RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

søndag 4. mai 2014

Du skal ikke stjele - En smakebit på søndag

I dag vil jeg bruke smakebiten til noe fornuftig, nemlig kampen mot det onde eller plagiat av andres bloggtekster om du vil.Uansett om man tilhører en trosretning eller ikke så vet ALLE at man IKKE skal stjele. Det budet står relativt høyt på enhver stentavle. Alikevel er det mange som gjør det, spesielt på Internett. Alt som ligge på nett er det fritt fram å "låne" - finneren er vinneren, kan det virke som noen mener.

Når man først oppretter en blogg så skulle en tro at det var fordi man har mye på hjertet, noe man brenner skikkelig for som man har lyst til å formidlere videre til andre. Man legger ned veldig mye arbeid for å bygge opp bloggen og det tar mye tid å jobbe med hvert eneste innlegg.

Sitat fra Beathes bokhylles innlegg "Når noen syntes det er greit å stjele..."

Tidligere denne uken fant jeg ut av at min anmeldelse av Graceling var plagiert. I den forbindelse gjorde jeg noen søk på populære innlegg/bøker som jeg har anmeldt her på denne bloggen. Copyscape heter nettsiden jeg benytter til disse søkene, en annen måte du kan sjekke dette på er ved å Google deler av teksten fra blogginnleggene du vil sjekke. Uansett, jeg kom da over enda en blogger som hadde kopiert meg, denne gangen var det anmeldelsen min av The Host som var blitt stjålet. Ingen av bloggerne hadde kreditert meg, ingen hadde spurt meg om å få bruke mine bloggposter. Den slags er ulovlig, det er brudd på lov om opphavsrett til åndsverk. Jeg blir forbannet av slik oppførsel, og jeg blir faktisk lei meg. Vet disse personene hvor lang tid det tar når man først skal lese boken for deretter å samle tankene til en fornuftig anmeldelse?


Jeg er irritert fordi jeg bruker veldig lang tid på å skrive hver eneste bokanmeldelse. Alt fra 1 til 4 timer.

Sitatet er hentet fra bloggen I bokhylla og innlegget "Når noen stjeler fra andres bokanmeldelser .... hva gjør man da?"

Den siste bloggen jeg kom over hadde mange innlegg om bøker, og jeg gikk gjennom flere av tekstene som var bokrelaterte. Hva dukket opp? Jo flere plagierte tekster, hele 11 norske bokbloggere var berørt. I tillegg var en rekke andre innlegg på bloggen helg eller delvis kopiert fra andre norske nettsteder. Stakkars Beathe hadde fått hele fire anmeldelser stjålet og tre var delvis kopiert. Vi bokbloggere tok saken videre, og bloggen det dreier seg om er nå stengt av firmaet som drifter bloggplatformen. Det føles alikevel som om noe mangler, ingen har mottatt så mye som en unnskyldning fra personen som driftet bloggen. En person som mest sannsynligvis har tjent penger på reklame på bloggen, ved å masseplagiere andres innlegg for å sørge for en jevnlig oppdatering av "ferske" innlegg på bloggen.


Bloggeren skriver ikke sine egne saker, men bruker klipp og lim-funksjonen med stor iver! Og dette fullstendig uten å henvise til kilder, men utgir sakene som sine egne.

Sitatet er hentet fra Rita leser sin artikkel "Plagiat og åndsverk – når noen jukser!".

Moralen denne søndagen er at man ikke skal stjele! Og jeg vil minne alle om at dette også gjelder for bilder. Bokomslag er som regel greit å poste på bloggen når innlegget handler om en bestemt bok, men ellers andre bilder må man spørre fotografen om tillatelse til å legge ut på bloggen. Husk hvor kjipt det er om noen stjeler din tekst, ikke gjør det samme mot en fotograf!

Har du blitt plagiert før? Kommer du til å kjøre en liten stikkprøve for å se om noen faktisk har stjålet fra din blogg nå?Hvorfor delta i "En smakebit på søndag"?
Gi flere muligheten til å oppdage din blogg. Du får en anledning til å oppdage nye bøker og bli kjent med spennende bokblogger/bokbloggere.


