RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

onsdag 1. juni 2016

YA - 'young adult' til de som snart er voksne!

Mitt stakkars bokhjerte


(...)Og de fleste ungdommer oppsøker i liten grad ungdomslitteraturen. Mange av dem begynner rett på voksenlitteraturen, og får ikke med seg at det finnes et litterært interessant og spennende boksjikt som henvender seg til unge på grensa til å bli voksne eller unge voksne. Denne litteraturen blir i dag tatt inn i ungdomslitteraturbåsen og sultefores der, hvis den ikke havner mer tilfeldig i voksenlitteraturen. Uansett havner den i skyggen av både barnelitteraturen og voksenlitteraturen.

Kilde:
Må det være grenser? av Dag Larsen. Utdanningsleder, Norsk barnebokinstitutt. 2010.

Tingenes tilstand har nok endret seg noe siden artikkelen ble skrevet i 2010. Likevel er det nok fortsatt slik at mange ungdommer glatt hopper over litteraturen som henvender seg til de som nesten er voksne. Ord som ungdomslitteratur og ungdomsbøker får leseren kanskje til å tenke at det passer mer til de som er 13-14, framfor de på 17-18 år? Kanskje burde det eksistert et bedre skille, ungdomsbøker til de i tidlig tenår, young adult for de mellom 16 og 20-ish. 18-åringen er på et helt annet sted i livet enn 13-åringen, ikke helt voksen, men det føles som en evighet siden han eller hun gikk på ungdomsskolen.

Innerst inne i sjela mi finnes det et ønske, et ønske om at vi ikke trenger å skape så mange skiller innenfor litteraturen. Bøker "stenges inne" og puttes i bås. Jeg innser nok at dette er en utopi, for merkelapper må på i dag slik at bøker når ut til rette lesere og for forlagene, de rette kjøperne. A book nerd is allowed to dream, isn't she?

Om bloggeren
Mari jobber til daglig på kontor i et elektrikerfirma, i tillegg er hun redaktør/prosjektleder for NUBB.nu - nettsted som arbeider med formidling av nordisk ungdomslitteratur. Hun driver Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger.

3 kommentarer:

 1. Interessant tema! Ja, hvorfor kategoriserer vi? For at lånere på en viss alder skal slippe å finne for "modne" eller for "barnslige" bøker? Og er det viktig? Det skaper jo system i f.eks. et bibliotek, men... det kjennes litt krøkkete når jeg spør en ung låner "låner du mest i ungdoms- eller voksenavdelinga?" for å peile meg inn på et slags nivå.
  Det som er bra med mange nye ungdomsbøker er jo at de er spenningsdrevne. På den måten lette å anbefale. Men en kunne gjerne hatt andre kriterier enn "alder", som blir veldig loddent uansett.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo veldig relevant å tenke lånere for deg, Synne :) Det henger jo uansett sammen. Ja, hvordan skal man sortere bøker med tanke på lånere, kjøpere, kort sagt lesere? Det er en utfordring, og jeg forstår jo at anarki i bokhyllene heller ikke er stort til hjelp.

   Slett
 2. mente lesere, ikke lånere! (Men tenker jo bibliotek-aktig.)

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.