RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

fredag 17. august 2012

Kort og godt: Tegneserieromaner(graphic novels).

I dagens utgave av "Kort og godt" serverer jeg korte anmeldelser av et lite knippe tegneserieromaner som jeg har lest. Leser du tegneserieromaner? Hvis ja, hva er det som appellerer til deg ved denne formen for roman? Hvis nei, hvorfor ikke?


For en tid tilbake laget jeg en videoblogg om mine favoritttegneserier(der kan dere se utdrag fra noen av bøkene jeg omtaler i dagens post, forresten). Det slår meg at ingen av bøkene jeg nevte har fått omtale her på bloggen, det fortjener de jo.Med egne øyne av Arne Svingen
Dette er en utrolig flott, norsk tegneserieroman for ungdom, men voksne kan fint også nyte både historien og de flotte illustrasjonene. Jim er popstjerne og dumme ting skjer som gjør at han velger å trekke seg litt tilbake, langt ut på landet ved sjøen. På stranden møter Jim en jente, hun er blind og aner ikke hvem han er, men lærer å se ham på en helt annen måte enn hva de fleste andre gjør. Jeg lånte boken på biblioteket, men et eget eksemplar må inn i stuen fordi denne boken er virkelig verdt å ha i samlingen. En hel rekke bokbloggere har allerede lest boken i forbindelse med en bokbloggturné i 2010, klikk her for å lese deres omtaler.


Zita the Spacegirl av Ben Hatke
Dette er rett og slett et herlig eventyr som passer for både barn og voksne. Zita og hennes gode venn finner en mystisk greie ute i naturen. Nysgjerrigheten tar overhånd og det viser seg at det er en portal, Zita klarer ikke å motstå fristelsen og hun trykker på den. Vennen forsvinner inn i en annen dimensjon og Zita kaster seg etter for å redde ham. På sin ferd møter Zita mange merkelige skapninger, noen gode og noen onde. Med sitt vennlige vesen vinner Zita over nye venner, det kan minne litt om Askeladden og de gode hjelperne i en litt annen setting. Illustrasjonene er flotte og fargerike. Boken anbefales på det varmeste fra meg, både til barn og voksne. Ny bok om Zita kommer i september, Legends of Zita the Spacegirl, og jeg er så heldig å ha fått lest den og den er like fin som den første.


Anya’s Ghost av Vera Brosgol
Vera Brosgol har en veldig god strek og historien hennes om Anya er både spennende og viktig. Vi møter Anya som bor i USA, men er født i Russland. Anya ønsker et vanlig liv, med venner og kjæreste, mens hennes snille mor forsøker å presse henne til å være sammen med den eneste russiske gutten på skolen. En dag faller Anya ned i et hull i en park, der møter hun et spøkelse. Da Anya blir reddet opp av hullet følger spøkelsesjenta med, hun blir fort Anyas aller beste venn. Brosgol har skrevet en spennende historie, men den er mer enn ren underholdning. Anya sliter litt med å finne seg selv, hun har en slags identitetskrise. Anya tilhører to ganske forskjellige kulturer som hun blir litt midt i mellom. Det du ser på overflaten er ikke nødvendigvis mer enn et maskeradespill når du dykker under overflaten. Jeg vil lese mer av Vera Brosgols streker! Julie har skrevet en fin omtale av boken, les den gjerne.


Flight 1 og 2
Dette er bøker hvor det har blitt samlet en rekke korte historier fra forskjellige tegnere, kanskje er morgendagens store tegner blant tegnerne som har bidratt? Det er en ting som alle de små historiene har til felles, de handler alle om flyving på en eller annen måte. Bøkene har virkelig noe for enhver smak, og jeg vil faktisk si at er et en god erstatning for såkalte coffeetable books. Her er det noe for enhver smak og man vil få innblikk i en rekke forskjellige måter å tegne på. Jeg forelsket meg totalt i disse samlebøkene og skal kjøpe meg resten av serien. Bøkene var det Astrid Terese som tipset meg om, Julie har forresten omtalt den første boken så kikk innom der for en mer fyldig omtale.

Er det noen andre som har omtalt bøkene så si gjerne i fra så skal jeg legge inn en lenke til omtalen her.

Selv om det snart er helg så betyr ikke det at det er stille på denne bloggen, i morgen skal dere få bli bedre kjent med Balder fra Balders bokblogg og på søndag er det selvsagt tid for smakebiter igjen.

God helg, alle sammen! Trekningen av jubileumskonkurransen blir offentliggjort på mandag, forresten.


