RSS facebook facebook facebook

Velkommen!

Leseeksemplar fra forlag merkes reklame ihht. Forbrukerrådets retningslinjer, selv om bloggeren ikke mottar betaling eller har reklameinntekter.
hex hall

Forfriskende edru etterforsker

Du vet den følelsen man kan få når man er ute å går alene i mørket. Kanskje er det noen der bak deg som følger med fra skyggene.

hex hall

Når det koker i hodet

Synne er mer enn sin ADHD, så kanskje er det best å holde enkelte ting skjult?

Søk

mandag 7. mai 2012

Misfornøyd mandag: Spoilere/avsløringer i blogginnlegg.


Jeg må ærlig innrømme at jeg blir litt streng inni meg(ja, det er sånne fine utrykk man lærer av små barn) når jeg leser blogginnlegg hvor handlingen i en bok avsløres for meg. De fleste gjør nok dette ved et uhell, men det  kan faktisk ødelegge leseropplevelsen for andre, delvis i alle fall. Derfor vil jeg nå komme med en oppfordring, skriver du et innlegg på bloggen din hvor du avslører noe av handlingen fra en bok(eller film, tv-serie, you name it) så vær så snill og marker dette tydelig før spoileren.

Du kan merke innlegget enten like før spoileren med f.eks. OBS!Spoilere(avsløringer) for dere som ikke har lest boken, eller skrive det i innledningen at dette innlegget inneholder spoilere.

Er du usikker på hva som kan regnes som spoilere? Dette er selvsagt veldig individuelt men her er en liten liste over hva du bør forsøke å unngå:

1. Ikke avslør bokens slutt.
2. Ikke avslør handlinger som er essensielle for at bokens spenningsnivå skal oppretteholdes for leseren.
3. Ikke avslør hvilke personer i historien som dør underveis ;)

Dette gjelder ikke bare bloggere, men også profesjonelle kritikere, spillereglene er kanskje ikke de samme for dem? Uansett så forbeholder jeg meg retten til å si at det irriterte vettet av meg. Boken hadde jeg i utgangspunktet veldig lyst til å lese, men etter at nærmest hele bokens handling(og slutt!) ble avslørt så var dessverre ikke lysten tilstede lenger.  

Tilslutt er det vel bare å bite i det sure eplet og innse at dette er opp til den enkelte, selvsagt, vi har jo ytringsfrihet uten plikt om spoiler-advarsler her i landet.

Pretty please?
Bildet: Peek-a-boo
Foto: scotscx.

Lyst til å lese flere surmulende innlegg?
Ta gjerne en titt på andre Misfornøyde mandagsposter jeg har skrevet:
 Om bloggeren
Sommeren 2008 startet Mari bloggen Flukten fra virkeligheten. Mari elsker bøker(selvsagt!) og håper noe av sin leseglede kan smitte over på andre. Det er ikke bare bøker som Mari er lidenskaplig opptatt av, siden høsten 2007 har hun blogget om Sikring av barn i bil. Arbeidet med denne bloggen vant hun Buskerud fylkes trafikksikkerhetspris for i 2010. Til daglig jobber Mari på kontor i et elektrikerfirma.

24 kommentarer:

 1. Avsløringer som det er noe jeg misliker sterkt selv så jeg prøver å unngå den i egne innlegg, men det kan være vanskelig å vite hvor grensen for hva andre regner som spoilere går.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan være en vanskelig balansegang. Når det er sagt fremstår enkelte ting som ganske klare for meg. Siden jeg er så glad i lister:

   1. Ikke avslør bokens slutt.
   2. Ikke avslør handlinger som er essensielle for at bokens spenningsnivå skal oppretteholdes for leseren.
   3. Ikke avslør hvilke personer i historien som dør underveis ;)

   Slett
  2. Ja, de du har listet opp er de som er enklest å forholde seg til og mest frustrerende når noen ikke holder seg til. Men, du har de som mener det teller som spoilere hvis du nevner noe som skjer i første kapittel, det blir litt vanskeligere å forholde seg til.

   Holder seg man til de tre retningslinjene du nevner er man som regel på den trygge siden da. :)

   Slett
  3. Kanskje jeg rett og slett skal oppdatere innlegget og inkludere listen der.

   Slett
 2. Har hatt en misfornøyd mandag på jobb....Ble faktisk i bedre humør av å lese innlegget ditt. Er så enig :)
  Synes misfornøyd manag er en kjempeidé ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Karete! Så hyggelig at jeg kunne bidra til å gjøre deg i litt bedre humør. Håper dagen i morgen blir flott, du vet blanke ark og alt det der ;)

   Slett
 3. Veldig fint innlegg, og det er et utrolig godt poeng. :-) Kunne ønske bloggere og anmeldere var flinkere til å merke spoilere. Eller ikke skrive dem i det hele tatt.

  Som Ann Kristin skriver kan det være vanskelig å vite hvor grensen går for andre noen ganger, og man må jo fortelle litt om handlingen når man skriver en omtale.
  Det er ikke så lett alltid!
  Jeg forsøker å ikke gi vekk de skjulte hovedpoengene i bøkene jeg skriver om, går som katten rundt grøten, men er ikke sikker på om det alltid er så vellykket. Noen ganger resulterer det i setninger som sikkert virker ganske kryptiske når man ikke har lest boken, men som alle som har lest boken forstår. Det kan fort bli veldig diffust og snålt!! Kanskje jeg bare burde venne meg til å heller skrive spoilere og så advare om det på forhånd?!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du likte det, Clementine.

   Akkurat det har jeg fundert på selv enkelte ganger, men har endt opp med at det kryptiske er å foretrekke for nå.

