RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Nakenbilder på avveie

En snap i forelskelsens rus, en person som ikke var til å stole på. Et liv som blir endret.

hex hall

Ikke alle må ha barn

Hvorfor skal alle mene noe om andres valg om å få barn eller ikke?

Søk

søndag 5. november 2017

Rosa prinsesser og farvel og på gjensyn smakebiter - En smakebit på søndag

Velkommen til det som nok blir den siste smakebiten på denne bloggen på en stund, men frykt ikke for smakebitene skal få leve videre. I dag må du besøke bloggen til min gode bloggkollega Astrid Terese, for fra og med i dag er det hun som tar over stafettpinnen. Smakebitenes framtid er i gode hender, så hver søndag finner du dem hos Astrid Terese.


Jeg er på et sted i livet hvor det skjer utrolig mye, nå er begge ungene på skolen og det er deres fritidsaktiviteter og venner som langt på vei prioriteres. I helgene skjer det alltid noe og det er ikke så mye overskudd igjen til smakebitene, selv om det er både hyggelig og morsomt. Smakebitene har bodd her på bloggen i mange år nå, så det føles fint å kunne ta en pause. Men som jeg skriver innledningsvis så skal En smakebit på søndag få leve videre. Framover kommer jeg nok til å delta når jeg har tid til det, men det blir altså Astrid Terese som gir dere smakebitene hver søndag.I disse dager leser vi Hamsterprinsessen: Harriet den uovervinnelige av Ursula Vernon for vesle frøkna. Boken ser kanskje ut som om den handler om en tradisjonell prinsesse, men det gjør den ikke. Harriet gjør som hun vil, og så lenge hun gjør det hun gjør er alt det som skjer for prinsesser. Hun er smart, og ikke minst knallgod i brøkregning. Foreldrene er rådville og ønsker at Harriet skal oppføre seg som en prinsesse, så de ansetter en eleganseinstruktør. Det går ikke helt etter planen:

Eleganseinstruktøren forsøkte å få henne til å gå rundt med en bok på hodet for å få bedre holdning. Senere ble han funnet i biblioteket med en bok i munnen, og Harriet fikk husarrest i en måned.

Harriet er en ung dame som vet hva hun vil, problemet er bare at hun har en forbannelse hvilende over seg. Heldigvis er ikke en forbannelse bare dumt, det må jo betyr at hun kan gjøre det meste uten at det får konsekvenser for henne, for forbannelsen må jo holde henne i livet for å kunne virke. Selve forbannelsen kjenner du nok igjen fra eventyret hele denne historien bygger på, Harriet skal stikke seg på et hamsterhjul og falle i dyp søvn. Hvordan skal hun komme seg unna forbannelsen? Ja, dette er en moderne og dyrisk gjenfortelling av Tornerose, en Tornerose som er alt annet enn en tradisjonell klisjé av en prinsesse. Bokens språk inneholder av og til noen ord som nok er ukjente og i overkant litt avansert for målgruppen, men jeg har ikke inntrykk av at det påvirker opplevelsen på noen negativ måte. Ikke for hun vi leser for i alle fall, det henger nok kanskje sammen med at alle sidene har noe som engasjerer i tillegg til teksten.  Boken er nemlig rik på illustrasjoner, og den har elementer som er hentet fra tegneserienes verden, snakkebobler for å nevne noe, som gjør det ekstra interessant og engasjerende. Snakkeboblene er noe 6-åringen her setter stor pris på i boken, for de er det morsomt å lese litt i på egenhånd.

Hva syns du om moderne gjenfortellinger av eventyr?

PS. Husk å legge igjen linken til smakebiten din på bloggen til Astrid Terese.


Om bloggeren
Mari har studert samtidslitteratur for barn og unge ved Norsk Barnebokinstitutt. Hun er redaktør nubb.nu, nettsted for formidling av nordisk ungdomslitteratur og hun driver Bokblogger.no, stedet hvor du finner de fleste norske bokblogger.

14 kommentarer:

 1. trevlig söndag, min smakbit:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2017/11/om-sanningen-ska-fram-av-elin-eldestrand.html

  SvarSlett
 2. Vad bra att du hade någon att lämna över stafettpinnen till, det hade varit synd om smakebiten hade försvunnit. Ibland är det så att livet måste få ta tid :)

  SvarSlett
 3. Vad kul att smakebiten kommer att fortsätta!

  SvarSlett
 4. Jag är alltid imponerad av bloggare som håller i sånt här, just för att ibland har man inte tid/ork att blogga pga av andra saker i livet. Hoppas se dig delta i alla fall - trevligt att det fanns någon att lämna över till.

  SvarSlett
 5. Det har varit himla trevligt, men förstår att annat ibland måste få gå före. Kul att det fortsätter hos Astrid Terese.

  SvarSlett
 6. Så trevligt att utmaningen får leva vidare samtidigt som du är klok nog att prioritera helt rätt :) Familjen först #tummenupp

  SvarSlett
 7. Tack för att du startade smakebiten, och klokt av dig att känna att den stafettpinnen får gå vidare <3

  SvarSlett
 8. Kul att smakebiten får leva vidare. Hamsterprinsessen ser söt ut!
  Trevlig söndag!

  SvarSlett
 9. Det har varit jättekul, men ibland måste annat gå före.:) Roligt att smakbitarna lever vidare!

  SvarSlett
 10. var sak har sin tid. klokt att veta när en ska sätta ner foten.
  som svar på din fråga tycker jag att det beror på hur det görs. det krävs en speciell fingertoppskänsla

  SvarSlett
 11. Jättetrevligt initiativ att du startade dessa smakbitar och så bra att de får flytta istället för att helt försvinna. Prioritera måste man ju bara göras ibland, klokt gjort. Tack för tiden som varit. :)

  SvarSlett
 12. Roligt att smakebiten kommer att fortsätta. Tack för ditt engagemang!

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.