RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

søndag 19. januar 2020

Storbarnsliv - En smakebit på søndagVår eller vinter

Januar er godt i gang, og her hvor jeg bor har det vært en merkelig måned for været. Snart er all snøen borte her, og i dag plantet jeg noen glemte løker fra høsten i et blomsterbed. Det er mot normalt, føles mer som om det er våren her enn som om det skal være vinter en hel måned til pluss litt. Jeg er ikke så glad i vinteren, men dette her er litt vel tidlig for vår, selv for meg. Det sies å være typisk norsk å snakke om været, så jeg må passe på å fylle opp kvoten min der ha ha. Vel, nok om det, over til boken jeg holder på med,

Det går sakte fremover, men det er ikke fordi boken jeg leser er kjedelig, mer fordi jeg har mer fokus på andre ting. Når jeg først er godt inn i ett kapittel går det unna. Og boken jeg holder på med er Storbarnsliv av Guro Hoftun Gjestad. Jeg har lest en skjønnlitterær ungdomsbok av forfatteren tidligere, men dette er min første sakprosa av henne, og temaet hun tar opp er viktig. Gjennom årene har det blitt skrevet mye om hvordan småbarnslivet er for foreldre, men når barna blir store er det liksom som om ingenting snakkes om. Det har ikke vært mye råd og støtte å finne i bøker, artikler også videre, før boken til Gjestad kom ut. Boken er basert på en artikkel hun skrev i VG i 2014. Boken er en blanding av egenopplevde hendelser med egen ungdom, historier fra andre foreldre og litt fakta. For de som står midt i det med ungdom i huset er dette en fin innsikt inn i hva som kan røre seg bak andres gardiner.

Dagens linkefunksjon for smakebitene finner du lenger ned i dette blogginnlegget. Neste uke er det Astrid Terese som er vert for smakebitene, det er den siste søndagen før vi skriver februar 2020.

Her er dagens smakebit:
Dette er den første av alle sommerferiedagene og sinnet virker like lett som tyllgardinene, og på radioen er verden et sted der undulater flyr ut av vinduene og fruktbonden snakker om blomster og bier.

Og ungene tasser over gulvet. Og alt er fint. Alt er så fint, men så sier yngstemann:

– DER SATT JEG!

Alt VAR fint, og sinnet VAR lett, og fønvinden stilner. Gardinene henger rett ned.
– DRIT I! NÅ SITTER JEG HER! TA EN ANNEN STOL! roper eldstemann.

Jeg er helt sikker på at mange har vært i lignende situasjoner, så skal du selv forsøke å holde roen, roe gemyttene og forsøke å finne fram til idyllen igjen. Hvor følelser av skuffelse og sinne kommer, når du føler du har stått på for å lage det hyggelig. Sånn er det av og til, og heldigvis så er det sånn flere steder, selv om det kanskje er noe folk ikke liker å snakke så mye om.

Hygg dere med smakebitene og lad batteriene! I morgen er det hverdag igjen :)


You are invited to the Inlinkz link party!
Click here to enter


Hvordan delta med en smakebit?

1.Her gjelder kun èn regel: No spoilers.

2.Viktig: Legg inn linken til ditt blogginnlegg i linkefunksjonen. Link tilbake til dette blogginnlegget i ditt eget. Glemmer du det finner leserne verken din eller andres smakebiter. Bruker du Twitter/Instagram for å promotere bloggen din? Hastag #smakebit.


Denne utfordringen er inspirert av den engelske bloggen Should Be Readings faste utfordring Teaser Tuesday.


Om bloggeren
Mari har studert samtidslitteratur for barn og unge ved Norsk Barnebokinstitutt og brenner for god litteratur for barn og unge.

10 kommentarer:

 1. Her jeg bor (På sør-vestlandet) er det lenge siden vi hadde snø om vinteren. Det hender det kommer noen fnugg, men de blir ikke værende :-) Da var min værkvote også fylt opp!
  Den boken hørtes interessant ut. JEg er enig i at det finnes mange bøker om småbarn og svært få om store barn. Nå er det lenge siden jeg hadde barn boende hjemme, men jeg husker spesielt tenårene som en periode jeg fryktelig gjerne skulle hatt en bok å lene meg til :-)
  Ha en riktig fin søndag, Mari!

  SvarSlett
 2. Skönt med snö ändå. Vi har inte haft snö alls, mer än ett tunt lager som töade bort direkt. I år har det inte varit någon vinter. Bara en lång höst.
  Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 3. Det är lite konstigt med årstiderna. Haft bara lite pudersnö här och det gick bort på en gång. Känns mest som höst. Tack för smakbiten och ha en fin söndag!

  SvarSlett
 4. Tack för smakbiten. Jag saknar böcker om hur det är precis när barnen är på väg att flytta ut, eller just har gjort det...
  Även svenskar pratar väder, och här är det likadant. Helt utan snö, och vissa dagar nästan ljummet väder.

  SvarSlett
 5. Lustigt, jag har alltid hört att det är typiskt svenskar att prata om vädret :) Kanske är det typiskt skandinaver. Här i Dalarna är det också konstigt väder. Det känns mer som mars-april än vinter. Just idag är det någon minusgrad och blå himmel, men de flesta dagarna har det legat på flera plusgrader och varit mulet och blåsigt. Någon snö har vi inte haft sedan början av december, om jag minns rätt.
  Citatet känner jag igen mig i, trots att mina ungar ännu är rätt små; de retar varandra, irriteras av varandra och tjafsar om det mesta.

  SvarSlett
 6. Enig med deg, det virker som det har gått litt i ball for naturen. Fuglene kvitrer som gale, og jeg har sett knopper på mange trær. Her i Bergen har vi ennå ikke hatt snø, og nå begynner jeg å bli klar for vår for alvor, føler på meg at jeg kommer til å bli skuffet.
  Ikke så galt at det ikke er godt for noe, jeg sitter fremdeles og leser på terrassen, (innglassert) med teppe og tekopp, så går det fint.
  Artig smakebit, kjenner meg veldig igjen, selv om det begynner å bli lenge siden :)

  SvarSlett
 7. Tack för smakbit, småbarnsliv är inte lätt, därför blev det bara ett barn! Beundrar alla som får livet med jobb och flera barn att fungera. Tack för smakbit

  SvarSlett
 8. Jo, det är verkligen ingen vinter i år, ännu, mer vår som sagt (även här på uppländska ostkusten). Blomsterlökarna börjar spira i rabatten och pollensäsongen har startat (är som tur är inte allergisk).

  SvarSlett
 9. Tack för smakbiten. Ha en fortsatt trevlig söndag kram Nina

  SvarSlett
 10. Även här är det ingen snö, endast ett tunt vitt lager som gör mer skada än nytta. Nu kan man inte se de farliga isfläckarna. Misstänker att det kommer en hel del snö i februari. Tack för smakbiten!

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.