RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

lørdag 17. september 2016

Mummi - En smakebit på søndag

I dag har jeg vært innom et loppemarked, du kan jo gjette hvilken avdeling der jeg prioriterte å bruke tiden min i?!

Fire bøker = 40 vel anvendte kroner.

Du har så klart rett. Jeg brukte tid på å se over bøkene. 10 kroner per bok var prisen, det absolutt en overkommelig pris. Tilfeldighetene ville ha det til at jeg også denne gangen skal nevne en nordisk, kvinnelig barnebokforfatter, for på loppemarkedet fant jeg nemlig Den store mummiboka av finske Tove Jansson. Jeg kan faktisk ikke huske at vi leste om Mummitrollet da jeg var liten, men tegnefilmer med Mummi og de andre har jeg selvsagt sett. Så min kjennskap til Mummitrollets verden begrenser seg til dette:


Når jeg da i går sikret meg en så og si ubrukt samleutgave av alle bøkene så må de jo leses. Så jeg og minstemor i huset begynte på boken allerede i går. Den kan nok ikke leses kronologisk, for det var hattifnattene som var mest interessante. Dermed begynte vi på den historien den yngste leseren var mest fascinert av, nemlig:Odden stakk rett ut i havet, himmelen var gul, og det begynte å blåse opp mot kvelden. Han hadde aldri fått anledning til å undersøke hva som var på den andre siden. Familien ville bare hjem og drikke te. De ville alltid hjem når det passet dårligst. Men mummipappa ble hengende igjen på stranden og se ut mot havet. Og akkurat i det samme strøk en rekke små hvite båter med spriseil langs land og stakk rett utover.

Hva slags forhold har du til Tove Janssons figurer i Mummidalen?

Hvordan delta på en "En smakebit på søndag"?

1.Her gjelder kun èn regel: No spoilers.

2.Viktig: Legg inn linken til ditt blogginnlegg i linkefunksjonen. Link tilbake til dette blogginnlegget i ditt eget. Glemmer du det finner leserne verken din eller andres smakebiter. Bruker du Twitter/Instagram for å promotere bloggen din? Hastag #smakebit.


Denne utfordringen er inspirert av den engelske bloggen Should Be Readings faste utfordring Teaser Tuesday.

Om bloggeren
Mari jobber til daglig på kontor i et elektrikerfirma, i tillegg er hun redaktør/prosjektleder for NUBB.nu - nettsted som arbeider med formidling av nordisk ungdomslitteratur. Hun driver Bokblogger.no, der finner du en oversikt over de fleste norske bokblogger.

13 kommentarer:

 1. Har faktiskt läst en bok om Mumindalen, men figurerna förknippar jag mest med den tecknade tv-serien :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er litt som meg det da, Mummi har jeg alltid forbundet med TV. Det er visst et hull i den litterære delen av barneoppdragelsen jeg har fått, men vi leste mye annet hjemme da.

   Slett
 2. Har läst dem alla och förundras konstant över Tove Janssons människokännedom - om än applicerad p Mumintroll :) Underbara böcker!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg gleder meg til å bli bedre kjent med dette universet fra originalkilden, Tove Jansson :) Tegnefilmene går jeg ut i fra at ikke følger bøkenes historier til punkt og prikke.

   Slett
 3. Jag säger som Eva, det är helt fantastiskt hur man kan känna igen sig i karaktärerna i Janssons böcker, och vilken insikt hon har om hur människor verkligen fungerar. Kanonböcker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje de er like mye for voksne som for barn? Eller at vi som voksne reflekterer over innholdet på en annen måte som gir oss en ekstra dimensjon i fortellingene.

   Slett
 4. Jeg er så glad i Mummifigurene. De sier mye til oss voksne og, om du leter litt under overflaten. Dessverre er ikke barnebarnet mitt like fornøyd med dem som meg. Men vi jobber med saken :-) Ha en fin søndag, Mari!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi rakk ikke å lese så mye her om dagen, så jeg er ikke helt sikker på hvordan yngstemann her liker det. Vi fortsetter i dag :)

   Slett
 5. Jeg husker jeg så mummitrollet på barne tv da jeg var yngre og hadde en VHS med dem. Som jeg så om igjen og om igjen som barn. Har aldri lest bøkene. Men har lyst til å lese de en gang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har jeg også tenkt lenge, og når tilfeldighetene førte meg til boka måtte den bli med hjem.

   Slett
 6. Åhh.. jeg elsket å se mummitrollet på TV :P men det er mange år siden nå xD kanskje man må finne det fram sånn at lillemannen kan se bra barnetv :P

  SvarSlett
 7. Åh Mumin är ju alltid så mysigt att läsa.

  SvarSlett
 8. Tack för smakbiten. Jag var rädd för en del av karaktärerna i Mumintrollen när jag var liten, och har aldrig gillat dem faktiskt. Så jag läste dem inte heller för barnen när de var små...

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.