RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

tirsdag 6. august 2013

Bokanmeldelse: Elefanten i rommet av Kari Saanum

Noen ting må man holde tett om, selv om skammen omtrent ikke er til å bære. For hva vil skje dersom familiens hemmelighet kommer ut?
Kaia er ensom, bestevenninnen har fått seg kjæreste og har ikke tid til andre mennesker i sitt liv akkurat nå. Heldigvis tramper Isabell inn i Kaias liv, Isabell er tilsynelatende ikke redd for noe, og hun vil gjerne være venn med Kaia. Problemet er den store, grå elefanten som så ofte kommer i veien for vennskapet deres.
Hvor kommer mitt eksemplar av boken fra?
Boken ble lånt på mitt lokale bibliotek på lørdag. Jeg tenkte jeg skulle raske med meg en, for meg, helt ukjent bok, og lese den. Valget falt på denne 96 sider lange korte romanen på vers av Saanum.


Lettlest bok, vanskelig tema

Kari Saanum har allerede med overskriften implisert at hovedpersonen Kaia er preget av noe som ikke skal snakkes om. Elefanten er et hinder i mange situasjoner, både i Kaias forhold til sine foreldre, og hennes nærmiljø. En må trå varsomt skal man klare å snike seg forbi den digre elefanten.

Temaet boken tar for seg er alkoholisme i hjemmet, det vonde og hemmelige som ties ihjel. Hva vil skje den dagen noen ikke lenger orker å bære på familiens hemmelighet? Som en motvekt til hovedpersonen Kaia, som er ensom, stille og usikker, introduseres leseren for Isabell. Isabell er uredd og sosial av seg, hun ser Kaia og bryr seg om henne. Saanum viser med Isabell hvor viktig det er å se andre mennesker. For å bli kjent med andre må man vie tid til dem, er det en som kanskje oppfører seg litt noe underlig kan det være at man med tid ser at det finnes en bakenforliggende årsak.

Budskapet om å gi andre tid og støtte slik at de kanskje åpner seg og forteller om sine problemer er godt og viktig. Saanum lykkes med å belyse hvordan et ungt menneske kan ha det i et alkoholisert hjem, og hvilke byrder personen bærer med seg, et ungt menneske med en gammel sjel.


Sammen, men intet samhold

Kaia vokser opp hos sine foreldre, men de voksne befinner seg på en annen planet. Den ene har tatt rollen som barn, den andre som beskytter. Det er vanskelig å ikke bli berørt av måten Kaia avvises på av hensyn til den i familien som til enhver pris må skånes for omgivelsene, som må beskyttes mot seg selv og andre. Her er en smakebit fra en episode hvor Kaia finner moren gråtende på kjøkkenet:


"Hvorfor gråter du da?" sier Kaia.
"Kan du ikke si det?"
"Det er ingenting," sier mamma igjen.
"Er det pappa?" spør Kaia.
"Ikke bry deg!" roper mamma.

Det er som om hun har kastet kaldt vann
i ansiktet på Kaia.
Alt inni Kaia fryser til is.
Hun føler ingenting.
Munnen er zippa.

Alkoholisme

Sykdommen blir aldri unnskyldt eller forklart med en episode i boken. Det kan være lett å falle for fristelsen for å gi leseren sympati for hvordan den syke har havnet i en ond sirkel. Man kan ane at det er noe som ulmer i fortiden, men det er bare som en antydning. Det er viktig at sykdommen står på egne ben, personen som er syk bør få hjelp, ikke syes puter under armene på fordi det er synd på vedkomne. Hjelp, og hjelp til selvinnsikt, er ikke å skåne den syke fra omverdenen eller å tie ihjel det som er skamfullt. Hovedfokus i fortellingen er på Kaias oppvekst, slik det bør være.

Korte vers


Som man kan se i sitatet er det korte avsnitt i denne boken, små vers og enkelt språk. Det enkle språket er kanskje ikke så spennende, men noen ganger kan faktisk tekster med enkelt språk slå kraftig fra seg. I bokens siste sider, hvor fortellingen har sin dramatiske topp, forsterker språket alvoret i situasjonen.

Slutten var ganske åpen. Kaia har vokst seg noe tryggere på sine omgivelser og man kan ane konturen av hvordan fremtiden kanskje kan fortone seg for henne. Allikevel jeg tok meg selv i å ønske at forfatteren skriver en bok til om Kaia og Isabell.


Anbefales til de som vil ha, eller kjenner noen som har behov for, en lettlest ungdomsroman med mening og til den som liker bøker som tar for seg ungdommer som har en vanskelig oppvekst. Man kan også håpe at boken finner frem til lesere som kan finne støtte i teksten.

Boken er forresten utgitt med støtte fra foreningen "Leser søker bok", en forening som arbeider for at alle skal ha tilgang på gode bøker.

10 kommentarer:

 1. Spennende. Jeg opplever at noen ganger kan verseformen være med og forsterke et vanskelig tema. Det er som om formen gjør at vi som lesere kommer så nært. Ellen Hopkins er helt fenomenal på dette - noen ganger bruker hun enkle vers (slike som i eksempelet ditt), andre ganger er det mer eksperimentelt. Noen ganger lyrisk og vart, andre ganger hamrer hun det inn i deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for fin kommentar, Silje. Jeg har faktisk ikke fått med meg at Hopkins skrev på vers før nå. Etter at jeg leste denne boken satt jeg meg ned og kikket på en Goodreads-liste som bestod av romaner skrevet i versform, der dukket flere av Hopkins bøker opp. Jeg skal virkelig forsøke å få med meg en av hennes bøker i år.

   Årsaken til at det ikke er så store variasjoner i Saanums tekst er nok fordi teksten skal være tilgjengelig for de som ikke er så lesesterke. Det er virkelig flott at "Leser søker bok" holder fokus på å gjøre bøker tilgjengelig for alle.

   Slett
  2. Det er kjempebra at de fokuserer på det.

   Slett
  3. http://siljeblomst.wordpress.com/2012/10/01/kjaere-ellen-hopkins-du-gjor-det-ikke-lett-for-karakterene-dine-eller-omtale-av-burned-om-du-vil/

   Jeg anbefaler Burned av Hopkins (det er den eneste jeg har lest så langt, men så utrolig god!).

   Slett
  4. Ja! Den vil jeg lese, jeg har lest omtalen din tidligere kom jeg på. Jeg har bare ikke fått suset meg til å legge igjen en kommentar.

   Slett
 2. Ser ut som en bok jeg vil like. :) Takk for omtalen! Tror jeg skal ta med meg den hjem fra jobb idag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er veldig lettlest og grei, så den er lest i løpet av kort tid for en som ikke har lesevansker. Gleder meg til å høre hva du syntes om boken, Nina.

   Egentlig burde jeg vel formulert omtalen min litt annerledes, den er kanskje ikke så tilgjengelig for de som boken er skrevet for :)

   Slett
 3. Denne virket kjempe interessant, den kunne jeg tenke meg å lese :D Liker måten du skriver på det er oversiktlig og ryddig!

  Forresten så har jeg en konkurranse på bloggen nå hvor premien er 2 bøker, kanskje du ønsker å delta? :) Uansett så liker jeg bloggen din og den er helt knall :D

  http://dreamden.blogg.no/1375884107_konkurranse__vinn_mor.html#comment

  SvarSlett
 4. Kjekt å få med seg denne boken!:) Den skal jeg notere meg bak øre:) Takk for tips og masse god informasjon om boken. Likte at den er lettlest:)

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.