RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Nakenbilder på avveie

En snap i forelskelsens rus, en person som ikke var til å stole på. Et liv som blir endret.

hex hall

Ikke alle må ha barn

Hvorfor skal alle mene noe om andres valg om å få barn eller ikke?

Søk

onsdag 14. november 2012

Hvorfor kommenterer du på blogginnlegg?

Når du kommenterer på andres blogger gjør du det A) For å drive trafikk til din egen blogg eller B)Fordi du faktisk har lest hva bloggeren har skrevet og vil legge igjen en liten hilsen fra ditt besøk eller C) Legger du igjen en meningsfylt kommentar fordi du faktisk har en mening om det bloggeren har skrevet om?

 

Betyr kommentarer noe for deg?
Bilde: Flickr/Ed Yourdon, lisens CC BY-SA 2.0.

Personlig er jeg en som legger igjen kommentarer av både av typene jeg selv har beskrevet som B og C. Enkelte ganger har jeg ikke så mye fornuftig å komme med, men jeg vil gjerne legge igjen en liten hilsen slik at bloggeren vet at jeg faktisk har lest og satt pris på det innlegget han eller hun har skrevet.

Dette er forøvrig noen som gjelder uansett hvilken bloggkategori man skulle tilhøre og er ikke noe særfenomen når det kommer til bokbloggere.


Hvorfor skriver jeg egentlig dette innlegget?

Jo, nå skal du høre. Jeg har lagt merke til, i dette tilfellet på den engelske bokbloggen min* at enkelte kommentarer skiller seg ut, på en negativ måte. Det er kommentarer hvor det kommer tydelig frem at personen som har lagt inn en kommentar ikke kan ha lest noe særlig mer enn overskriften til blogginnlegget han eller hun kommenterte på. Skal jeg være ærlig er slike kommentarer skikkelig kjipe. Ja, dette er bare internett og nei, dette er ikke noe jeg mister nattesøvnen over. Allikevel har jeg behov for en liten utblåsning, kanskje aller mest fordi det noen ganger oppfattes som litt litt sårende for egoet, at noe man selv syntes man har jobbet godt med i teorien egentlig blir ignorert fullstendig.

Uenighet om tema, for lange innlegg

Det er en ærlig sak om man syntes et blogginnlegg er for langt eller ikke holder mål på den ene eller andre måten. Kanskje man ikke orker å lese igjennom alt en person har skrevet, men allikevel vil kommentere innlegget, da mener jeg at man gjerne kan komme med en ærlig og konstruktiv tilbakemelding. Selv hender det noen få ganger at jeg leser og kommenterer f.eks. bokanmeldelser til bøker jeg har i lesebunken min. Hvis jeg er redd for spoilere så skummer jeg ofte fort igjennom og hopper over de delene av omtalen som jeg tror inneholder spoilere. Da syntes jeg det er fint å nevne noe om dette i min kommentar, at kommentaren er basert på deler av bloggerens post.

Legger man igjen en kommentar som blir helt "goddag mann økseskaft" så forstår alle at man ikke har tatt seg bryet med å lese det som faktisk har blitt skrevet. For de som selv blogger er ikke dette spesiell god reklame og fremstår som kommentarer som kun er lagt ut for å drive trafikk til sin egen blogg.

Utakknemlige beist

Jeg vet jeg står i fare for å stille meg selv i lyset som en skikkelig surmaga kjerring her nå. "Hvis det er slik det skal være så gidder ikke jeg å legge igjen en eneste kommentar til på hennes blogg!", kanskje er det noen som tenker slik nå? Selvsagt er jeg takknemlig for kommentarer, jeg suger til meg hver eneste en. Kommentarer er som krydder i hverdagen, de gjør blogglivet både mer spennende(i form av diskusjoner, uenigheter og nyttig informasjon) og hyggelig, kommentarer er som små lys i hverdagen.

Det er bare det at de få kommentarene som helt tydelig viser at skribenten bak innlegget ikke har lest hva jeg(eller andre) har skrevet ikke gir meg noe som helst. Jeg tar en sjanse her når jeg sier dette, men jeg tror faktisk det finnes de som er enig med meg her.

Jeg må kommentere alle blogginnlegg jeg leser

En skal ikke føle at man kommentere alle blogginnlegg, slik er det ikke. Vi vet alle sammen at noen ganger strekker ikke tiden til, andre ganger har man kanskje ingenting og si, det er ikke noe man skal føle seg skyldig for. Da er det helt greit å la være å kommentere.

De aller fleste bloggere syntes det er hyggelig med kommentarer på innlegg. Hvis man ikke bryr seg om kommentarer i det hele tatt kunne man jo drevet en lukket blogg eller kost seg med å skrive dagbok på papir.

Hva syntes du om "goddag mann økseskaft" kommentarer?


