RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

lørdag 27. april 2013

Skyggen over steinbenken - En smakebit på søndag

Maria Gripe er et navn veldig mange har et forhold til, dessverre er jeg ikke en av de mange. Derfor plukket jeg med meg en av ungdomsbøkene hennes da jeg var på Bokmarked på torsdag. Boken som fikk være med meg hjem er den første av fire bøker i Skyggeserien og den heter Skyggen over steinbenken.


Forsiden forestiller et mystisk bilde som bokens
hovedpersonen, Berta, finner i et familiealbum.


Sverige

I bøkenes verden har jeg altså tatt turen til Sverige, jeg har snart vært der i ett år alt. Jenter har ikke stemmerett, det er vanskelig for de å ta høyere utdannelse og de skal selvsagt være sin mann underdanig  Fordi tiden jeg har reist tilbake til er tidlig på 1900-tallet, da jeg åpnet boken var jeg tilbake i 1911, nå har vi feiret nyttår og er inne i vinteren 1912. Det er utrolig fascinerende å lese om en tid som er så nær, men samtidig så fjern med tanke på alt som har skjedd på disse vel 100 årene.
Hun trodde for eksempel at alle forbudte ting bare kunne skje etter et bestemt klokkeslett. Og absolutt etter mørkets frembrudd, aldri i dagslys. Roland fikk ikke lov til å være alene med Carolin om kvelden - det var han naturligvis likevel. Midt på dagen derimot, da gjorde det ingenting, da kunne de ble overlatt til seg selv i hele huset i flere timer.

100 år

Selv hadde jeg en oldemor som var født i 1911. Hun døde for snart to år siden, og hadde rukket å være 100 år i noen måneder. Heldigvis fikk hun være klar i toppen alle årene hun levde, og husken hennes var helt utrolig. I løpet av årene hadde jeg mange fine samtaler med min oldemor, jeg elsket å høre historier fra da hun var ung. Fra hun var 14 år gammel arbeidet hun som tjenestepike, nettopp dette er en av grunnene til at jeg tar meg i å tenke på henne mens jeg leser. Det er helt utrolig å tenke på hvilken utvikling de som ble født på den tiden faktisk har fått med seg. Ganske fantastisk! 

Hun ble opprørt over at det i byen vår fantes et gymnas for gutter, men bare en pikeskole for oss. En regnet altså ikke med at jentene kanskje ville studere videre ved universitetet. I så fall måtte vi leie hybel og gå på skole i Stockholm eller en annen by der det fantes gymnas for piker.
Jeg er evig takknemlig for alle de kvinnene som har stått på og kjempet oppigjennom årene(noen steder pågår det fortsatt) for alt det jeg og mange andre jenter/kvinner med meg nå tar som en selvfølge i 2013.
Har du lest noe av Maria Gripe?Svensk, dansk, finsk eller norsk blogger? Alle er velkomne til å delta(eller bare lese om man heller vil det) på denne ukentlige bloggutfordringen . Oppdag spennende bøker og finn nye bloggfavoritter.

Hvordan delta på en "En smakebit på søndag"?
 • Skriv et innlegg på din blogg hvor deler noen valgfrie setninger fra en bok. Vennligst ingen spoilere. Legger du inn linken til ditt innlegg i linkefunksjonen her får du besøk av andre "En smakebit på søndag"-deltakere/lesere.
 • Du behøver ikke å følge noen fast formel på innleggene dine, her er det bare å slå seg løs :) 
 • Twitrer du postene dine så kan du gjerne bruke samme hastag som meg: #smakebit.
 • Denne utfordringen er inspirert av den engelske bloggen Should Be Readings faste utfordring Teaser Tuesday
 Loading InLinkz ...26 kommentarer:

 1. Har ikkje lese noko frå Skyggeserien, men hugsar godt eg hørte "Tordivelen flyg i skyminga" som hørespel på radioen som liten. Hugsar lite av handlinga, men syns det var veldig skummelt... Og så har eg lese "Pappa Pellerins datter", synes å hugse at eg likte den, men at den var litt trist...?