Om bloggeren
Mari elsker bøker(selvsagt!) og har blogget her siden sommeren 2008. Hun håper noe av sin leseglede kan smitte over på andre.
Det er ikke bare bøker som Mari er lidenskaplig opptatt av, hun er en nysgjerrig sjel og hva er vel en mer naturlig for en nysgjerrigper enn å beskjeftige seg med slektsgranskning? Barns sikkerhet i bil er et annet tema som ligger hennes hjerte nært og Mari står bak den prisbelønnende bloggenSikring av barn i bil.
Til daglig er Mari småbarnsmor(kanskje kan hun kalles en mammablogger?) og ansatt på kontor i et elektrikerfirma.

13 kommentarer:

 1. Wow, har ikke lest noen av disse. Den eneste jeg hadde hørt om før, eller sett coveret på er Anya's Ghost. Jeg tror jeg kunne tenke meg å lese flere av disse? Selger de dem i vanlige bokbutikker eller må du et spesielt sted for å få tak i dem? Syns spesielt at Flight og Med egne øyner så spennendes ut.

  Selv har jeg bare lest noen Batman tegneserier, Avatar oppfølgere (som i tegneserien til Nickelodeon) og en helt ny en jeg ble anbefalt med navn Morning Glories. Den siste handler om en gjeng med ungdom som begynner på et topphemmelig internat. Alt er ikke som det skulle vært, og lærerne er skumle folk som prøver å drepe elevene ved flere anledninger. Den er litt creepy men også ganske interessant, hehe.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har kjøpt mine fra The Book Depository, men Med egne øyne kan du nok finne i bokhandelen(eller på biblioteket).

   Tusen takk for nye tips, Elena :) Avatar kjenner jeg så vidt til fra tv'n.

   Slett
  2. Da skal jeg gå og snoke i bokhandlene her i BErgen. Har en anelse om hvor de kan selge den. :-D

   Slett
 2. det har aldri falt meg inn å lese graphic novels, men eg skjønner nå at det må revurderes ;) anya's ghost ble eg veldig nysjerrig på :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er fin. Det finnes graphic novels for enhver smak, noen basert på vanlige romaner og andre er kun laget som graphic novels.

   Slett
 3. Jeg har lest tegneserien "Fabel", likte den veldig godt :p

  SvarSlett
  Svar
  1. "Fabel" har jeg hørt skal være bra, den skal jeg kikke på, garantert :)

   Slett
  2. Det burde du! Den var/er med i "Nemi", det var slik jeg kom over den. Den er kjempespennende!

   Slett
 4. Helt ukjente tegneserier for meg alle sammen. Så hvorfor leser jeg ikke tegneserier? Interessant spørsmål! Jeg leser tegneserie-striper da, i avisa, hver dag. Nemi er favoritten med Zitz hakk i hæl. Tommy&Tigern, også stripe, blir lest når jeg kommer over dem.
  Tror jeg ikke leser tegneserieblader fordi det går for fort.. rett og slett. Leste masse tegneserier da jeg var barn og ung, nå blir det kun striper. Dessverre...

  SvarSlett
  Svar
  1. Graphic novels er ikke helt det samme som tegneserier, det dreier seg ofte om avsluttende historier i motsetning til tegneserier som f.eks. Donald, Fantomet og lignende. Det er romaner, som fortelles ofte like mye ut i fra tegningene som tekst(begge deler ofte like viktig for formidlingen).

   Jeg anbefaler deg å prøve :D

   Slett
 5. Kjell (Kontoret) og Rocky (på svensk) er favorittene :) Graåhic novels har jeg ikke så god peiling på, desverre. Men veldig spennende de du nevner. "Rekrutten" er en ganske tøff tegneserie, basert på ungdomsbøkene. Veldig kult at du løfter frem litt fra denne sjangeren også :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Karete :) "Rekrutten" tror jeg ikke at jeg kjenner til, så den må sjekkes ut.

   Slett
 6. Oj, her var det mange tegneserieromaner jeg ikke hadde hørt om. Takk for gode tips! :) Flight så faktastisk fine ut, så de skal jeg ihvertfall sjekke ut!

  Før leste jeg veldig lite tegneserier, men jeg må si at interessen har tatt seg opp noe veldig. Siden jeg ofte får dårlig samvittighet av å lese vanlige romaner når jeg går på skolen, så blir det litt tegneserier på kveldene (prøver å snike meg unna samvittigheten) :) Både Fables og Buffy er de store favorittene når det kommer til serier, men jeg liker også Batman og The Walking Dead. Ellers kan jeg anbefale Maus, Sin City, Watchmen og Big Questions. De neste på leselisten min må nok bli Habibi og The Sandman :)

  Og foresten: takk for hyggelig kommentar på bloggen min :)

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.