*Silje, Så rart, og nederlandske Sylke er mine medbloggere på Escape In A Book.
Om bloggeren
Mari elsker bøker(selvsagt!) og har blogget her siden sommeren 2008. Hun håper noe av sin leseglede kan smitte over på andre.

Det er ikke bare bøker som Mari er lidenskaplig opptatt av, hun er en nysgjerrig sjel og hva er vel en mer naturlig for en nysgjerrigper enn å beskjeftige seg med slektsgranskning?

Barns sikkerhet i bil er et annet tema som ligger hennes hjerte nært og Mari står bak den prisbelønnende bloggen Sikring av barn i bil.

53 kommentarer:

 1. Man kan jo ikke være uenig at kommentarer som åpenbart avslører at det kun er for egen vinnings skyld er totalt intetsigende.
  Selv forsøker jeg å bli flinkere å kommentere på andres blogger da jeg personlig setter stor pris på at folk kommenterer hos meg. Jeg kan jo ikke forvente at folk skal gidde å skrive hos meg, hvis jeg selv ikke gjør det til andre. Ikke fordi de "skylder meg det", men mer som et prinsipp.
  Det er selvfølgelig, som du skriver, ikke alltid man har like fornuftige innspill - men det er alltid kjekt å se at det en skriver blir satt pris på eller engasjerer, så jeg forsøker å formidle det til de bloggene jeg selv leser.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så jeg har rett og slett skrevet et innlegg alle må si seg enig med? ;)

   Det kan jo hende dette av og til har med formuleringer å gjøre rett og slett? Hvordan formidler man et slags "hei, jeg har lest og likt" på en litt mer spennende måte? Det er nok noe jeg kan bli bedre på selv også.

   Når det gjelder kommentarer og bloggbesøk er jeg faktisk en stor synder om dagen, tiden strekker rett og slett ikke til føler jeg(med begivenheter i regi av barnehage/skole, fritidsaktiviteter for barna og livet generelt hvor det føles ut som om alt må skje i denne før-førjulstiden).

   Slett
 2. Jeg er vel en blanding av B og C tenker jeg. Jeg liker å legge igjen en liten hilsen når jeg har vært inne på en blogg å lest og syntes det er kjekt å få tilbakemeldinger tilbake.Men det er ikke alltid jeg gjør det og noen ganger glemmer jeg å gå tilbake for å kommentere,om noen har lange innlegg som jeg ikke orker eller har tid til å lese der og da så hender det at det blir glemt. Jeg skriver aldri kommentarer for å få folk til å kommentere tilbake på min blogg,det blir meningsløst. Når vi først snakker om kommentarer så ser jeg på min blogg at omtaler av bøker er noe av det som får færrest kommentarer men kanskje flest besøk,litt rart det der i grunn. Jeg skal i hvertfall bli flinkere til å kommentere litt mer enn det jeg kanskje gjør enkelte ganger. Flott tema du tar opp,Mari.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du syntes temaet er flott, Beathe.

   Jeg tenker at mange av de som kommenterer bokomtaler faktisk er bloggere selv. Mange av de besøkende er lesere som kanskje aldri gir lyd fra seg, men de er ofte innom og sniker i kulissene. For en stund siden leste jeg et sted at det kun er noen ytterst få av de bloggbesøkende som faktisk legger igjen et synlig spor fra sitt besøk. Langt de fleste er kun synlig for bloggeieren via bloggstatistikken :)

   Slett
  2. En av de mest interessante og gjennomtenkte kommentarene jeg har fått kom faktisk fra en anonym person på et innlegg om P.G. Wodehouse. Jeg har før vært skeptisk til kommentarer fra anonyme personer, men litt av skepsisen forsvant der.

   Likevel er det stort sett bokbloggerne som kommenterer på bloggen min også, og bokbloggere er nesten alltid flinke til å skrive kommentarer. Kanskje fordi de selv også setter pris på gjennomtenkte, gode kommentarer. Eller fordi de som blogger veldig ofte har noe fornuftig å si =)

   Som deg setter jeg også stor pris på de kommentarene jeg får!

   Slett
  3. Anonym kan glimte til innimellom og det er kanskje ekstra morsomt når disse kommentaren er givende. Da er det noen utenfor vår lille sfære av bokbloggere som mener noe om boken vi har lest eller det vi har skrevet.

   Slett
 3. Jeg syns alltid det er kjekt med kommentarer, men de som har mer innhold enn "så fint blogginnlegg!" og som virkelig kommenterer det jeg har skrevet er mine favoritter:) Selv er jeg dessverre dårlig til å kommentere, det må være noe som treffer meg litt personlig. Da må jeg bare håpe at det ikke er noen sperre på kommentering.
  Så Mari, fint innlegg, jeg har tenkt på det samme selv!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er i utgangspunktet helt enig med deg, Synne, kommentarer er alltid kjekt, men når det er kommentarer som "kult! Kom innom og sjekk ut bloggen min" så blir jeg ikke så imponert.

