meg, og hvilken sjanger jeg hadde havnet i… 


Skjer det noe spennende på bloggen nær fremtid som vi bør vite om? Ukentlige, månedlige eller sporadiske begivenheter på bloggen din som du har lyst til å fortelle oss om? Nå har du sjansen. 
 På venstre sidebar har jeg månedlige anbefalinger. Det er vel det mest ”spennende” på bloggen fremover. I de siste månedene har jeg dessverre ikke oppdatert den spalten siden mai siden jeg hadde eksamener da og tiden har gått fort. Men jeg skal gjøre noe med det. Der kommer jeg til å velge en bok som jeg likte best av alle jeg har lest i hver enkelt måned. Men ellers så er det vel stort sett anmeldelser. Jeg er så lite kreativ når det gjelder å komme på noe nytt og annet. 


Hva liker du best med det å blogge? 
 Det er så spennende å dele leseopplevelser med andre og kanskje inspirere andre til å lese en bok de aldri har hørt om/var i tvil til å lese. Og deretter å sammenligne synspunktene enten vi er enige eller ikke. Også kommer man i kontakt med mennesker med samme interesse.  


Vi har alle en lang liste med favoritt bøker men klarer du å plukke ut fem bøker fra listen din og dele de med oss? 
 Å velge bare fem favorittbøker er nesten umulig. Jeg liker mye fra mange forskjellige sjangre, men det er vel noen som hever seg litt foran de andre. Og jeg skal prøve så godt jeg kan å si litt om hvorfor jeg liker disse så godt. 


Pet Sematary av Stephen King er helt klart min store favoritt. Tror jeg leste den for aller første gang i 2006. Det er den eneste boka som har gitt meg mareritt, og det er om en familie som flytter inn i et hus. Ikke langt unna huset er det en dyrekirkegård. Det går rykter om at hvis man gravlegger dyr der, blir de levende igjen. Katten til familien som flytter inn dør mens faren er hjemme alene. Han er redd for at dattera hans blir knust når hun kommer hjem og får vite at katten er død så han tar med seg katten til dyrekirkegården. Jeg har selv katt og mens jeg leste boka så jeg ikke katten min på samme måte igjen. Forestilte meg hele tiden hvordan han ville være hvis han sto opp fra de døde. 


De dødes tjern av Bernhard Borge (André Bjerke). Det er min favorittkrim fra Norge og jeg har som tradisjon helt siden videregående lest den hver påske. Det er en god, gammeldags påskegrøss. Den har en god kriminalhistorie med noen svært uhyggelige overnaturlige elementer i seg som jeg elsker. Denne boka blir jeg aldri lei av. 


Veien av Cormac McCarthy er en bok som sitter godt støpt i sjela mi (hvis jeg har noen). Mange har hørt om den så jeg skal ikke si så mye om handlingen. Den er svært så deprimerende, tankefull, og mørk at denne kommer jeg aldri til å glemme. Jeg liker bøker som setter dype spor. 


Shantaram av Gregory David Roberts leste jeg nå i sommer og det er en vakker, vakker bok som er basert på livet til forfatteren som rømmer fra Australias mest bevoktede fengsel midt på lyse dagen. Han ender opp i India og der er det mye som skjer. Både på godt og vondt. En bok alle burde lese! Selv om den er tykk så er det verdt det. 


Klikk på bildet for å besøke Inas blogg.
Har du en favoritt forfatter(eller kanskje flere)? 
Min store forfatterhelt er Stephen King fordi jeg elsker skrivemåten hans. Han har en særegen måte å skrive på. Det er bisart, banalt, makabert og når jeg leser bøkene hans er det nesten som han er i samme rom som meg og forteller meg handlingen. Det føles ikke ut som om jeg leser. Andre favorittforfattere er R.L. Stine. Han leste jeg mye av før jeg begynte å lese noe av Stephen King. R.L. Stine er kanskje ikke et kjent navn, men hvis jeg nevner Grøsserne lyder det kanskje kjent? Det var en bokserie jeg var hekta på på 90-tallet og jeg gikk til og med i Grøsserklubben hvor vi fikk to bøker hver måned og annet kult stæsj. Andre jeg vil nevne i farta er Harlan Coben (master av twists and turns, Dean Koontz (jeg har lest fryktelig lite av ham idet siste, men jeg har savnet bøkene hans så jeg kommer til å lese mer av ham i fremtiden), Edgar Allan Poe (fordi han er så makaber og dyster), Karin Fossum (jeg blir stadig imponert over hennes psykologiske innsikt), Neil Gaiman (har bare lest Coraline og Kirkegårdsboken av ham), men likevel så likte jeg Kirkegårdsboken så godt at jeg fikk veldig lyst til å lese mer av ham, Mo Hayder (kanskje engelske svaret på Karin Fossum). Hun har også god psykologisk innsikt og kriminalromanene hennes er usedvanlig gode og mørke. Richard Laymon (ofte kalt B-versjonen av Stephen King. Bøkene hans skriver horror, men handlingene i bøkene hans kan være både usannsynlig og bisarre. Hvis man skal lese en bok av ham må man bare tolerere det som skjer og legge igjen logikken et sted. Det er det jeg liker med bøkene hans. Alt kan skje uansett hvor tåpelig det kan virke.) Roald Dahl (Heksene var en bok jeg leste om og om igjen da jeg var lita). Og andre jeg vil nevne i farta er Bram Stoke, Agatha Christie og Mary Higgins Clark. 


