Hvorfor skal man kaste bort tiden sin på å lese om fantasier? Når det finnes så mye god litteratur fra vår egen tid, ja også må vi ikke glemme alle klassikerne!
I Elektriske eventyr av Jon Bing og Tor Åge Bringsværd finnes det et essay, med mange gode argumenter som viser hvorfor en slik innstilling jeg kommer med innledningsvis er så feil. Jeg mener selvsagt ikke at science fiction er tull, for de som ikke kjenner meg så kan jeg si at det samme med fantasy er blant mine favoritt sjangere. Det er fra Bing og Bringsværds kloke refleksjoner dagens smakebiter kommer fra:
En god science fiction-novelle handler om oss selv, om vår verden og aktuelle problemer i vår vår egen tid. Men den kommer til oss i forkledning, og den bruker eventyrets virkemidler.
Science fiction er beryktet for supermenn og usannsynlige oppfinnelser. I norske folkeeventyr vrimler det av supermenn- Ja, i eventyret "Askeladden og de gode hjelperne" møter vi den reineste superlegion.
(...)Og det er ikke tilfeldig at vi nevner H.C. Andersen. Hans eventyr er nemlig science fiction så godt som noe. Men det har alltid vært lettere å få det fantastiske godtatt når man kaller det "eventyr". Når man leser et eventyr, er man villig til å unnskylde, til å godta det fantastiske. Men straks en ting kalles "science fiction", leser man med andre briller. Det uheldige ordet "science" narrer leseren til å stille krav om at "fiction" skal være sannsynlig.I tillegg til alle disse smakebitene legger jeg ved noen ord om novellen Mannen fra fremtiden av Fredric Brown & Mack Reynolds.
En mann fra 4000 år inn i framtiden har meldt seg frivillig til et forsøk. Han skal reise tilbake i tid for å finne ut mer om hvordan menneskene levde i tidligere tider. Mannen havner i Nord Amerika i en gang på 18-1900-tallet. Historien handler om hvordan vi mennesker ser/så på hverandre som ulike raser, og raseskillet. Jeg er i grunnen redd for å si stort mer om denne lille historien. Den var vel på knappe 500 ord. Jeg trodde jeg hadde løsningen på hva som skulle skje, men heldigvis tok jeg feil. Det var ikke opplagt slik jeg trodde.
Denne korte historien innledes med henvisning til den greske filosofen Zenons og hans teori om bevegelse. Selv kjente jeg ikke til denne teorien, så jeg måtte lese meg opp. Hvis du er som meg så får du en kjapp innføring i historien om Akhillevs og skilpadden host Store norske leksikon. Når jeg nå først tok turen innom Google så ramlet jeg også over en humoristisk animasjon som gir liv til Zenons paradoks:
Hvordan delta på en "En smakebit på søndag"?
1.Her gjelder kun èn regel: No spoilers.
2.Viktig: Legg inn linken til ditt blogginnlegg i linkefunksjonen. Link tilbake til dette blogginnlegget i ditt eget. Glemmer du det finner leserne verken din eller andres smakebiter. Bruker du Twitter/Instagram for å promotere bloggen din? Hastag #smakebit.
Denne utfordringen er inspirert av den engelske bloggen Should Be Readings faste utfordring Teaser Tuesday.
Om bloggeren
Mari jobber til daglig på kontor i et elektrikerfirma, i tillegg er hun redaktør/prosjektleder for NUBB.nu - nettsted som arbeider med formidling av nordisk ungdomslitteratur. Hun driver Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger.
Mari jobber til daglig på kontor i et elektrikerfirma, i tillegg er hun redaktør/prosjektleder for NUBB.nu - nettsted som arbeider med formidling av nordisk ungdomslitteratur. Hun driver Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger.
Tack för smakbiten, trevlig söndag!
SvarSlettscience narrer leseren :)
SlettBare hyggelig :) Og en strålende søndag til deg også.
Sletttänkvärd smakebit. läser inte heller gärna sci -fi
SvarSlettJeg er veldig glad i sjangeren, og jeg føler den blir litt urettferdig behandlet, akkurat som fantasy :)
SlettNumera har jag alltid svårt att hitta länkfunktionen.
SvarSlettDet var merkelig, kan det ha noe med hvilken browser du bruker kanskje? Jeg har lagt inn linken til smakebiten din for deg :)
SlettJeg fikk lyst til å lese begge to :-) Selvfølgelig er Science fiction bra, og selvfølgelig må vi lese den sjangeren og :-) Ha en fin søndag!
SvarSlettJeg forestiller meg at du ville likt boken. Den har gitt meg mitt første møte med Ray Bradbury, spennende!
SlettScience fiction hör till mina favoritgenrer och har alltid gjort, ända sedan jag var väldigt mycket yngre och satte ögonen i min första Jules Verne :)
SvarSlettJules Verne har jeg tilgode å lese, men en vakker dag blir det kanskje tid til det :)
SlettJeg får ikke opp en egen kommentarboks, så jeg svarer under Monika ...
SlettB&B høres ut som en bok jeg burde lese, for om kanskje å bli kvitt mine egne (selvpåtatte?) fordommer mot sci-fi ... Takk for fine smakebiter, og ha en glad søndag!
Sciense Fiction er ikke en stor favoritt hos meg, men har lest noen skikkelig fengende saker tidligere. Fint innlegg om ScFi,og spennede smakebit fra Mannen fra fremtden!
SvarSlettTack för smakbiten, intressant och tankeväckande! Sci fi läser jag nästan aldrig numera, men vill minnas att jag läste en och annan bok när jag var yngre. :)
SvarSlettSlukar själv gärna Sci-Fi och Fantasy :) Det är sagor i olika tappningar ... vet egentligen inte varför vi behöver vara så genre-fixerade.
SvarSlettTack för ännu en söndag med smakbitar!
tack för smakbiten.
SvarSlettNumera läser jag inte särskilt mycket SF. Men det är mer att jag tappat intresset, inte att jag tycker illa om genren!
SvarSlettInterresant, smakebit. Fantastisk litteratur har alltid stått hakket nærmere mitt hjerte også. :)
SvarSlett