RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

lørdag 25. april 2020

Longyearbyen - En smakebit på søndag

Heidi Sævareids første roman for voksne er inspirert av hennes besteforeldres liv på Svalbard på 50-tallet. Det er duket for en reise bakover i tid, til et fascinerende, mørkt, vakkert og ikke minst iskaldt sted hvor både kulde og dyr kan ta livet av deg på kort tid.Mørketid

I 2014 leste jeg Michelle Pavers Mørketid, om en ung mann som ble med på en ekspedisjon til Spitsbergen på 30-tallet. Den stemningen Paver malte av mørketiden der oppe har enda ikke helt sluppet taket i meg. Hva har fått mennesker gjennom historien til å reise dit? Til snø, kulde og mørke store deler av året. Det er vanskelig, men likevel interessant å forsøke, å forstå for en sofagris som meg. Da jeg så Heidi Sævareid var ute med en historisk roman som var inspirert av besteforeldrenes liv i Longyearbyen på 1950-tallet visste jeg at jeg måtte lese den. Både fordi temaet interesserer meg å utforske og fordi Sævareid er en veldig god forfatter. Du kan selv lese hva jeg skrev da jeg for fem år leste ungdomsromanen hennes, Slipp hold.

Jossa liker ikke å stå stille. Som sledehun er hun mislykket - det er derfor hun får være selskapshund på Sysselmannsgården - men hun har likevel drivet i seg, trangen til å løpe og løpe.
Helst vil hun løpe hele runden uten å stanse, hun sliter ut Eivor hver gang, drar og drar, og Eivor kommer hjem med varm kropp og fritt hode.

Forfatter Ingelin Røssland har faktisk helt nylig intervjuet Heidi Sævareid om hvordan en kan skrive troverdig om dyr i litteraturen. Intervjuet kan du se her:Har du lest andre bøker med handling fra Svalbard-området?
Legg gjerne inn tips i kommentarfeltet.

PS. I går skrev jeg om Aldri, aldri, aldri av Linn Strømsborg, en roman som er nominert til bokbloggerprisen 2019. Du kan lese innlegget her.

Dagens linkefunksjon for smakebitene finner du lenger ned i dette blogginnlegget. Neste uke er det Astrid Terese som er vert for smakebitene.

Jeg håper alle er trygge og friske og følger anbefalingene vi blir gitt. Ønsker alle en flott og vårlig søndag!


You are invited to the Inlinkz link party!
Click here to enter

Hvordan delta med en smakebit?

1.Her gjelder kun èn regel: No spoilers.


2. Hvordan? Lag en post hvor du deler noen valgfrie setninger fra boken du leser nå eller annet bokrelatert du ønsker å dele på denne søndagen, litt variasjon er bare fint.

3. Viktig: Legg inn linken til ditt blogginnlegg i linkefunksjonen. Bruker du Twitter/Instagram for å promotere bloggen din? Hastag #smakebit.


Denne utfordringen er inspirert av den engelske bloggen Should Be Readings faste utfordring Teaser Tuesday.


Om bloggeren
Mitt navn er Mari. Jeg er en dame i siste halvdel av 30-årene. Har studert samtidslitteratur for barn og unge ved Norsk Barnebokinstitutt. Tidligere redaktør nubb.nu, nettsted for formidling av nordisk ungdomslitteratur. Du kan lese mer om meg i fanen "Kontakt/Hvem er jeg?"

17 kommentarer:

 1. Är också fascinerad av de norra utposterna, men just Svalbard har jag nog inga lästips från. Annie Dillard skriver om Arktis i Holy The Firm (1977), Grunden den heliga på svenska (2017). Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 2. For en fin smakebit Mari, kjenner litt på den energien selv av og til. Jeg har også lest Mørketid, det eneste andre jeg har blogget om fra Svalbard er Anne B Ragde sin novelle Polarsafari, som jeg likte godt. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg må nok lese innlegget ditt om Polarsafari, Tine. Det er en novelle jeg har på lydbokappen min, den skal jeg ha lest, men akkurat nå kan jeg ikke si at jeg husker noe av den. Så kanskje jeg har merket den som lest ved en feil. Det må jeg finne ut av. Aldri feil å ha en novelle tilgode.

   Slett
 3. Nei, jeg har ikke lest bøker med handling fra Svalbard. Det burde jeg da virkelig prøve meg på. Det høres veldig interessant ut. Det er et sted jeg virkelig har lyst til å besøke, og å besøke i en bok er ofte et godt besøk :-)
  Ha en riktig fin søndag, Mari!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror kanskje du vil like den boka som heter "Mørketid". Litt overnaturlige grøss, hva er virkelig, hva er forårsaket av mørketidens påvirkning på sinnet for en som er helt alene? Jeg er enig, bokbesøk er veldig fint, og ikke minst ganske så miljøvennlig ;)

   Slett
 4. Heidi Sævareid är nytt namn för mig, trevlig söndag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint å kunne bidra med et nytt navn :) Ha en riktig fin søndag!

   Slett
 5. Kände inte heller till författaren, spännande att det finns så många. Tack för smakbiten och ha en skön söndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er det, vi kommer aldri til å gå tomme for lesestoff, det er helt sikkert.

   Slett
 6. Tack för smakbiten. Kände inte till författaren.
  Har besökt Svalbard och Longyearbyen och det var en upplevelse för livet.

  SvarSlett
 7. En fascinerande historia som jag gärna skulle vilja läsa, dock på svenska eller engelska! Har inte läst böcker från Svalbard men däremot sett filmer och serier som är inspelade där. Skulle jag kunna bo där? Jo kanske...fast jag skulle sakna skogen! Tack för smak, trevlig söndag

  SvarSlett
 8. Kände inte till författaren.

  SvarSlett
 9. Tack för en fin smakbit. Kände inte till författaren.

  SvarSlett
 10. Jeg leste anmeldelse av denne boka i helga og ble helt solgt. Den fikk 6 (husker ikke hvilken avis; Adressa eller VG..) Den skal jeg lese, tenkte jeg. Har lest ungdomsbøker av henne før, den med suspension. Liker slike utforskende forfattere, og så kan hun skrive så det holder.
  Angående Svalbard, så er jeg også fascinert. Tine nevnte Anne B Ragdes bok, den har jeg lest, samt noe krim av bl.a. Øistein Wiik (Tredje gang du dør) fra Svalbard. Orions belte av Jon Michelet var vel også fra områdene der oppe, hvis jeg husker rett. Mulig de bare var i båten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Rettelse: Jeg har lest en roman av Anne B Ragde fra Svalbard, ikke den novellen. Romanen heter Zona Frigida (1995) og fikk mye oppmerksomhet. Ragde har vært mye på Svalbard.

   Slett
 11. Jeg drømmer om å dra til Svalbard, en gang så boka har jeg lyst til å lese!
  Alle de tre ungdomsbøkene Heidi S. har skrevet har jeg likt, så det blir spennende med hennes voksenroman.

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.