  SvarSlett
 2. Skygge-serien var en stor favoritt da jeg var liten og tenåring. Den hadde stor påvirkning på meg og måten jeg skrev historier på husker jeg. Maria Gripe er så flink med det mytiske. Det tiltrekker meg. Første bok har jeg lest to ganger og de to andre en gang. Den siste har jeg aldri lest;-o Kunne LETT tenkt meg å lese alle nå. Men man må jo prioritere. Jeg hadde tre av bøkene som jeg kjøpte på Mammut da jeg var sytten men ga de bort. Jeg angrer litt nå. Jeg kunne jo kjøpt den siste først og lest i det minste... Kos deg med Skygge-serien, Mari: den er GOD! :-D Ps. Husker godt fremsiden av boken der og hvordan forfatteren skriver om skyggen til fotografen som er med på bilde.

  SvarSlett
 3. Jag har läst fem-sex stycken, men jag är faktiskt ingen stor fan. Annars är hon väldigt hyllad i Sverige och kom tvåa på min lista av författare som nutida barnboksförfattare hade som favoriter som små. (Se http://www.boktjuven.com/2013/04/vilka-bocker-tyckte-barnboksforfattarna.html)

  SvarSlett
 4. Jag läste det mesta av Maria Gripe när jag var ung, jag älskade de böckerna :)

  SvarSlett
 5. Så heldig du er som fant disse bøkene. Har ikke lest noe av henne. Men de er viktig dokumentasjon over en tid som var. Fint innlegg.

  SvarSlett
 6. Maria Gripe har jeg ikke lest noe av. Denne serien høres fin ut. Jeg har selv en farmor som har blitt 94 år, og det setter ting i litt perspektiv når jeg leser fra tidlig på 1900 tallet. Takk for supert lesetips!

  SvarSlett
 7. Jeg har bare lest en bok eller to, tror jeg . Men det er, som du sier, en fin (og viktig) dokumentasjon over en annen tid!

  SvarSlett
 8. Jeg las mye av Maria Gripe da min eldste datter var tenåring, for dette var hennes favoritter. Tenker det er på tide å "repetere" litt av henne. Ha en fin søndag, Mari.

  SvarSlett
 9. Maria Gripe tillhörde de författare som jag läste när jag var liten. Vita Stenen som gick på TV var jag helt fascinerad av!

  SvarSlett
 10. Bøkene til Maria Gripe er - magiske for meg : )
  Takk for fine smakebiter - får lyst til å lese bøkene hennes igjen nå i voksen alder. Er spent på den leseopplevelsen :)

  SvarSlett
 11. Jeg grøsser fortsatt når jeg tenker på Tordivelen flyr i skumringen! den skremte meg virkelig...

  SvarSlett
 12. Maria Gripe har jeg ikke lest, men det fikk jeg lyst til å gjøre noe med nå!
  Takk for veldig fin smakebit :)
  Ønsker deg en glad søndag!
  Pia

  Og til dere andre: Jeg kommer tilbake til dere med kommentarer etter jobb i kveld :)

  SvarSlett
 13. Blir nesten flau her.. Aldri hørt om Maria Gripe.. Men blei litt nysgjerrig her :)

  Åhh hørtes utrolig koslig ut med oldemoren din.. Hadde selv bestefaren min som døde for noen år siden 95 år gammel.. Men selvom han var frisk å alt..Så var jeg for ung til å interessere meg for å spørre om hvordan livet demmes var dengangen.. Så misunner deg at du har fått mange spennende historier ut av det :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker historien utrolig godt, så ikke stryk den av nysgjerrighetslista, Line :)

   Sånn er det noen ganger, leit men ikke mye en kan gjøre med det. Jeg prøver å huske på å snakke med alle mine gamle slektninger for å få bevart noe for fremtidige generasjoner i familien.

