RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

fredag 10. februar 2012

Diktsamling: Det brennende hjertet av Akiko Yosano


Denne lille boken med Japanske tanaka(kortere enn haiku) dikt kom jeg over i ungdomsavdelingen på biblioteket forrige gang jeg og eldstemann var innom for å låne bøker. Jeg leser særdeles lite dikt, men hvorfor ikke forsøke noe nytt for engangs skyld? Innenfor permene fant jeg noe jeg antar var svært så vovede dikt fra tidlig 1900-tallet, de var attpåtil skrevet av en kvinne! Man kan velge om man ønsker å lese diktene for seg eller se på de samlet som en liten histore. Diktene kan leses hver for seg eller sees på samlet som en slags fortelling. De falt i smak hos meg, dette var  noe nytt og spennende for en diktjomfru.

Etter et kjapt søk på Google fant jeg ut av at Akiko Yosano var en kontroversielle dikter og feminist i sin tid. Diktene i Det Brennende Hjertet er hentet fra en større diktsamling, den opprinnelige samlingen inneholdt ikke mindre enn 400 dikt. Kritikerne var ikke nådige da boken først ble utgitt, men leserne lot seg begeistre.

Her er en liten smakebit:

Søt, sørgmodig
som elskov fylt av
lengselssukk,
gradvis, ut av treets villniss
trenger månen fram.
Ordene er vakre og stemningsfylte, men tolkning av dikt er ikke akkurat min sterkeste side så jeg skal ikke begi meg ut på noen lengre avgrening men lar det bli med de linjene jeg her har skrevet her. En nydelig liten samling dikt.

Om bloggeren
Sommeren 2007 startet Mari bloggen Flukten fra virkeligheten. Mari elsker bøker(selvsagt!) og håper noe av sin leseglede kan smitte over på andre. Til daglig jobber hun på kontor.

8 kommentarer:

 1. Kult.. Ikke akkuratt den store dikt leseren selv.. Men blei litt nysgjerrig her, på og se hva det er for noe :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Sjekk biblioteket ditt, jeg tror den kan være vanskelig å få tak i på annet vis for den trykkes ikke lenger.

   Slett
 2. Dikt om lenselsfull elskov på ungdomsavdelinga? Høres 'verre' ut en vampyrsex -)
  Jeg skal også prøve meg på dikt iår, men sliter med å komme igang. Så kanskje denne er akkurat hva jeg trenger. Skal holde øynene åpne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hahaha, nå måtte jeg le. Samtidig som jeg leser din kommentar så poppet det en reklame opp på tv-skjermen fra Kondomeriet. De som har seg med vampyrer(ja, for alle vet jo at vampyrer finnes men at de må leve i det skjulte!) har vel egentlig neppe bruk for å handle der om man skal tro det som står skrevet i bøkene.

   Slett
 3. Spennende med dikt. Har ikke lest noe lyrikk siden jeg sluttet på skolen jeg... :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det hadde ikke jeg heller da jeg plukket opp denne boken :)

   Slett
 4. Fin smakebit på boka:) Dikt er ikke det jeg leser mest av heller. Men det er utrolig mye fine dikt der ute:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er det helt klart, Nina. Jeg kan så absolutt gjerne lese flere dikt, så lenge de faller i smak hos meg ;)

   Slett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.