   Om jeg er flink til å kommentere eller ei går litt i bølgedaler, alt ettersom hvor god tid jeg har :)

   Slett
 4. Bra tema!

  Jeg er nok som deg en B- og C-kommenterer; jeg leser alltid alle bloggpostene jeg går inn på fra A til Å, og da vil jeg liksom bare bekrefte at; joda, jeg var her, jeg leste:) Andre ganger blir jeg dødsimponert, engasjert, beveget eller er uenig, og da skriver jeg det. Jeg er selv aller mest glad i C-typen, de som tar en diskusjon med meg på kommentarfeltet. Men det er jo ikke så lett å få tid til, og om man deltar i en diskusjon på kommentarfeltet til noen, må man jo huske på å klikke seg inn dit igjen og sjekke - så det tar jo straks litt mer tid. Men gøy er det!

  Selv syns jeg at jeg har nesten helt eksemplarisk flinke og flotte lesere; så godt som alltid får jeg hyggelige og/eller relevante kommentarer på postene mine. Skryt til dere alle der, altså! Intetsigende kommentarer får jeg nesten utelukkende dersom jeg er med på serieinnlegg, men da får jeg jo heldigvis også mye annen kjempepositiv feecback, så det går liksom litt opp i opp.

  Hilsen Karen, som tydeligvis kanskje er en D-type = liker å skrive verdens lengste kommentarer.. ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har fått slike kommentarer av og til, oftest fra yngre bloggere. En av de kommentarene jeg husker best er fra fire jenter med en ny oppstartet blogg som kommentere her inne. Kommentaren låt noe ala: "Fint, vi har akkurat startet opp en blogg. Besøk oss og fortell oss hva du vil vi skal blogge om".

   Vi har så absolutt plass til folk av D-typen, det ser ut som om det er mange av de her.

   Når det gjelder serieinnlegg er jeg veldig enig med deg. Derfor forsøker jeg alltid å passe på at jeg selv legger igjen gode kommentarer hos de jeg besøker fra min egen "En smakebit på søndag"(det tar en liten evighet derfor besøker jeg ikke alltid alle hver søndag).

   Slett
 5. Jeg er stort sett C, men av og til klarer jeg ikke å motstå fristelsen til å pøse på med noen adjektiver uten å komme med noe fornuftig ellers. Enkelte blogginnlegg er så gode at jeg MÅ kommentere selv om jeg ikke egentlig har noe å si.

  De gøyeste kommentarfeltene er de som består av en god diskusjon eller de som sporer fullstendig av. Men man skal ikke undervurdere rene "ros"-kommentarer, de er veldig motiverende (så lenge kommentaren virker oppriktig, og det gjør de jo som regel). A-kommentarer er det vel ingen som får noe særlig ut av. Jeg har ikke inntrykk av at de er så vanlige på bokblogger (norske ihvertfall), men jeg kan ta feil.

  Kommentarer er unektelig noe av det gøyeste med å blogge. De fleste foretrekker nok likevel kvalitet over kvantitet. En interessant (eller fin eller artig) kommentar er mye mer verdt enn ti kommentarer ala "kult innlegg, sjekker du bloggen min også?".

  SvarSlett
  Svar
  1. A-kommentarer kan komme selv på norske bokblogger. Jeg har sett det både hos meg selv(se konkret eksempel i min kommentar til Forfatterfruen) og hos andre, men kanskje det varierer hvordan vi tolker disse kommentarene?

   Rosende kommentarer er så absolutt ikke å forakte, det er ikke det jeg mener altså. *Redd for at noen som kan finne på å rose meg ikke tør det nå* ;)

   Slett
  2. Beklager, det var ikke meningen å gi inntrykk av at jeg tror du misliker rosende kommentarer. Du skriver jo selv både B- og C-kommentarer, så det tror jeg ikke. Jeg ville bare påpeke at selv om jeg ønsker å få flest C-kommentarer så setter jeg utrolig pris på B-kommentarene som av og til kommer fra folk som er oppriktige og engasjerte.

   Noen B-kommentarer kan av og til virke som standardkommentarer som legges igjen til de fleste uten at de er særlig gjennomtenkte, men det hender det kommer en B-kommentar som virkelig skiller seg ut. Jeg husker fremdeles den første kommentaren jeg fikk av Knirk, det er en av de fineste B-kommentarene jeg har fått og den dagen ble rett og slett litt finere på grunn av det. Det er sikkert flere år siden nå, men likevel ligger det friskt i minnet.

   Jeg kan ikke huske å ha fått noe særlig med A-kommentarer på min blogg, men det kan være jeg har selektiv hukommelse. Husker bare det jeg vil huske ;)

   Den kommentaren du henviser til var ganske frekk. De gidder ikke å skrive noe mer enn "fint" til deg, men forventer at du skal fortelle dem hva du ønsker at de skal blogge om?