   Slett
  2. Akkurat sånn har jeg det også veldig ofte. Jeg synes av og til at det som står bakpå boken avslører litt for mye, men ofte er jo det en grei retningslinje også, å ikke avsløre særlig mer enn det som står på bokens vaskeseddel.

   Ellers synes jeg de fleste norske bloggerne er flinke, og at avsløringene for min del ofte har kommet i komentarfelt og enkelte ganger i anmeldelsene på Goodreads.

   Slett
 4. Bra innlegg, Mari :-) Jeg er helt enig med deg, og prøver så godt jeg kan å unngå spolere når jeg skriver om bøkene jeg har lest.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er det nok helt sikkert mange fler enn meg som setter pris på ;) Det er ikke så ofte jeg ser det, men følte en Misfornøyd Mandag var det rette stedet å få ut frustrasjonen over dette ;)

   Slett
 5. Jeg forsøker også å unngå spoilere så godt jeg kan, og hvis det ikke går opplyser jeg om det i overskriften. Jeg har holdt meg unna de engelske twitterfeedene i det siste, fordi jeg hørte at noen hadde røpet sluttet på Insurgent der. Har også opplevd å få vite slutten på en bok, det var en som hadde vært så elskverdig å skrive ned slutten på bok 3 i Dødslekene-serien inne på filmens hovedside på filmweb.

  SvarSlett
  Svar
  1. Twitter er helt håpløst den måten, etter min mening er det feil sted å starte en inngående debatt om en bok.

   Slett
 6. Dette har jeg tenkt på, og jeg er enig med deg, MEN det er sånn at jeg ofte kjenner på behovet for å diskutere innhold når jeg har lest ferdig en bok. Ta f.eks. Hunger Games som jeg har engasjert meg mye i. Det er veldig vanskelig å reflektere dypt inn i bøkene blant annet når det gjelder hvorvidt volden i bøkene kan rettferdiggjøres, uten å skulle peke på hvordan handlingen går. Jeg kunne tenke meg å diskutere det med andre som har lest boka. Ikke bare skrive om bøker med det for øyet om du anbefaler dem eller ikke, men for å tenke litteratur enda større. Det er jo nettopp en bloggers privilegium og kunne skrive om litteratur fra alle mulige vinklinger.

  Men svaret har du vel pekt på - at man skriver innledningsvis at innlegget er fullt av spoilere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ingen problemer med ønske om å debattere litteratur og postene dine er knakende gode, Knirk! Som du sier er det bare en merking jeg egentlig savner i bloggverdenen.

   Slett
 7. Spoilers er jo også et poeng som gjelder i kommentarfeltene, hvor de ofte sniker seg inn når man har en god diskusjon gående. Som Knirk sier, er jo den diskusjonen veldig givende, og et av poengene med å blogge er jo å kunne diskutere med andre.
  Men man burde kanskje advare i kommentarene sine også hvis det kommer spoilers:-)

  SvarSlett
 8. Føle meg litt truffet her etter smakebiten min på søndag som var. Er forøvrig heilt enig og det var kort-tenkt av meg. Eg kjem til å tenke meg bedre om neste gong før eg publiserer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det så jeg ikke, men poenget med innlegget var jo å folk til å tenke over dette. Så har jeg klart det så er det jo bra, men du skal ikke føle at posten er myntet på det, for det er den ikke :) Der var den profesjonelle anmeldelsen som først og fremst inspirerte dette innlegget.

   Slett
 9. Ikke så veldig lenge siden jeg gikk i baret på dette her, gitt. Det er alltid fint med en påminnelse. Jeg synes jo ikke det er greit å ødelegge leselysten til folk. Så jeg har skjerpet meg - håper jeg. Personlig blir jeg ikke så plaget av det, siden jeg som regel leser slutten på en bok før jeg kjøper den ...

  SvarSlett
 10. Jeg føler meg ikke truffet av innlegget ditt, avsløringer, eller spoilere som jeg også kaller dem, er jeg bevist på og unngår. Likevel, jeg kjenner jeg er litt paranoid og er redd du har lest noen av mine innlegg og fått ødelagt en god bokopplevelse.
  Derfor vil jeg si at hvis du leser et innlegg i bloggen min og synes at jeg går over streken hvis vi kan kalle det det (hehe), så må du får all del si fra eller kommentere under innlegget! Jeg vil helst at alle sier fra, så jeg får korrigert innlegget. Det setter jeg pris på. Så synes jeg innlegget ditt er flott, jeg er nemlig en av de irriterende brukerne på Bokelskere som pirker på de andre. Nå i ettertid har jeg sluttet med det og heller skrevet et innlegg "Spoiler nedenfor". Det enkle er ofte det beste.

  Klem Heidi.

  SvarSlett
 11. Jeg merker at jo dårligere boken var, jo lettere er det å gi blaffen om jeg avslører for mye, for da ønsker jeg at ingen skal lese boken :P Ha ha Men, slutten prøver jeg å holde inne om, i hvertfall unngår å si noe konkret om annet enn om jeg likte den eller ei... Tror det var en bok eller film jeg skrev om som jeg faktisk skrev at innlegget mitt var fullt av spoilere... Men, meget viktig tema dette! Synes anmeldere i aviser o.l. avslører altfor mye!

  Merker selv at jeg sjelden leser innlegg hvor mye av bokens innhold er ramset opp. Det er ikke det jeg er ute etter, men leseopplevelsen til bloggeren. Hva boken handler om kan jeg finne ut av på baksiden av boken/ved å lese den selv.

  SvarSlett
 12. Mange morsomme innlegg under spalten Misfornøyd Mandag! Perfekt dag for litt surmuling : )

  SvarSlett

Hyggelig at du tittet innom bloggen min. Jeg håper du fant noen bøker du fikk lyst til å lese.