Er det en bok du lenge har tenkt at denne er virkelig god, skjønner ikke hvorfor ikke flere mennesker leser den? 
 Den første jeg kan komme på er Shantaram. Jeg vet den allerede har mange lesere, men den fortjener mange flere. Man får nesten lyst til å dra til India og leve i slummen for en stund bare for å oppleve hvordan det er. 


Er det noe du leser som du egentlig syntes er litt pinelig? Ikke vær flau del av dine guilty pleasure med oss, du er neppe alene om det. 
Jeg gremmes vel litt over noen bøker jeg leser. Jeg leser en god del urban fantasy/paranormal romance bøker som er beregnet for ungdom. Og hvis jeg leser slike bøker i all offentlighet er jeg vel litt redd for at andre syns at jeg kanskje er litt for gammel til å lese slike bøker og skulle heller ha holdt meg til vanlige romaner… Men urban fantasy/paranormal romance er noe jeg nylig har fått stor sansen for (ikke Twilight da, liker ikke vampyrer som glitrer). Men det er noe med ungdomsbøkene som har blitt til noe helt spesielt. Det virker som det er mer å velge enn da jeg var tenåring. Da var det jo Grøsserne. Husker jeg syntes det var litt vanskelig å finne andre bøker for meg da jeg var i den målgruppen så det er godt å se at bokutvalg for ungdom nå har blitt større. 


Har du et mål med bloggingen din? 
Målet mitt med bloggen er å få enda flere folk til å lese. Det er i hvert fall et håp jeg har. Inspirere andre til å lese. Prøve å få folk til å skjønne at lesing er gøy! Dessuten så liker jeg å skrive om bøker jeg har lest, og det er morsomt å legge vekt på bøker som er litt mindre kjent. Det blir jo litt kjedelig hvis alle leser de samme bøkene hele tiden. 


Har du noen gang plukket opp en bok fordi en annen bokblogger anbefalte den(hvis ja nevn gjerne en bok)? 
 Det må være Hush, Hush av Becca Fitzpatrick. Både norske og engelskspråklige bloggere har rost den opp i skyene. Det er en fantasybok for ungdom som har blitt kjempepopulær, og jeg ble jo selvfølgelig nysgjerrig på hva ”alle” snakket om. Og jeg har vel aldri i livet lest den om det ikke hadde vært for bloggere som har skrytt så mye om den. Det var ikke typisk min bok, men jeg likte den svært godt og jeg ser frem til å lese de to andre bøkene i seriene også. 


Bruker du ditt lokale bibliotek? Fortell oss gjerne hvorfor/hvorfor ikke. 
Jeg har vært svært sjeldent på mitt lokale bibliotek eller bibliotek generelt. Har vært der av og til for å lese til eksamen og slike ting, men må innrømme at jeg ikke har lånekort. For det første vil jeg jo eie bøkene jeg leser. Å gi fra seg bøker og gi tilbake bøker syns jeg er hjertekjærende. Og det andre er at jeg har litt angst over at jeg må levere inn bøkene innen en viss tid og det blir et slags ”press” på meg om at innen da og da må jeg ha lest ferdig bøkene. Det blir på en måte ”stressende”, men sikkert bare jeg som er sær. 


Del tre av dine blogg favoritter med oss. 
Mine tre favorittblogg er blogger som jeg har vært innom daglig over lengre tid. Jeg har mange engelske favorittbokblogger, men denne gangen velger jeg å trekke frem norske. 


Tones Bokside er en ikke en blogg, men en hjemmeside om bøker. Hun omtaler svært mange bøker fra Norske Serier, men også veldig mange andre serier og sjangre. Den andre er Siljes Skriblerier hvor det er mye snakk om mange urban fantasy bøker som jeg ofte blir spent på og vil undersøke nærmere. Mange spennende boktrailere finner hun også, og den tredje er Flukten fra virkeligheten – en bokblogg, hvor det legges ut bøker fra mange sjangre, mange gode boktips er det å få og der oppdateres det også hvilke ungdomsbøker som kommer ut her til lands. 

 Tusen takk for at du ville stille opp, Ina! Og du jeg syntes ikke vi skal skjemmes over å lese urban fantasy eller lignende ;)

5 kommentarer:

  1. Så flotte svar, Ina! (og takk for å bli nevnt, du er en av mine favoritter og :-))

    SvarSlett
  2. I dag er det heldigvis sånn at man kan få en sms et par dager før lånetiden går ut som minner deg på innleveringsdato. Fornye online kan man også. Det har skjedd store teknologiske framskritt innen bibliotek de siste årene. ;)

    SvarSlett
  3. Vårt bibliotek er ikke så moderne enda at det har sms-varsling, men fornye lån på nettet har vi muligheten til. Det er veldig kjekt :)

    SvarSlett
  4. Hei Mari! Har ikke vært så mye på nettet i dag, men takk for intervjuet :) Hyggelig å få være gjest her hos deg:)

    Og Elin: Jeg er veldig lite oppdatert angående fornyinger hos biblioteket for jeg er så sjelden der. Vil jo helst eie bøkene selv og ha mitt eget bibliotek;)

    Ps: Og jeg skal slutte å skjemmes over at jeg leser urban fantasy. Jeg lover:)

    SvarSlett
  5. Nok et fint intervju :) Hyggelig å bli bedre kjent med Ina.

    "De dødes tjern" er kjempebra. Så den norske filmen da jeg var i tenårene, og ble vettskremt. Det er en av de filmene som har skremt meg mest som ung, selv om den i utgangspunktet ikke gjør bruk av mange speielle effekter.

    SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.