   Slett
  3. Jeg trodde ikke det altså ;) (Skriftelig kommunikasjon and all that)

   B kommentarer er hyggelige, men det er veldig fint å både få og gi en god blanding av B og C kommentarer.

   Ja, det var ganske frekt og jeg er ganske sikker på at mange andre bloggere fikk samme kommentar den dagen for noen år siden. Kanskje ikke så mange bokbloggere, men flere andre bloggere enn meg vil jeg tro.

   Slett
 6. Å kommentere blogginnlegg tror jeg avhenger litt av hvor mye man egentlig ønsker/ våger å engasjere seg. Jeg får ganske ofte høre fra folk jeg møter at de leser bloggen min, men skriver de noe? Nix! Jeg pleier å si at det hadde vært hyggelig om de la igjen et spor eller et lite ord og da er det sukk og unskyldninger... jaja. Etter vårt supre bloggtreff i september har jeg blitt flinkere til å kommentere andres innlegg - ja, det skulle ikke så mye til, men øvelse gjør mester;-) og jeg blir superglad når noen kommenterer på mine poster slik at jeg forstår at de har lest mesteparten. God dag mann økseskaft kommentarer har jeg liten sans for, men av en eller annen grunn lander de i søppelposten min og der kan de forbli.

  SvarSlett
  Svar
  1. De verste økseskaft kommentarene hos meg havner også i spamfilteret, men da er de helst på engelsk og med ønske om at jeg skal kjøpe et eller annet.

   Det er nok noe i det jeg skrev i kommentaren til Beathe lenger opp i kommentarfeltet. Nemlig at de fleste som faktisk kommenterer er bloggere selv, mens resten av de besøkende på bloggen leser og forlater siden uten å etterlate seg synlige spor(annet enn på bloggstatistikken din). Terskelen er nok langt høyere for de som kanskje ikke selv deltar aktivt i et bloggmiljø eller forum av noe slag.

   Slett
  2. Ja, det er viktig at ikke terskelen er for høy! Jeg leser en ikke-litterær blogg der jeg får et inntrykk av at alle som kommenterer er med i en gjeng og at alle vet mer enn meg om det som er tema; da kommenterer jeg ikke;)

   Slett
  3. Jeg tenker at det bare er å hoppe i det, også kan man jo slenge på at dette ikke er et tema man kan så mye om enda? Eller noe i den duren, da er gjerne folk flinke til å ta i mot andre med åpne armer :)

   Slett
 7. Jeg lesre først og fremst bokblogger, men har også en del andre på lista mi. (Kunst, mat, interiør). Jeg leser selvfølgelig det som jeg er mest interessert i, og de gangene jeg kommenterer er det fordi jeg har lyst til det! Selvfølgelig liker jeg også at andre kommenterer min blogg. Vet at mange leser den, men i forhold er det få kommentarer. Men det må være opp til hver enkelt. Så jeg vil fortsatt kommentere innlegg jeg liker, og håper fortsatt at noen kommenterer på min blogg.Så enkelt om dette. (Det går også selvfølgelig på om hvor mye tid en bruker på blogging og data. Det er så mye jeg skal rekke hver dag!) Dette ble visst noe uklart.... Du har iallefall fortjent mange positive kommentarer for alt du holder på med!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det, det var veldig hyggelig skrevet av deg :) De kommentarene jeg ikke liker er de som skriver slik som "Hei, spennende innlegg, besøk min blogg tilbake!". Jeg har fått noen av disse oppgjennom årene og den typen er litt irriterende.

   Slett
 8. Jeg har en personlig regel om at jeg bare kommenterer innlegg der jeg faktisk har noe å si. Det er litt dumt, for jeg leser utrolig mange blogger uten noengang å legge igjen et spor etter meg. Og jeg liker veldig godt å diskutere med andre bloggere, så jeg burde absolutt bli flinkere til å kommentere. Jeg er kanskje litt redd for at mine B-kommentarer skal se ut som A-kommentarer for bloggeren.

  Jeg har ikke fått noen A kommentarer selv, men har sett de på andre blogger og det kan ikke være spesielt motiverende eller hyggelig å få. Spesielt hater jeg det hvis det er skikkelig upassende! Jeg så et innlegg en gang om en jente som skrev om tantens kamp mot kreften, og en kommentar sa "Fin blogg, sjekk ut min" eller noe lignende. Da kjenner jeg at jeg blir skikkelig irritert.

  Veldig bra og engasjerende tema dette her! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er den type kommentarer som den du viser til nederst i kommentaren din, Amanda, som jeg sikter til. Der er det veldig gjennomsiktig mtp. hvorfor vedkomne er på bloggbesøk og i enkelte tilfeller blir det ekstremt upassende.