   Slett
 14. Nei, jeg har ikke lest noe av Maria Gripe i det hele tatt, og har dermed ikke noe forhold til henne. Men jeg har fått med meg at hun er elsket av mange. Takk for smakebiten. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er enda ikke for sent, Julie. Jeg er straks ferdig med denne boken, har ingen kvaler med å anbefale den videre.

   Slett
 15. Har heller ikke lest noe av denne forfatteren:) Min mormor var også født i 1911 og jeg husker godt de stundene på kjøkkenet hennes hvor hun fortalte fra hun var ung,hun begynte som hushjelp hos en enkemann som hadde en datter og det oppstod søt musikk mellom dem og de ble gift og fikk to jenter, min mor er yngst av dem. Maria Gripe fikk jeg lyst å lese så tusen takk Mari for supert tips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å vite historien om hvordan besteforeldrene dine møtte hverandre. Akkurat det kan jeg ikke huske at jeg spurte min oldemor om, dessverre.

   Boken kan helt fint leses av unge som de voksne, kanskje tar man med seg litt forskjellige ting fra historien? Selv liker jeg selve plottet, men også beskrivelsene av samfunnet på den tiden, relasjonene i familien, forholdet mellom de "fattige og de rike" og voksne mellom barn.

   Slett
 16. Har hørt mye om disse bøkene og forfatteren, men faktisk ikke lest de. Takk for smakebiten og påminnelsen om denne forfatteren! :)
  Forsøker å legge til min smakebit men det går ikke å få inn bilde i InLinkz... :(
  (Bare jeg som har problem?)

  SvarSlett
 17. Jeg holder på med denne boken nå faktisk:) Måtte lete ei god stund for å finne den, men fant til slutt et eksemplar på Finn! Har stor sans for boka så langt. Tenker å lese hele serien etter hvert:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy, May Brit :) Jeg er fristet til å kjøpe alle fire bøkene gjennom Bokklubben. Selv har jeg 20 sider igjen også har jeg ikke neste bok for hånden, krise!

   Slett
 18. Anja Skovly Freberg29. april 2013 kl. 13:10

  Maria Gripe var en av mine favoritter da jeg gikk på barneskolen. Jeg startet å lese Agnes Cecilia - En Selsom Historie som er en spøkelsesfortelling om en ung jente som flytter med familien inn i en gammel leilighet. Men hun opplever merkelige ting der, og begynner å jakte på historien til de som bodde der for å finne ut hvem gjenferdet er. Jeg leste litt av den høyt for klassen min, husker at alle var så stille at du kunne høre en nål falle, det var så spennende.

  Det hadde vært ekstra gøy om du nevnte mer om hva slags type bøker Skyggeserien er - de er jo veldig spennende og mystiske, som alle Maria Gripe bøkene har de litt "mørke" i seg. Jeg ville sammenliknet dem med Den Hemmelige Hagen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anja, Omtale av boken kommer til neste uke og da skal jeg skrive mer om boken. Jeg kan jo ikke røpe alt i smakebiten ;)

   Så hyggelig å høre at du har gode minner fra Maria Gripes fortellinger. Jeg gleder meg til å kunne introdusere mine egne barn for bøkene hvis de er interessert når de er gamle nok. Den hemmelige hagen er veldig fin, og jeg er enig med deg. Det er litt i samme gaten med mysteriene.

   Slett
 19. For meg handler Maria Gripe om barndom- og ungdomstida mi og er sterkt knyttet til identitet. Det er bøker som nok ikke tåles og leses på nytt fordi de er så knyttet til hvem jeg var den gangen. Nå ville jeg sikkert hengt meg opp i språklige detaljer, komposisjon osv., men den gangen var det en skikkelig stor stemningstrip som fant skikkelig gjenklang i sjela mi. Mmmm....fint var det.

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.