RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

mandag 20. august 2012

Misfornøyd mandag: En lite sympatisk shopoholiker får høre det!

Det er nå over tre år siden jeg leste En shopoholikers hemmelige drømmeverden av Sophie Kinsella og den dag sliter jeg med å forstå hvordan denne serien kan ha blitt så utrolig populær. Hva er det kvinner(og menn) ser i den svært så usympatiske og materialistiske Rebecca Bloomwood?Grunnen til at jeg tar opp dette akkurat nå er delvis fordi jeg er on a roll når det gjelder å kritisere ting og tildels fordi jeg så igjennom gamle anmeldelser her på bloggen og kom over denne boken. Hva i alle dager er det som gjorde Kinsellas Shopaholic-serie om den egoistiske, grådige, materialistiske og mindre smarte Rebecca(Becky) Bloomwood så utrolig populær? Hva er det ved denne Becky som tiltrekker seg lesere? Jeg vil gjerne høre hva du mener i kommentarfeltet, jeg vet det er mange som digger denne serien. Selv kan jeg bare fortelle dere hvorfor jeg absolutt ikke liker den.

Luksusfellen
I mai 2009 lyttet jeg til den engelske utgaven av den første boken i denne svært så populære serien, det eneste jeg mener gav historien verdi for min del var at jeg A) Fant en svært begavet lydbokoppleser, hadde det ikke vært for henne hadde iPoden gått i veggen i ren frustrasjon over Miss Bloomwoods evene til å opprette holde sin idiotiske livsstil mot bedre viten, B) Kinsella gjorde en skremmende god jobb med å skildre hvordan enkelte i dagens samfunn er sykelig materialistiske(les: Luksusfellen) og totalt blinde for at ting får konsekvenser(type: Jeg har ikke åpnet denne regningen ergo den eksisterer ikke). Altså det er ikke skrivestilen til Kinsella som irriterer meg, men hovedpersonen i serien.

Miss Bloomwood bør få behandling
Du trodde jeg kanskje jeg var ferdig med å slakte stakkars Miss Bloomwood, vel da får du tro om igjen. Rebecca er ikke bare naiv, materialistisk og blind på begge øynene, hun er i tillegg en lystløgner. Da jeg lyttet til boken så hadde jeg et håp om at denne damen skulle få hjelp, jeg mener hun har seriøse problemer og at kreditorene snart vil slå henne personlig konkurs. Dette er ikke gøy, vi ler ikke av folk som har havnet i luksusfellen, vi håper noen klarer å pense de inn på riktig spor før det er alt for sent.

Standstill
Når jeg leser en bok opplever jeg ofte at historiens hovedperson har endret seg noe, dette mener jeg er en logisk konsekvens av utfordringene han eller hun har vært igjennom i løpet av bokens 300 sider. Derfor hadde jeg en slags innebygd forventning til at også Becky Bloomwood skulle se lyset in the end. Men neida, hun turet i vei som om alt var aokei. Kredittkortet gikk så varmt at det var et under at det ikke endret form til en seig klissete guffe. Ok, så er det kanskje realistisk at enkelte mennesker faktisk ikke tar lærdom av sine opplevelser, men for meg var dette en frustrerende opplevelse.

Resulterer handlemanien aldri i alvorlige konsekvenser for heltinnen?
Serien i sin helhet kan jeg ikke uttale meg om, men jeg har mine mistanker om at godeste Becky i svært liten grad utvikler seg. Hvorfor har jeg denne oppfatningen? Jo den er blant annet basert på forfatterens eget utsagn, i et intervju gjort etter hennes 9de(og forløpig siste boken) om Becky hvor hun på spørsmål om det blir flere bøker i serien svarer: "..but down the line Becky will return. She will have her Visa card in her hand."...

Har du lest Shopoholiker-serien?
Er du fan så kom med din beste forsvarstale for kjære Becky. Likte du ikke serien/boka så fortell gjerne hva det var som hindret deg fra å like den.

Lyst til å lese flere surmulende innlegg?
Ta gjerne en titt noen av de andre Misfornøyde mandagsposter jeg har skrevet:

Om bloggeren
Mari elsker bøker(selvsagt!) og har blogget her siden sommeren 2008. Hun håper noe av sin leseglede kan smitte over på andre.
Det er ikke bare bøker som Mari er lidenskaplig opptatt av, hun er en nysgjerrig sjel og hva er vel en mer naturlig for en nysgjerrigper enn å beskjeftige seg med slektsgranskning? Barns sikkerhet i bil er et annet tema som ligger hennes hjerte nært og Mari står bak den prisbelønnende bloggen Sikring av barn i bil.
Til daglig er Mari småbarnsmor(kanskje kan hun kalles en mammablogger?) og ansatt på kontor i et elektrikerfirma.