   En hyggelig B kommentar som viser at man har lest innlegget man kommenterer på er langt unna en A-kommentar mener jeg :)

   Slett
 9. Spennende innlegg, og selvfølgelig er det lov med en utblåsing en gang i blant, Mari :-). Jeg ser at mine kommentarer er en blanding av b og c, og det opplever jeg at de kommentarene jeg selv får på mine innlegg også er - og det er hyggelig. Jeg har aldri fått noen helt "god dag mann, økseskaft" kommentarer, hvis du ser bort i fra engelske spammeldinger - men de er jo til gjengjeld helt hinsides all fornuft og bare til å flire av ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du aldri har opplevd det, Silje, for det er bare fryktelig irriterende med "Så fin bloggen din er, besøk meg tilbake" :)

   Slett
 10. Veldig bra innlegg! Å kommentere uten å ha lest hele innlegget er virkelig en uting synes jeg. Det blir litt som å gjøre seg meninger om mennesker man aldri har snakket med. Spesielt de automatiske kommentarene som florerer på blogg.no. Husker jeg leste et innlegg av ei jente som hadde mistet kjæresten sin noen dager før. Mens tårene trillet skulle jeg lese kommentarene, og oppdaget en som helt tydelig var automatisk. Det stod "haha, så morsomt innlegg! Kjempefin blogg, digger designet. Kommenter tilbake!" Tenk å gjøre noe så ubetenksomt bare for en kommentar! Jeg ble så sint at jeg måtte gi beskjed til jenta som sendte ut kommentarene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er virkelig ufint. De kommentarene jeg har fått har ofte kommet fra bloggere som har blogg på blogg.no platformen. Der har det vært en ukultur med slik virksomhet for å få flest mulig besøk på bloggen sin har jeg hatt inntrykk av. Det har selvsagt vært mange som ikke har drevet med den formen for kommentering på blogg.no også, men mange har ikke forstått at andre syntes slik "oppførsel" er svært irriterende.

   Slett
 11. Veldig bra innlegg. Jeg kommenterer oss andre bloggere, fordi jeg rett og slett elsker å lese hva andre folk skriver. Noen ganger kommenterer jeg ikke i det hele tatt, selv om jeg leser ett innlegg for jeg føler det blir for dumt å bare si: "Hei. Ett fint innlegg". Jeg liker helst å legge igjen en kommentar, som forteller at du faktisk har lest det vedkommende har skrevet om:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo hyggelig om folk syntes innlegget er fint, men det er ekstra fint hvis de kan si et ord om hva de faktisk liker med innlegget de kommenterer. Man lurer jo unektelig litt når man ser en person har vært inne hos 10 bloggere og bare skrevet "Hei. Ett fint innlegg" :) Så klart er det en og annen gang så blir det noe helt annet.

   Slett
 12. Har jeg ikke akkurat noe å si om det vedkommende skriver om, føler jeg det er bedre å ikke si noe i det hele tatt enn å legge igjen en så upersonlig kommentar:)

  SvarSlett
 13. Så mange svar, og ingen ønsker å innrømme noe i nærheten av A-kommentarer...? Da får jeg være den første. Selvfølgelig ønsker jeg med kommentarer å rekke opp hånda og si at her er jeg, jeg har en blogg, jeg engasjerer meg, jeg liker bøker, vi har noe til felles, les gjerne hva jeg skriver om, se meg! At jeg ikke tenker denne tanken i det hele tatt vil være en stor løgn.
  - Samtidig er det selvsagt kun en liten del av begrunnelsen for å bruke tid og energi på å kommentere hos andre. Men totalt uselvisk? Neppe.

  Litt på siden: Jeg kommenterer svært sjeldent på blogger hvor man aldri får noen tilbakemelding fra bloggeren. Igjen kanskje litt egoistisk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Slik jeg tolket A-kommentarene er det kommentarer som ikke tilføyer noe som helst til blogginnlegget, men kun handler om å generere trafikk på egen blogg. Slike kommentarer tror jeg neppe du skriver, så jeg tror du trygt kan plassere deg selv i B- og C-kategoriene. Eventuelt i "noe i nærheten av A-kommentarer"-kategorien.

   Det er selvsagt en ærlig sak å ønske at folk legger merke til bloggen din, det gjør vi alle. Det er likevel ikke motivasjonen min for å kommentere andres blogger, da hadde jeg kommentert oftere og på mange flere forskjellige innlegg enn det jeg gjør. Jeg vil ha kommentarer på mine innlegg fra de som synes de er verdt å kommentere, ikke fra de som synes de har fått såpass mange kommentarer fra meg at de bør "gjengjelde tjenesten".

   Det jeg derimot ønsker, som du også nevner, er svar på kommentarene mine i den aktuelle bloggeren sitt kommentarfelt. Jeg er enig i at det er litt kjipt å kommentere på blogger hvor man aldri får svar på kommentarene. Jeg prøver å være bevisst på det på min egen blogg og svarer stort sett på det meste, men noen glipper blir det.