Hvordan delta på en "En smakebit på søndag"?

1.Delta når du selv føler for det, det viktigste er at dette skal være gøy og hyggelig.

2.Her gjelder kun èn regel: No spoilers.

3.Viktig: Legg inn linken til ditt blogginnlegg her, og link tilbake til dette blogginnlegget i ditt eget. Glemmer du det finner ikke leserne bloggen din, eller de andres smakebiter. Bruker du Twitter/Instagram for å promotere bloggen din? Hastag med #smakebit da vel.

Denne utfordringen er inspirert av den engelske bloggen Should Be Readings faste utfordring Teaser Tuesday.

22 kommentarer:

 1. Ja, det der var grove saker.. 2 av mine innlegg var mye bestjålet, og i tillegg var det ett innlegg det tatt et spesielt sitat fra.. det er jeg gansk sikker på at hun ikke hadde funnet frem til selv..da jeg famt det frem pga min spesille interesse for urter.. ha en fin søndag.:)

  SvarSlett
 2. Takk for at du tar opp dette Mari. Det er viktig. Vi bruker, som du sier, mye tid på å lese bøkene, samle tankene våre og gi en vurdering. Også kommer det en snylter og limer det inn som sitt eget innlegg. Det er virkelig frekt. Bra at eierne av bloggplattformen til den jenta stengte bloggen hennes. At folk plagierer andre for å holde bloggen oppegående og fersk er helt feil og direkte frekt. Ikke minst, ulovlig. Håper denne saken blir så synlig som mulig. Kanskje de gir seg etter hvert. Det er jo lov å håpe:) Uansett, jeg blir både skuffet og lei meg når dette skjer. Vi bruker tross alt mye tid og energi på å jobbe med bloggene våre.

  Så jeg håper at flere får øynene åpne. At vi bokbloggere blir tatt seriøs/og at vi vil bli tatt seriøst og at tyvene etter hvert skjønner alvoret av handlingene sine. Og holder seg unna, selvfølgelig. Det er jo alltids lov å håpe:)

  ps: Takk for sitering og link.

  SvarSlett
 3. Hmm - ein skulle jo tru at poenget med ein blogg er å dele DINE tankar om eit emne, ikkje andre sine tankar. Må være kjipt å ikkje meine noko sjølv. Men fy så frekt å stele innhald som andre har jobba hardt for! Nå tvilar eg på at nokon vil plagiere noko frå min blogg, men eg kjenner meg trampa på på vegne av andre som har fått sine bokmeldingar og anna innhald plagiert!

  SvarSlett
 4. Mari: ps jeg linket dette innlegget på smakebit innlegget mitt og også Beathes innlegg om dette. Så håper det er greit. Viktig å stå sammen om dette og spre ordet:)

  SvarSlett
 5. Det meste er sagt om dette, så jeg gir ingen annen tilføyeler.Bare støtter dere alle. Hvordan kan en sjekke om noen plagierer egen blogg? Ha en fin søndag, Mari!

  SvarSlett
 6. Jeg har fått med meg dette de siste dagene. Dette blir jo så dumt. Har man ikke tid eller evnen til å skrive anmeldelsene med egne ord og meninger kan man jo la være. Stå på. Dere har min støtte

  SvarSlett
 7. Jeg er så enig, plagiering er bare ikke greit. Og når man siterer fra andre er det viktig å opplyse om det. Og også når man bruker andre til kilde for informasjon. Apropos plagiat, når jeg opprettet min blogg kalte jeg den først for "Lesehesten - min daglige flukt fra virkeligheten" eller noe i den dur. Det var før jeg hadde oppdaget bloggen din, men så fant jeg bloggen din et par dager etterpå, og fikk sånn "ånei, hjelp, det ser ut som jeg prøver å kopiere denne bloggen", så jeg endret navnet med en gang ;) Forresten så leser jeg Graceling nå. Gleder meg til å lese anmeldelsen din etterpå :)

  SvarSlett
 8. Läste om det där igår på två av de berörda bloggarna. Blir riktigt irriterad/förbannad. Jag har någon gång tyckt mig känna igen text mellan två olika bloggar, men inte gått vidare. Nästa gång ska jag undersöka saken nära.