10 kommentarer:

 1. aldri lest og vil aldri lese disse bøkene ;) kanskje språket er knall, men handlingen virker avskrekkende og fordummende nok til å styre unna tenker eg

  SvarSlett
  Svar
  1. Og her kommer jeg og gjør intet annet enn å nøre oppunder forestillingen du allerede har om denne serien :)

   Kanskje kommer det en blodfan av serien med en så god forsvarstale at du lar deg overbevise til å forsøke deg? Aldri, si aldri er det jo noe som heter. He he ;)

   Slett
 2. Jeg har ikke lest denne serien, eller sett filmen(e?). Har på ingen måte fristet meg, jeg synes ikke det høres særlig feelgood ut å lide av "shoppegalskap"... Jeg ante ikke at det har kommet hele 9 bøker i serien, jeg trodde (som deg) at serien måtte dreie seg om en form for dannelsesreise der hun får hjelp til slutt. Men ok, ikke det, nei... :)

  SvarSlett
 3. Jeg er shopoholicer-fan! I alle fall likte jeg veldig godt de tre bøkene i serien jeg har lest.

  Deilig lett underholdning med massevis av humor. En sympatisk hovedperson vil ikke nødvendigvis bety en god bok, eller omvendt.

  Neida, hennes livsstil er ikke å anbefale, men man kan jo til dels kjenne seg igjen... ;-) Stor litteratur er det dog ikke, men man trenger da vitterlig litt lettbent underholdning innimellom slagene. Sophie Kinsella har pennen i sin makt, hun evner å skrive godt selv om hennes bøker (med rette) går rett inn i chic lit-genren.

  SvarSlett
 4. Helt enig med Ellikken. Jeg er også Shopoholiker-fan og har lest alle bøkene, jeg håper til og med at det kommer flere. Jeg syns det er befriende herlig å lese en slik bok iblant, slippe å hverken tenke eller analysere, bare kose seg. Selvfølgelig har jeg tenkt at Rebecca er langt utpå viddene iblant, men jeg syns i det store og hele at det er god underholdning :)

  SvarSlett
 5. Guuud vilken fin blogg du har! Älskar färgen lila! Så vackert!

  SvarSlett
 6. Jeg har ikke lest disse bøkene, har ikke vært fristet en gang. Jeg er enig med Elikken og Anette at man trenger litt lett underholdning i blant, men jeg tror ikke overforbruk og shopping er min stil til lett underholdning :-)

  SvarSlett
 7. Jeg liker shopoholiker-bøkene godt, og vil absolutt anbefale dem til lesere som liker lett underholdning - her er både romantikk og komikk! Bøkene er nok litt variable i kvalitet, eller skal vi si at det varierer hvor gode plottene er, og ideen har kanskje blitt trukket utover i mange nok bøker nå? (Jeg har lest alle sammen).
  Jeg er ikke spesielt interessert i shopping - kanskje nettopp derfor kan jeg sitte å riste oppgitt og bedrevitende på hodet av alt Rebecca får seg til å kjøpe - hun går jo i absolutt alle feller som handelstanden legger ut!
  Bøkene oppfordrer jo ikke til at alle skal shoppe som gale - det er heller slik at bøkene viser oss hvor latterlig, unødvendig og syk mye av shoppingen er blitt.

  SvarSlett
 8. Eg har lest 6 Shopoholiker-bøker og sett filmen, men det er ikkje noko eg kan tenka meg å ha i bokhylla. Bøkene er grei tidtrøyte, og ein slepp å tenke når ein les, men fytti så irriterande Rebecca Bloomwood er!

  Enig med Randi. Bøkene viser klart korleis me ikkje skal gjera i forhold til shopping.

  Eg var ikkje klar over at det var skrevet 3 bøker til med Rebecca i spissen, og tviler på at dei kjem over dørstokken min.

  SvarSlett
 9. Jeg liker den serien, jeg. Jeg husker så godt den gangen jeg leste den første boken, jeg lo og lo og familien min trodde det hadde klikket for meg.

  Jeg ser poenget ditt, og når sant skal sies så er det ikke så mye endring utover serien, den har stagnert ganske mye.

  Men, jeg synes kanskje forfatteren setter litt pekepinn på hvordan noen mennesker er flinke til å resonnere seg til frem til en gyldig begrunnelse om hva de har tenkt å gjøre. Det er jo noe kanskje de fleste som feks vi som elsker bøker, "jo, jeg har allerede femti uleste bøker hjemme, men denne er jo en klassiker så denne kan jeg kjøpe, den er jo nesten gratis". Rebecca gjør dette på en ekstrem måte, som ikke er sunt og jeg forsvarer ikke hennes levemåte (som også inkluderer en mann som alltid rydder opp). Jeg er forøvrig utdannet økonom og er egentlig ganske opptatt av personlig økonomi og ikke minst kvinners økonomi og rettigheter, likevel må jeg si at disse bøkene er underholdning. De blir for ekstreme til å bli tatt seriøst (det er for mange tilfeldigheter til at bøkene i det hele tatt kan bli tatt for å være realistiske).

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.