   Slett
  2. Du er veldig flink, bare så du vet det :) Jeg kan bare forsøke å prøve å være like flink. Det største problemet mitt er å huske å sjekke om mine kommentarer faktisk har blitt besvart, altså følge opp med eventuelle nye svar. - Særlig hos de som oppdaterer ofte er det lett at mine kommentarer går i glemmeboken. Vel vel, alltids bra med forbedringspotensiale :)

   Slett
  3. Ellikken: Jeg har aldri sett deg skrive A kommentarer altså ;) Da tenker jeg på de som rett og slett kun reklamerer for seg selv. Vi håper vel innerst inne alle sammen at en fornuftig kommentar på en blogg kanskje resulterer i at noen kunne tenke seg å besøke ens egen blogg. Det blir litt anderledes syntes jeg, enn typen "Kul blogg du har, stikk innom min da vel!". Ble det klarere hva jeg mente nå tro? :)

   labben: Din tolkning er helt korrekt.

   Slett
 14. Interessant innlegg.
  Eg er nok mest ein C-kommentator. Dersom eg ikkje har noko fornuftig å sei så kommenterer eg vanlegvis ikkje, sjølv om unntak i B-klassen kan forekomme. Eg les det meste av bloggar via rss-lesaren min, så det skal litt til for at eg skal gå inn på sjølve bloggposten og kommentere uansett.
  Dersom det er ein bloggpost eg virkelig likar så er eg nok meir truandes til å dele den på Facebook e.l. Syns det er kjekt å reklamere for ting eg syns er bra.
  A-innlegg er eg ikkje særleg interessert i å verken legge igjen eller få.

  SvarSlett
  Svar
  1. A-kommentarer er av typen "Kult, besøk min blogg", heldigvis er det ikke mange av disse, men noen er det.

   Jeg syntes også det er flott å kunne reklamere litt for gode blogginnlegg. De fleste setter helt sikkert pris på at noen liker det de har skrevet så godt at de deler det videre. Jeg syntes også det er hyggelig å gjøre det på Facebook, på bloggens side der eller på min egen profil eller noen ganger begge deler.

   Slett
 15. Kjempebra innlegg,og eg må seie meg einig med deg. Dessverre er eg ikkje flink til å kommentere, men viss eg kommenterer nyttar eg meg aldri av versjojn 1 du har nemnt over her. Eg kjenner at eg irriterer meg på min engelske blogg over at nokon bare legg igjen ein kommentar på såkalla "memes" kor dei bare skriv noko generelt og så legg dei igjen link til sin blogg i kommentaren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er akkurat slike typer kommentarer jeg mener, Mai Lene. Det kommer litt an på hvordan det gjøres, skriver vedkomne en kommentar til meg som ikke bare er klipp og lim fra forrige bloggpost han eller hun besøkte plager ikke linken meg. Da finner jeg gjerne på å besøke vedkomne tilbake.

   Slett
  2. Nei, akkurat det kan eg vere einig i, men nokre skriv bare "nice post, here's my list", og det irriterar meg at dei ikkje kan seie noko litt meir konkret, for akkurat det kunne dei ha klippa og så limt inn igjen :)

   Slett
 16. Jeg er definitivt ikke kategori A, da jeg ikke forventer så mange kommnetarer til bloggen min i og med at jeg bare skriver litt om hva jeg synes om bøkene jeg selv har lest. Jeg legger ikke opp til noen debatt eller slikt, og ikke bruker jeg å lenke til andres innlegg heller - har kun en lenkesamling i margen med blogger jeg følger/leser.
  Jeg er nok litt B og C, men som regel leser jeg mange blogginnlegg uten å kommentere fordi jeg rett og slett ikke har tid til å gjøre meg den flid jeg synes er nødvendig. Jeg har for eksempel hatt denne bloggposten din oppe i et døgn nå uten å ha fått kommentert!
  Jeg tenker som så at om jeg ikke har tid til noe mer å si enn 'fint innlegg' så kan jeg la være, ellers føler jeg at jeg bare prøver å, ja nettopp, være en A-kommenterer ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. A-kommentarer er rett og slett kun ment for å drive trafikk og legges igjen av folk som nok ikke leser innlegget de kommenterer på. Det kan man se ut fra flere eksempler som har kommet frem i denne tråden, noen er jo veldig stygge(som ala "Kul blogg, besøk meg" på et innlegg om en som var svært alvorlig syk).

   Jeg er nok litt som deg og har ofte bloggposter oppe lenge i nettleseren før jeg enten får tid til å kommentere eller jeg har fått tid til å tenke meg om. Vil gjerne bidra med noe fornuftig, men enkelte ganger blir det B-kommentarer. Det er hyggelig med B-kommentarer, så lenge man evner å variere og ikke alltid legge igjen den typen kommentarer.

   Slett
 17. De aller første månedene som blogger var jeg nok en A, senere har jeg blitt B og noen ganger C.

