RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Hirka, halelaus og jordblind

Fremmedfrykt er et tema som er betent, og minst like aktuelt nå som da Odinsbarn ble utgitt i 2013.

hex hall

Ingen bestialsk krim

For oss mennesker er det valgene vi tar opp igjennom et levd liv som kan føre til ondskap

Søk

søndag 1. mars 2020

Mamma er trygda - En smakebit på søndag


Bokbloggerprisen 2019

Nylig ble de nominerte til bokbloggerprisen 2019 offentliggjort. Sjekk hele listen her! Journalist, forfatter, politiker(med mer) Mímir Kristjánsson er blant forfatterne som har en bok nominert, og det er hans nyeste sakprosa Mamma er trygda som har fenget bokbloggerne. Jeg vet ikke hvordan det er i for eksempel Sverige, men i Norge har vi uttrykket "å nave". Det er et uttrykk som er negativt ladet, og som oftest benyttet for å beskrive personer som ønsker å leve på/utnytte trygdesystemet istedenfor å få seg en jobb. Et uttrykk som kan virke veldig stigmatiserende og ikke minst sårende på de som faktisk av ulike grunner ikke har mulighet til å jobbe og bidra i samfunnet. De fleste som får økonomisk bistand fra NAV har behov for det, men enkelte ganger er det kanskje enkelt å tro at det er motsatt?

Jeg er ikke så langt inn i boken enda, men jeg tror prosjektet til Mímir er å vise hvordan flertallet som får støtte fra NAV faktisk kan ha det. At virkeligheten er at mennesker som får økonomisk bistand virkelig har sårt behov for det. Glemmer vi å se menneskene som får hjelp fra NAV? Hvordan har de det? Hvem er de? Hvilke drømmer har de fått knust av et liv som ble alt annet enn forventet? Jeg leser interessert videre, det er noe underlig med å lese livet til andre mennesker, jeg føler meg litt som en kikker, samtidig som jeg føler det er viktig med de ulike perspektivene og hva de kan gi oss som mennesker.

Det var mamma som lærte meg å lese. Hver kveld før jeg skulle legge meg, leste hun for meg. Pappa leste ikke så ofte, han pleide å finne på sine egne historier, som han fortalte med stor innlevelse. Mamma leste alltid eventyr, et nytt hver kveld.


Dagens linkefunksjon for smakebitene finner du lenger ned i dette blogginnlegget. Neste uke er det Astrid Terese som er vert for smakebitene.

Nyt søndagen!


You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Hvordan delta med en smakebit?

1.Her gjelder kun èn regel: No spoilers.

2.Viktig: Legg inn linken til ditt blogginnlegg i linkefunksjonen. Link tilbake til dette blogginnlegget i ditt eget. Glemmer du det finner leserne verken din eller andres smakebiter. Bruker du Twitter/Instagram for å promotere bloggen din? Hastag #smakebit.


Denne utfordringen er inspirert av den engelske bloggen Should Be Readings faste utfordring Teaser Tuesday.


Om bloggeren
Mari har studert samtidslitteratur for barn og unge ved Norsk Barnebokinstitutt og brenner for god litteratur for barn og unge.

9 kommentarer:

 1. Jeg synes dette er en utrolig viktig bok. Jeg er uføretrygdet og kjenner av og til på at det er noe som blir sett ned på. Denne boken forklarer hvor tøft det kan være å faktisk være syk og måtte bruke NAV. Jeg synes det er ærlilg, viktig og burde vært obligatorisk lesning for alle politikere. Ikke minst gir den et godt bilde av hvordan det er å måtte sloss med offentlige kontorer og leger som skulle hjelpe deg. Jeg syntes den var så utrolig bra, så jeg håper den havner langt opp på Bokbloggerprisen! :-)
  Ha en riktig fin søndag, Mari!

  SvarSlett
 2. jag tror jag lärde ig läsa på egen hand... trevlig söndag.

  SvarSlett
 3. Det låter som ett angeläget ämne, onekligen. I Sverige har vi samma debatt, "det måste löna sig att arbeta" dvs. man anser att skillnaden mellan bidrag och lön är för liten. Tack för smakbit, vi behöver alla mer information om hur andra lever och har det.

  SvarSlett
 4. Mamma er trygda er en både viktig og bra bok. Anbefales !!

  SvarSlett
 5. Jeg er så glad for at denne boken kom på kortlisten til Bokbloggerprisen, for den er veldig godt skrevet, og har et viktig budskap. God søndag Mari!

  SvarSlett
 6. Man kan känna sig som en som kikar in på andras liv, men jag tror det är väldigt viktigt att vi läser och lär. Jag kommer inte på något svenskt motsvarande ord även om vi har motsvarande system. Och många fördomar...

  SvarSlett
 7. Verkar vara en viktig bok. Mycket debatt om ämnet i Sverige. Alltid betydelsefullt att ta del av hur andra har det. Tror att vi kan lära oss av varandra.Tack för smakbiten och ha en skön söndag!

  SvarSlett
 8. Det er en veldig bra og viktig bok. Mimir skriver godt og greier å presentere budskapet på en folkelig måte. Han var også på Skavlan i går kveld forresten.. :)

  SvarSlett
 9. Tack för smakbiten. Hoppas att du har haft en bra söndag. Kram

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.