  SvarSlett
 9. Veldig bra at du tok opp dette Mari! Viktig at folk får med seg at dette overhodet ikke er akseptabelt og vil bli slått ned på,de har jo ikke lov til det en gang. Har irritert meg i flere dager nå, men i dag orker jeg heldigvis å finne frem en bok igjen. Ha en fin søndag, Mari :-)

  SvarSlett
 10. Ja, det ska jag kolla. Irriterande!!!

  SvarSlett
 11. Det er bare å slutte seg til det de andre skriver over her. Gudhjelpemeg så utrulig FLAUT det må være å bli tatt så fullstendig med buksene nede!!!!

  SvarSlett
 12. Vad jag vet har mina blogginlägg inte blivit stulna (ska kolla sedan), men däremot min "riktiga" hemsida har blivit kopierad rakt av minst två gånger. Båda gångerna har jag sagt till och personerna har plockat bort texterna. Men jag ska verkligen inte behöva kolla sådant. Det är inte OK att ta andras texter. Även om de ligger på Internet.

  SvarSlett
 13. Viktig tema, flott at det fins sider man kan bruke for å sjekke - er jo ekkelt.

  SvarSlett
 14. Så bra at du har fokus på dette! Jeg er midt mellom to bøker, men har hentet fram en gammel smakebit om stjeling :-)
  Ha en glad dag!
  Pia

  SvarSlett
 15. Jag tror inte någon skulle vilja stjäla mina urusla ihop knåpade texter, men om någon skulle göra det vill jag absolut att man frågar mig först och hänvisar till min blogg. Men samtidigt undrar jag om inte det kan hända att många skriver nästan samma men utan att ha plagierat. Hur ska man veta?

  SvarSlett
 16. Jag tror faktiskt jag ska kolla upp saken nu. Det har inte alls slagit mig att någon skulle vilja kopiera en annan bloggares texter. Varför blogga om man inte har något att säga?

  SvarSlett
 17. Usch, vad tråkigt att sånt här ska förekomma. Det är verkligen inte ok. Förstår inte varför man recenserar böcker på internet om man ändå bara kopierar en annans recension av boken. Hela konceptet faller pladask... Intressant inlägg och uppenbarligen måste vi alla börja ha lite koll. :)

  SvarSlett
 18. Wops nå skjedde det igjen. Du er den første jeg besøker om søndags morgenen, men jeg blir så opptatt med å dele smakebit, og lese andres smakebiter at jeg glemmer å si hei til deg :) Det meste er vel sagt om denne kopieringen og hun som har dummet seg kraftig ut. Vi får bare håpe at det bare var henne, evt. at alle andre har skjønt tegningen. Bra du er våken Mari, og jeg setter pris på at du sa fra om tyveriet fra min blogg. Håper du har hatt en fin søndag!

  SvarSlett
 19. Väldigt trist att det förekommer. Jättebra att du tar upp det. Jag ska ta och göra en koll, bra att det finns sidor för det. Bra och intressant inlägg!

  SvarSlett
 20. Det er veldig kjedelig da noen stjeler fra deg, anmeldelser spesielt er ikke noe man skriver på 1, 2, 3. Dårlig gjort av andre mennesker å gjøre noe sånt.

  SvarSlett
 21. Fint at du tar opp slike saker. Har en del bilder som blir brukt over alt fra, uten at noen gir beskjed, eller creds. Har prøvd å sende melding til en del av sidene, og som oftest har bildene blitt tatt bort. Men det verste er når andre stjeler og legger det ut som sitt eget.

  SvarSlett
 22. Flott innlegg! Med "bare" ett innlegg var ikke jeg så kraftig berørt, men det er ganske komisk når omtaletyven siterer meg nærmest ordrett på personlige opplevelser. Jeg håper det får konsekvenser for vedkommende.

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.