  Dette var en veldig bra bloggpost. Og jeg synes det er veldig bra med innsiktsfulle og gode kommentarer men om noen bare skriver at de er enige med meg eller "ønsker deg en god dag", så synes jeg det er hyggelig også.

  Det er kun søppel-kommentarer jeg er redd for, men det har jeg nesten ikke fått. Kun to kommentarer som er skrevet på engelsk, men de slettes.

  Ha en god helg Mari! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke lagt merke til at du har vært av A-typen, Gro. Kanskje du mistforstår litt? Jeg tenker på kommentarer ala "Flott, besøk min blogg", du har ihvertfall aldri lagt igjen slike kommentarer hos meg ;)

   Det er jo noe annet at man har et håp om å få besøk igjen etter at man har lagt igjen en litt mer fyldig kommentar eller en kommentar som viser at man faktisk er interessert i det bloggeren har skrevet om.

   Slett
 18. Er helt enig med dette, er egentlig noe jeg har tenkt på tusen vis av ganger. Når folk på blogg.no begynner med, "KULT BILDE! Kommenter gjerne igjen!" Også har du bare bilde av en gammel sko eller noe så er det ikke så gøy. Det er sant at man ikke alltid har noe å si, men ja, en hyggelig hilsen er bedre en reklame :-)

  Det er sant at det er ikke alltid jeg leser nøye igjennom hele bokanmeldelsen, med mindre det er en bok jeg er ordentlig nysgjerrig på. Om det ikke er en bok som passer meg pleier jeg ikke lese hele, men jeg liker å lese gjennom det fort eller deler som utrykker leserens meninger. Da pleier jeg heller ikke kommentere, fordi jeg vil ikke virke uinteressert, eller ja legge igjen en kjedelig kommentar. Jeg liker derimot å dele min mening om boka om jeg har lest den.

  Tenker ikke på deg som en surmaga kjerring, haha. :-D Jeg er helt enig i det du sier i dette innlegget! Det er så utrolig mange fine folk med fine kommentarer som gjør opp for disse "nett-søppel-reklamene" av kommentarer som dukker opp en gang i blant :-) Og ja, personlig kommenterer jeg bare de innleggene som engasjerer meg. De jeg har meninger om, eller med konstruktiv kritikk eller fine tilbakemeldinger. Prøver i hvertfall å leve opp til dette. Finnes ganger jeg også bare legger igjen hyggelige hilsener, men prøver å unngå å skrive noe viss jeg ikke har noe å si. Føler det er så unødvendig om komme med korte, "FINT BILDE!" Kommentarer og avslutte det der uten egentlig å uttrykke noe som helst om hva som er fint med det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nettopp slike kommentarer jeg irriterer meg over, slik som du viser til i ditt eksempel, Elena.

   Hyggelige hilsninger kan jo være så mangt, selv forsøker jeg å legge inn et eller annet som viser til at jeg faktisk har lest det som står der. Men det er jo ikke alltid nødvendig. Etterhvert som man har besøkt hverandre noen ganger så vet man jo gjerne at om en legger igjen en mindre fyldig kommentar en dag er det kanskje fordi en har det litt travelt men bare vil si "Hallo jeg var her". Det er litt anderledes om det er den typen kommentar en person legger igjen hver gang.

   Slett
 19. Åhh... jeg hater de der kommentarene hvor det bare står.. Ny følger.. Vil du følge meg tilbake.. Det er sånn litt.. Åhh.. heller kommenter et sted så jeg vet vi har noe tilfelles, så sjekker jeg ut bloggen din. Liker jeg den. Så følger jeg den. Jeg følger jo ikke en blogg bare for og følge..
  Jeg følger jo en blogg fordi jeg finner det de skriver innteresant.

  Selv kommenterer jeg for og vise vedkommene jeg setter pris på innlegget og likte det osv.. :)
  Eller om jeg har noen menninger..
  Altså samme som du fikk beskrevet veldig godt oven over.

  Liker selv og motta kommentarer. :) Men self. mest de med mening :P hehe og interesse i :)

  Kjempe bra innlegg btw.. Hvis mange mange leser det.. Blir de kanskje mere bevisst om kommenteringene sine.. :) (eller hva det heter :P) hehe

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det, Line. Jeg tror vel kanskje innerst inne at de som har behov for å lese et slikt innlegg glatt hopper over å lese det, dessverre.

   Slett
 20. I innlegg som det ikke er lagt noe spesielt arbeid bak eller som ikke er så intelligent kan jeg godt legge igjen "goddag mann økseskaft" kommentarer som du så fint kaller det, og det er bare for morro skyld.

  At folk kommenterer på innlegg de ikke har lest ferdig er teit, om de ikke uttaler om dette.

  Jeg kommenterer på innlegg fordi jeg vil at noen skal besøke meg, fordi jeg har noe å si og fordi jeg gjerne vil fortelle at jeg har lest innlegget eller at jeg bare vil spre litt glede.

  Morsom at du skriver om dette i grunn for ikke så lenge siden skrev jeg et lignende innlegg selv som heter 'Selvransakelse' der jeg skriver om hvorfor jeg blogger og er ærlig om at jeg føler jeg legger igjen spor og leser innlegg som ikke gir meg noe, what so ever.

  Til slutt vil jeg si at jeg synes det er så koselig når folk legger igjen kommentarer, uansett om det er for å si at jeg er flink, at de har lest innlegget eller at de er uenige, har lest samme bok osv.

  Sist må jeg spørre om du synes jeg legger igjen dumme kommentarer i alle de eldre innleggene dine, da jeg, som du vet leser blogger fra begynnelse til slutt. Synes du det, skal jeg slutte med det! :-) Jeg liker når folk bare er ærlige og sier ting rett ut. Så dette innlegg falt meg i smak, Mari.

  God lørdag til deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. woops! Jeg misforstod hva du la bak "goddag mann økseskaft" - det jeg mener det betyr i kommentaren over er at kommentaren ikke er så saklig eller intelligent eller givende. En typisk goddag mann økseskaft kommentar fra meg er: "Haha, det var morsomt sagt. Nå lo jeg høyt. Hi hi!"

   Altså, ikke at jeg ikke har lest innlegget og kommenterer likevel. Jeg kommenterer aldri under innlegg jeg ikke har lest.

   Slett
  2. Jeg blir alltid så glad for kommentarene jeg får fra deg, Heidi. Det er absolutt ikke A-kommentarer i det hele tatt, så det må du ikke tenke på :)

   De fleste som selv blogger håper vel at andre kan tenke seg å komme på bloggbesøk tilbake når man legger igjen kommentarer med litt av sjelen sin i. Det er en helt ærlig sak :) Det som ikke er så ærlig er f.eks. å klippe og lime inn den samme kommentaren på 20 forskjellige blogger. Det kom kanskje ikke godt nok frem i hovedinnlegget mitt?

   Slett
  3. Det var godt å høre <3

   Hmm, det kom kanskje ikke helt frem men det gjør ikke noe heller. Det er jeg enig i, at slike kommentarer som er så like og lagt lite arbeid i er lite givende eller gir liten glede.

   Slett
 21. A-kommentarer synes jeg er skikkelig teite og jeg blir bare irritert når jeg ser dem. Jeg får i alle fall ikke lyst til å sjekke ut bloggen til vedkommende, så det virker bare mot sin hensikt. Den lureste måten folk kan gjøre meg nysgjerrig på bloggen deres på, er å si smarte/gjennomtenkte/morsomme ting i mitt eller andres kommentarfelt som viser at de er ærlige, engasjerte og har egne meninger. Da blir jeg også interessert i å finne ut hva de har å si om bøker. Hvis jeg mistenker at de er mest opptatt av å få treff, regner jeg med at innholdet på bloggen deres er deretter.

  Både B- og C-kommentarer er fine å få og gi. Jeg har en regel om at jeg ikke forlater et blogginnlegg jeg har tenkt et-eller-annet om uten å kommentere det, og så hopper jeg heller over innlegg jeg ikke mener noe om. Om det blir en B- eller C-kommentar avhenger av hvor mye jeg har å si, og hvor godt jeg kjenner bloggeren. For meg er det kjempeviktig å legge igjen en liten kommentar om at jeg satte pris på innlegget selv om jeg ikke har noe annet vettugt å si. Spesielt hvis jeg ser at bloggeren har lagt arbeid og omtanke i det, og jeg tross alt brukte tid på å lese hele innlegget og likte det jeg leste. Jeg tror imidlertid at de fleste av oss har en radar som forteller oss når slike små positive kommentarer er ekte, selv om de kanskje kan likne veldig på A-kommentarer.

  En periode i fjor fikk jeg veldig få kommentarer på bokinnleggene mine, men en hel masse på de enkle innleggene jeg skrev. Det har heldigvis snudd, for det var utrolig demotiverende at leserne mine tilsynelatende satte mer pris på litt tanketomme innlegg enn de jeg hadde jobbet mye med. Derfor synes jeg nå det er mye viktigere å kommentere på andres anmeldelser eller diskusjonsinnlegg (som dette) enn på temainnlegg/lister/oppdateringer/annet småtteri som ikke krever så mye arbeid. Kort sagt prøver jeg å kommentere slik jeg selv setter pris på at andre kommenterer hos meg!

  SvarSlett
  Svar
  1. A-kommentarene virker så definitivt mot sin hensikt.

   Du har nok rett i det at man ofte klarer å skille ut hvilken type kommentar man har fått. Ofte fordi man gjerne får en form for relasjon til andre bloggere og vet hva de står for.

   Jeg syntes du har en veldig god kommentar filosofi(hvis man kan bruke det uttrykket), Line.

   Slett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.